Ny dokumentar udforsker kristendommens historiske rødder

Med hjælp fra et stort hold eksperter og skuespillere forsøger ZDF-dokumentaren ”INRI – Warum musste Jesus sterben?” at lave en kritisk rekonstruktion af de historiske begivenheder omkring Jesus fra Nazarets tilfangetagelse, retssag og henrettelse.

0
814
Foto: ZDF.

Kristendommen er verdens største religion. Historien om Jesus Kristus har påvirket især den vestlige verden så grundlæggende, at det næsten er umuligt at forestille sig vores samfund og tankegang uden dens indflydelse. Men hvad var det egentlig, der skete? Hvordan startede den bevægelse, som har sat så enormt et aftryk på verdenshistorien? Hvad er historiske fakta, og hvad er et spørgsmål om tro? Disse spørgsmål forsøger manuskriptforfatter Friedrich Klütsch og instruktør Christian Twente at besvare i drama-dokumentaren ”INRI – Warum musste Jesus sterben?” (Hvorfor skulle Jesus dø?).

Ved at kigge på hvordan de tidligste kilder i og især udenfor Det Nye Testamente beskriver Jesus og begivenhederne før hans død, forsøger filmen at skrælle 2000 års tradition og religion af og nå ind til den historiske kerne. Historikere, arkæologer og teologer, både kristne og jødiske, er med til at udforme billedet af begivenheder, som opføres dramatisk af skuespillere og levendegøres ved hjælp af computeranimation.

Adspurgt om, hvad der adskiller denne dokumentarfilm fra andre film om Jesus, udtaler manuskriptforfatter Friedrich Klütsch:

– “INRI” forsøger at se begivenhederne i et før-påskedag-perspektiv. Vi følger de traditionelle nøgleøjeblikke, men ignorerer alle litterære elementer, der senere er kommet til og som fortolker begivenhederne for at få dem til at fremstå som en del af en overordnet, kosmisk frelsesplan.

Instruktør Christian Twente uddyber:

– Jesus fra Nazareth og hans disciple fremstilles her ikke som salige eller profetiske martyrer, men som modige mennesker, der ønsker at ændre den eksisterende orden. I første omgang er det ikke klart for dem, at de eller en af deres egne risikerer deres liv. Da det efter deres “demonstrationer og provokationer” blev et spørgsmål om liv og død i retten, var det allerede for sent.

”For de ved ikke, hvad de gør” – det gælder måske både Jesus og hans disciple og etablissementet omkring ypperstepræsten Kajfas og Pontius Pilatus. Selvfølgelig har ingen af ​​dem nogen idé om, hvad der vil komme af Jesu henrettelse på korset. Dette gør det muligt at give et anderledes, upartisk, fascinerende perspektiv på dette drama, udtaler Christian Twente.

Dokumentarfilmen sendes på ZDF Langfredag, d. 29. marts kl. 22.20, og kan ses online på ZDF Mediathek fra d. 28. marts.

Tidligere artikelTiden er for alvor løbet fra Onkel Reje
Næste artikelBliv medlem af KLF og spar penge på bøger, tv-pakke og hotel-ophold