KLF, Kirke & Medier holder på en særlig måde øje med programmer fra public service-medierne i forbindelse med højtiderne. Og DR springer på en særlig måde i øjnene, mener Mikael Arendt Laursen:
– DRs dækning er bedre, end jeg kan huske, at den har været tidligere. Mange års god dialog mellem DR og KLF om netop højtidsdækningen bærer tydeligt frugt, fastslår Mikael Arendt Laursen.
For DRs redaktionschef Ida Holten Ebbesen er det af afgørende med et varieret udbud af programmer, der tematiserer påskens budskab:
– Vi har planlagt vores dækning af påsken, så der både er noget for kernebrugerne og for de nysgerrige brugere, der ikke har et klart defineret forhold til tro. Med de mange forskellige indgange til trosstoffet i påsken håber vi, at brugerne finder tid til refleksion om kristendom, tro og påsken, som er den største højtid for mange af vores brugere, siger redaktionschef Ida Holten Ebbesen.
3 lyspunkter og et par klare mangler på DR
For Mikael Arendt Laursen er der en del lyspunkter, men han begrænser sig til at nævne tre:
– For det første er jeg glad for, at der kommer en ny udgave af Guddommelig mad, som også blev vist i påsken sidste år. Jeg håber den lever op til første sæson, hvad angår kvalitet og samtaler om tro. For det andet ser jeg meget frem til den nye kategori Danskerne og Gud på DR Gensyn. Det er meget spændende, hvad DR har fundet i gemmerne af trosprogrammerne til den nye arkivtjeneste. Endelig har P2 et stærkt tilbud i påsken. Jeg glæder mig særligt til Sangbogens påskeudgave, men også at lytte til Matthæuspassionen og Johannespassionen, konstaterer Mikael Arendt Laursen.
I forhold til gudstjenester er der gode chancer for at få én, men desværre primært på P1, fordi DR1 og DR2 kun viser gudstjenester palmesøndag og påskedag.
– Vi har i KLF et stort ønske om, at vi får tv-gudstjenester på alle søn- og helligdage. Vi er kommet langt i forhold til sommergudstjenesterne, men skærtorsdag og langfredag er nogle helt særlige dage i kirkeåret, og de mangler på DR1 og DR2 – og dermed en meget væsentlig del af påskens beretninger. Det ville være en klar forbedring her og nu.
Mikael Arendt Laursen noterer med tilfredshed, at DR Lær har produceret nogle gode korte videoer til påskens dage, men så har DR heller ikke andre tilbud til børnene.
– DR må endelig ikke undervurdere børn på dette punkt. Skal børnene ikke kunne finde de små forklaringer på DR TV og på Ramasjang? Det ville være oplagt.
Har TV 2 aflyst påsken?
I forhold til TV 2 har Mikael Arendt Laursen vanskeligt ved at finde ord:
– TV 2 er Danmarks mest sete tv-univers og vil gerne være det store spejl, som alle kan se sig selv i. Men det bliver de ikke, så længe mediehuset på tværs af platforme undlader at tage de kirkelige højtider alvorligt. Har TV 2 overhovedet opdaget, at det er påske?
Han har et meget konkret råd til TV 2:
– TV 2 er selvudråbte danmarksmestre i dokumentar, og vi anerkender, at det er de virkelig dygtige til. Derfor er det oplagt, at de i dokumentarens form tager fat i trosstoffet og kigger på påskens betydning i fortid og nutid. ZDF i Tyskland gør det i stor stil med både kortere og længere dokumentarer, så det er bare at kigge sydpå for at få inspiration til, hvordan det skal gøres.