Tiden er for alvor løbet fra Onkel Reje

- Valget af Onkel Reje som vært på MGP var en katastrofe. MGP skulle gerne samle børnefamilier om en god DR-oplevelse. Men DR valgte med fuldt overlæg at vælge en vært, som deler vandene, skriver Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, i denne kommentar.

11
4304

Partihoppere, dopingindrømmelser, lærerkonflikt, problemer med rejsekortet og ejendomsvurderinger, GGGI-sagen og stormene Allan og Bodil. Det var nogle af de mest omtalte emner tilbage i 2013, da vi også kunne se Onkel Reje på tv for første gang. Ejendomsvurderingerne driller stadig, og vejret er ikke blevet bedre, men ellers er verden markant anderledes her godt ti år efter. Vi taler om krænkelsessager mod og mellem børn, meetoo,  woke og digitaliseringens udfordringer.

Mens skoler er udfordrede på mange planer, og børn har det svært med mobning, selvværd, grov sprogbrug mellem hinanden og tusindvis af til- og fravalg i en alt for ung alder, lever DR i en misforstået boble, hvor man stadig anser det for passende at lade en halvnøgen, behåret, hæmningsløs, midaldrende mand stå for underholdningen for børn og deres familier. Onkel Reje har altid været en problematisk figur, men i dag virker han som et totalt fejlcast i en tid, hvor børn har mere brug for at blive set og have tryghed end at blive lullet ind i en illusion om, at grænseløshed, groft sprog, sjofelheder og satanisme er helt i orden.

DR’s børneindhold lever højt på forældres tillid til det. Og vores samfund har stor glæde af, at børn lærer DR at kende.

– Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier

Det blev sat på spidsen til lørdagens MGP, hvor DR måske i et anfald af trods valgte at sætte ham på som medvært. Når DR normalt tager Onkel Reje i forsvar, sker det med henvisning til, at Onkel Reje er en karikatur og en karakter, som børn instinktiv vil lægge afstand til, fordi han er for ubehøvlet. Og at fornuftens stemme, i skikkelse af Brille, er repræsenteret og vil demonstrere overfor de mindste seere, at Onkel Rejes adfærd ikke er i orden. Men fornuftens stemme var ikke repræsenteret ved lørdagens MGP.

Onkel Reje er ikke uskyldig underholdning, men et provokerende indslag, som får forældre til at vende DR ryggen i frustration og afmagt. Derfor var valget af Onkel Reje som vært på MGP en katastrofe. Diverse Onkel Reje-programmer kan forældre slukke for, men MGP skulle gerne samle børnefamilier om en god DR-oplevelse. Men DR valgte med fuldt overlæg at vælge en vært, som deler vandene.

DR er selv meget fokuseret på den konkurrence, som mediehuset kæmper med i disse år, hvor familierne har masser af alternative tilbud at vælge imellem. Skal DR vælges til, skal man indse, at Onkel Rejes tid endegyldigt er forbi. Forældre i dag tilvælger kvalitet til deres børn og lader sig på ingen måde imponere af et på alle måder tåbeligt koncept omkring en skægget provokatør. DRs børneindhold lever højt på forældres tillid til det. Og vores samfund har stor glæde af, at børn lærer DR at kende. Men jeg er oprigtig bekymret for konsekvensen ved, at forældre mister tilliden til DR på grund af Onkel Reje. Og vi kan se på de reaktioner, vi modtager, at folk er harme. Onkel Reje er gået langt over stregen.

DR skal ikke bidrage til forråelsen af børnekulturen.

Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier

Vi har i øjeblikket en undervisningsminister, som taler om, at vi skal have disciplinen tilbage i skolen, fordi der bliver sat alt for få grænser for børn. Det viser sig, når klasselokalet domineres af børn, der er impulsstyret, og som har fået den opfattelse, at det er okay at sætte individet over fællesskabet. Jeg vil ikke trække en linje fra Onkel Reje til uro i klasserne. Men Onkel Reje-universet modarbejder forsøg fra forældre, pædagoger og lærere på mere dannelse og kultur. Vores børn er ikke et sted, hvor der er behov for mere vildskab. Vi har ikke brug for mere grænseløs adfærd.

DR skal ikke bidrage til forråelsen af børnekulturen. Onkel Reje er ustyrlig og DR har mistet kontrollen over ham. Derfor har vi brug for, at DR slår kontra. Det behøver ikke at være en omkalfatring af Ramasjangs programvirksomhed. Ramasjang er et blomsterbed med programmer, der opmuntrer til fællesskab, venskab og dannelse. Men der er en tidsel, som igen og igen popper op, og som er en diametral modsætning til alt det, som Ramasjang ellers repræsenterer.

Mikael Arendt Laursen er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier

Hvad mener du?

Hvad synes du om Onkel Reje?

Skriv en kommentar herunder eller send en reaktion ved at trykke på knappen…

Tidligere artikelLiveblogs, breaking, clickbait – Har medierne selv et ansvar for nyhedslede?
Næste artikelNy dokumentar udforsker kristendommens historiske rødder

11 KOMMENTARER

 1. Onkel Reje er genial. Han har en humor, der går til grænsen. Han siger det, som børn leger. Han viser børn at de ikke er forkerte. Han taler aldrig ned til børn, derfor er de vilde med Onkel Reje.
  Jeg har beskæftiget mig med børn hele livet, og en figur som Onkel Reje er på linje med Bamse, som heller ikke var pædagogisk korrekt, men genial, derfor er begge figurer elsket af børn og voksne.
  Lad være med at overføre egne fordomme og egne problemer til Onkel Reje.

 2. Det er børnene der kommer til at betale prisen, for den ekstreme perverterede adfærd som DR1 tillader i deres public service, som kollektiv er dybt skadeligt for vores børn samfundsmæssig!
  Det ser vi jo tydeligt på skoler rundt omkring i landet, hvor der er opstået problemer med seksuelle grænsesætninger og krænkelser imellem børn, som er blevet en realitet. der bør tages alvorligt.
  Små børn kan ikke afkode og filtrer og tænkte i abstrakte baner som en voksen, til at sige fra og til og hvad der er rigtigt eller forkert.
  Jeg mener at DR1 som dem der er de hovedansvarlige, for længst burde have stoppet denne form for syge børne underholdningsprogrammer, der går direkte ind i børnenes underbevidsthed, og som påvirker deres adfærd fremadrettet.
  Det har man også set på børn og unge der har været udsat for seksuelle overgreb.
  Som voksne er det vores ansvar at værne om børns sårbarhed og nysgerrighed over for livet, som slet ingen forudsætninger og erfaringsgrundlag, har til den verden som DR1 mener er gode underholdningsprogrammer for børn.
  Jeg mener desuden at det er os som vóksne der skal lære børn, helt fra barnsben grænsesætninger, imellem dem selv og andre.
  Det er super vigtigt for deres udvikling.
  Undersøgelser viser også at når børn ikke lære det som børn, kan de få store problemer som voksne.

  I sommers skrev jeg ind til DR1 hvor jeg klagede over Onkel Reje og John Dillermands underholdningsprogrammer, De syltede min henvendelse og tog den slet ikke alvorligt.
  Det bør de gøre nu, i forhold til alle sager der lige nu fluerer på flere af landets skoler.
  Ikke fordi Onkel rejes og John Dillermands grooming programmer står alene, men fordi de er med til at støbe de kugler til den denne grænseløse adfærd hos børn, som er registreret allerede nu!
  Mvh. Sopfie DeepClaire.

 3. Børn hat godt af at opleve der er nogen der ikke ser perfekte ud og opførsel sig perfekt. Det giver grobund for samtale og accept

 4. Hej.
  Så MGP med et barnebarn- vi talte kun om musikken. I falafel med Onkel Reje var hverken sjovt eller underholdende.
  Det virkede total malplaceret med de indslag, der kom. Det handlede om afbrydelser af samtaler med glade børn , indslagene gav indtryk af, at det var sjovt at smadre ting.
  Det virkede på mig som om MGP deltagere ikke forstod, når Onkel Reje kom og afbrød på scenen- fleregange kiggedes bare på ham og Jonas og så gik ned fra scenen.
  Det virkede uforberedt og malplaceret- desværre med så stort et publikum.
  Ja, det virkede som en provokation fra DRs side- som intet havde m MGP at gøre.
  Forhåbentlig var en del børn ligeglade og droppede at forholde sig til sceneværterne, da de var optaget af popmusikken og konkurrencen. Det er en ommer, DR.
  Venlig hilsen Lisbeth Vingborg

 5. Jeg synes Onkel Reje styre for vildt – børnene elsker ham – det er humor på højeste plan, som børnene sagtens kan skelne imellem. Onkel Reje modarbejder på ingen måde dannelse eller kultur – men det gør derimod de forældre, som ikke kan finde ud af, at opdrage deres børn og sætte grænser. Forældre som mopper andre voksne, forældre som har egoistisk adfærd overfor andre mennesker, forældre der krænker andre menneske i offentligheden – de avler egoistiske og forfærdelige børn, som mopper andre børn, krænker andre børn, misbruger andre børn, som er adfærdsvanskelige, ikke er socialiseret og som udøver dårlig trivsel i skolerne – det er sgu da ikke Onkel Rejes skyld eller DR – det er de forældre der ikke kan tage et ansvar og som skyder alt skyld over på andre i stedet for, at se lidt på sig selv og tage et ansvar……..

 6. Nu så jeg også MGP, og jeg ved ikke lige hvor, Onkel Reje var halvnøgen henne? Derudover ved jeg helt ærligt ikke, om I overhovedet så programmet? Det er allerede fastslået, at Onkel Reje er egoistisk, og det ender jo ikke altid lige godt for ham. Det gjorde det heller ikke i MGP, hvor han “rejste tilbage i tiden” for selv at blive vinder, men det medførte, at MGP var holdt helt op og aflyst for altid, da han kom tilbage til nutiden. Det fik ham til at indse sin fejl og igen tage tilbage i tiden for at lade den oprindelige vinder forblive vinder. Hvis det ikke er en karakterudvikling for én, der ellers kun tænker på sig selv, så ved jeg ikke lige, hvad det er, men I må da meget gerne give mig svaret.

  Desuden siger I, at “Onkel Reje-universet modarbejder forsøg fra forældre, pædagoger og lærere på mere dannelse og kultur.” Det udlægger I som et faktum, men hvor er beviset? Det kunne evt. være en statistik, der viser, at børn, der ser Onkel Reje, er mindre dannede end børn, der ikke gør, men det har I ikke med?

  I næste afsnit siger I, at DR ikke skal være med til forråelsen af børnekulturen, og at DR har mistet kontrollen over Onkel Reje. Hvis sidstnævnte er rigtigt, hvorfor har de så ikke bare stoppet programmet og på den måde fået kontrollen tilbage? Jeg ved ikke helt, hvad der menes med “forråelse af børnekulturen,” men hvis det ikke er okay at vise egoistiske personligheder på DR, hvorfor peger I så hverken på Bamse (fra Bamse og Kylling) eller andre lignende karakterer? Er det fordi, det er okay, når skuespilleren er klædt ud som noget ikke-menneskeligt? Hvis I mener at kunne bevise, at Onkel Reje er problematisk, hvorfor spørger I så ikke helt upartisk børnene, om de genkender Onkel Reje som en figur, eller om de tror, det er virkelighed? Når I udlægger det som faktum, at Onkel Reje er problematisk, så kræver det nogle beviser. Vi forestiller os jo heller ikke, at vikingerne eksisterede, det er der fysiske beviser på, de gjorde. Princippet er nøjagtig det samme; I kan ikke påstå noget faktuelt uden at fremvise beviser også, for så er det bare en personlig holdning.

  Til slut vil jeg runde af med, at jeg intet kender til KLF, og jeg forsøger ikke at komme med et personligt angreb. Jeg stiller udelukkende spørgsmålstegn ved jeres argumenter.

 7. Så enig med jer. Onkel Reje figuren opfordre til at overskride andres grænser og lade egene grænser overskride. Den seksuelle og satanistiske adfærd gør børn forvirrede og lære dem værdier der er skadelige for dem selv og andre. Jeg oplever at flere og flere oplever Gud og Jesus nærværende og samtidig trækkes der den anden vej fra nogle medier og organisationer mf som dyrker det sataniske. Til MGP kom børnene med deres fine sange, nogle med meget fokus på det at være gode ved hinanden og en om at så længe jorden er rund vil det gode vinde over det onde. Onkel Reje var i stor kontrast til børnene og fyldte for meget og ødelagde det fine univers som børnene kom med.

 8. Jeg ønsker og håber DR kommer til erkendelse og påtager sig det ansvar at få ændret den aftaler med Onkel Reje for altid ( på børneprogrammerne )

 9. Tak fordi I tager det op. Jeg er ganske enig, det var en total katastrofe, hvor man måtte krumme tæer gang på gang! Forhåbentlig får onkel Reje aldrig mere et lignende tilbud!
  Peter Christensen

Comments are closed.