”De kirkelige programmer er en integreret del af dk4s programflade og DNA”

0
1155

Kan programmer om dansk kultur, værdier og kristenliv være kommercielt interessant? Ja, i allerhøjeste grad, hvis man spørger den kommercielle tv-station dk4. – Det stofområde er kerne-public service, fastslår Steen W. Pedersen, mediedirektør i dk4.
Tekst: Stefan Vase
Foto: dk4
Når man ser dk4s programflade, er der et væld af programmer med et kirkeligt og eksistentielt snit: Søstrene Bisp, Kierkegaards Kabinet, Vil du se min smukke kirke? og Livsvalg. Og forklaringen på det er ganske enkel, siger Steen W. Pedersen, der er mediedirektør i dk4:
– De kirkelige programmer er en integreret del af dk4s programflade og DNA. Vi opfatter det stofområde som kerne-public service.
I folkemunde hedder det sig, at humlebien ikke kan flyve, men er ligeglad. Det samme kan man måske også tænke om dk4s prioritering af det kirkelige stof. Man skulle ikke tro, at en privat tv-station som dk4 ville finde værdi i programmer, hvor eksempelvis to kvindelige biskopper diskuterer forskellige eksistentielle og kristelige spørgsmål med skiftende gæster, som det sker i ’Søstrene Bisp’. Men det har i høj grad værdi, mener Steen W. Pedersen:
– Selvom vi er en privat station, der drives på kommercielle vilkår, så mener vi stadig, at vi repræsenterer public service i sin rene form. VI vælger indhold over seertal. VI er den station, hvor man finder programmer, man ikke finder andre steder.
Når andre skærer ned, skruer dk4 op

– De kirkelige programmer er en integreret del af dk4s programflade og DNA, siger Steen W. Pedersen, mediedirektør i dk4.

Det er også historien bag mange af programmerne i dk4s sendeflade: Enten har dk4 videreudviklet et format fra andre tv-stationer, som ellers ville begrave det på tv-kirkegården. Eller også har dk4 udviklet et format, fordi der opstod et hul:
– Når DR nedprioriterer væsentlige stofområder, opprioriterer vi det. Derfor er der kommet mere og mere kirkeligt stof på dk4. På dk4 skal der være tid til fordybelse. Derfor er der programmer som Søstrene Bisp og Vil du se min smukke kirke? i vores sendeflade, bemærker Steen W. Pedersen.
Han nævner Søstrene Bisp som et godt eksempel på et program, der viser, hvad dk4 kan og vil:
– Det kan kun lade sig gøre med gode og dygtige eksterne samarbejdspartnere. Du ser ikke andre steder, at to biskopper kan være værter på en landsdækkende tv-kanal. Det giver os en gennemslagskraft, fordi gæster møder værter, der repræsenterer en høj faglighed. Det er værter, der kender stofområdet.
Ud af grundpakken og bevidstheden
Med til historien hører dog, at dk4 i en årrække har fået plads i tv-distributørernes grundpakker. Hvis stationen ikke oplevede den velvilje, ville meget se anderledes ud.
– Det er vores eksistens. Hvis distributørerne ikke ville betale, ville vi komme i nød. Stoffet tiltrækker ikke store reklamekroner.
I 2016 stod dk4 på en brændende platform. TDC truede med at fjerne dk4 fra grundpakken, og det havde været meget alvorligt for stationen, hvis det var sket.
– Men samtlige medieordfører i Folketinget bakkede op om dk4, og der blev lagt pres på TDC. Hvis TDC havde fjernet os fra grundpakken, havde det været meget alvorligt.
Sagen viser den plads, som dk4 har i folks bevidsthed:
– Vores tv-station når en masse mennesker. Og vi ved, at der er en interesse for programmer med et kirkeligt snit. Og det giver dk4 en profil med en vis gennemslagskraft.

Tidligere artikelTV: Kulturministeren arbejder for bredt medieforlig – men på særlige præmisser
Næste artikelFodbold er noget, vi ser sammen!