DR opretter videncenter med Aalborg Universitet

0
906

DR Viden vil med videnskaben som skjold bekrige falske nyheder og sejlivede myter og sætte skub i eksperimenter med digital formidling.
Journalister, grafikere og digitale nørder har siden starten af året indtaget DR Nordjylland. Og siden 1. april har de produceret historier fra videnskabens verden til blandt andet dr.dk og P1. Og den 18. maj 2017 blev det nye center, med navnet DR Viden, officielt indviet.
Vil formidle indsigt
Et nyt samarbejde med Aalborg Universitet vil især undersøge og faktatjekke alverdens nyheder og myter med videnskab som afsæt. Herudover sættes der også fart på den digitale udvikling, ikke mindst på skole- og læringsområdet, der er en central del af DR Viden.
Centret har til huse i DR Nordjyllands lokaler, der også huser P4 Nordjylland. I alt er der lige nu 20 ansatte i DR Viden.
– Alt hvad vi laver i DR Viden handler i grove træk om at gøre noget meget svært indhold lettere at forstå – uanset om det drejer sig om komplekst videnskabsstof, undervisning til folkeskoleelever eller den politiske nyhed til den udfordrede læser, siger chef for DR Viden, Carsten Nymann.
Faktatjekke med universitet
DR Viden har også en ambition om at indgå i samarbejder direkte med dem, der sidder med al den viden, der skal formidles. En af de første udløbere af den ambition er et helt nyt samarbejde med Aalborg Universitet om faktatjek af videnskabshistorier.
– Det er en ambition for os som universitet at klæde danskerne på til at agere i et postfaktuelt samfund. Et tæt samarbejde med DR, som har den direkte kontakt til danskere fra alle dele af samfundet, vil styrke os i bestræbelserne på at indfri den ambition, siger Per Michael Johansen, som er rektor ved Aalborg Universitet.
Afprøve myter
Målet er, at journalisterne på DR Viden i samarbejde med en række forskellige eksperter fra Aalborg Universitet løbende vil efterprøve myter og historier fra mediebilledet. Hvad er fakta for eksempel bag overskrifter som ”iPads er skadelige for børn” eller ”Light-sodavand er skyld i demens”?
– Ved at tage fat i enkelthistorier, som støjer i mediebilledet, er håbet, at vi kan bidrage til at udvikle danskernes kritiske sans og nuancere de påståede sandheder, som ind i mellem florerer, forklarer Carsten Nymann.

Tidligere artikelDR sætter "fake news" på skoleskemaet
Næste artikelKulturministeren har antennerne ude