Julen byder på mange gode programmer fra radio- og tv-stationer i både Danmark og i nabolandene. Vi guider her til 10 højdepunkter, som bør ses.

Foto: DK4

Bispens salmekalender

De færreste ville vælge at begynde på en julekalender midt i december, men med Bispens salmekalender på DK4 med biskopperne Marianne Christiansen og Tine Lindhardt kan man gøre en undtagelse. Hver dag fortæller de to biskopper historien om 25 salmer. De kommende dage kan man blandt andet høre om Et barn er født i Betlehem, Dejlig er jorden og Det kimer nu til julefest i DK4 julekalender.

Alle dage frem til og med den 25. december kl. 14:50.

Foto: Jens Rost

Hvem skrev Bibelen?

Det er svært at sige noget sikkert om Bibelens tilblivelse. Det fortaber sig i historiens tåger og i materiale, der for længst er gået tabt. Men i NRK2-programmet Hvem skrev Bibelen? fortælles om arkæologiske fund og videnskabelige fremskridt, som kommer svaret på spørgsmålet nærmere.

Når medierne beskæftiger sig med Bibelens tilblivelse, skal man være påpasselig, da det, der fortælles om, kan være farvet af en overbevisning om en tilblivelse, der ligger sent i forhold til begivenhederne, og som vælger at ignorere de argumenter, der er for en tidlig forfatning af evangelierne og Paulus’ breve. Programmet på NRK2 kan ikke desto mindre være værd at se.

Tirsdag den 21. december kl. 21:20

Maleri af Rogier van der Weyden

P2 Koncerten med Bachs Juleoratorium

Den pompøse og festlige fanfare til Bachs juleoratorium kan vække julestemningen hos mange faste lyttere af klassisk musik. Nu kan kendere og nye lyttere høre Concerto Copenhagen høre hele Bachs Juleoratorium lillejuleaften.

Da Bach for små 300 år siden skrev de seks kantater, vi i dag kender som juleoratoriet, var det ikke tanken, at de skulle spilles i rap. Heller ikke selvom de danner en kronologisk bibelsk fortælling. Kantaterne har en samlet spilletid på ca. tre timer, så det er også noget af en kraftpræstation du kan høre Lars Ulrik Mortensen dirigere Concerto Copenhagen i, her lillejuleaften. Det kan være en god ide at have teksterne foran sig, hvis er en ny lytter! Aarhus Kommunes Biblioteker har skrevet en god guide.

Lyt til St. Matthew Kirkens koncertkor og orkester opføre åbningsnummeret til Bachs juleoratorium (optaget 2. december 2012) (CC BY 3.0).

Lillejuleaftensdag, torsdag d. 23. december kl. 18:05

Foto: Skanderborg Provsti

Julegudstjenesten

Det er ikke til at vide, om coronasituationen kan udvikle sig på en måde, så julegudstjenesterne (igen) bliver aflyst i 11. time. Uanset hvad der sker, har DR gjort klar til en spændende julegudstjeneste på DR1 juleaftensdag.

Anders Laugesen og Sofie Østergaard byder nemlig velkommen til årets julegudstjeneste fra Skanderborg Slotskirke. Midt i det idylliske landskab mellem sø og skov får de i studiet besøg af dagens prædikant Laura Gylden-Damgaard. Også musiker Peter Sommer kommer forbi – endda med en helt særlig julesang. I engleværkstedet har julestemningen indfundet sig – og med englebud kan du også være med. Send et billede ind til os af din engel på dr.dk/jul2021, så kommer dit billede måske med i programmet.

Juleaftensdag, fredag den 24. december kl. 14:45

Foto: DR

Midnatsmessen fra Rom

Det er blevet en tradition i mange hjem – når julemiddagen er spist, julegaverne pakket ud, det sidste lys på juletræet er brændt ud – at tænde for fjernsynet for at opleve den stemningsfulde og traditionsrige midnatsmesse fra Rom, hvor katolikkernes overhoved Pave Frans prædiker.

Selvom midnatsmessen foregår på fremmedsprog, er vi som seere i rigtig gode hænder, idet Katarina Lewkovitch fra DRs trosredaktion holder sig vågen og kommenterer hele seancen.

Juledag, lørdag den 25. december kl. 0:00 (natten mellem juleaften og juledag)

Foto: 21th Century Fox

Sound of music

Selvom der ikke er meget jul over musicallen Sound of music, hører den alligevel for mange julen til. Måske fordi den er så lang (omkring tre timer), at den kræver, at man har god tid? Eller måske fordi den rummer hygge, god musik og en dragende historie?

Uanset hvorfor så er Sound of Music med kaptajn von Trapp (spillet af Christoffer Plummer) og Maria (spillet af Julie Andrews) værd at se. Den er delvist baseret på virkelige hændelser om familien von Trapp, som ender med at flygte fra Nazityskland til USA, hvor de blandt andet rejste rundt som familiekor i midten af det 20. århundrede. Den del af historien er dog – som de fleste nok ved – ikke med i musicallen af Rodgers & Hammerstein.

Se filmens trailer.

Juledag, lørdag den 25. december kl. 14:25 (natten mellem juleaften og juledag)

Collien Ulmen-Fernandes. Foto: Alexander Hein, ZDF.

Die 10 An-Gebote (De 10 til-bud)

Den tyske public service tv-station ZDF har tradition for at producere en længere dokumentar i forbindelse med de store kirkelige højtider. Således også i år, hvor ZDF undersøger De 10 Buds relevans for mennesker i dag.

I programomtalen skriver ZDF, at “bud” lyder som forbud, men “de er mere end det”, bemærker ZDF. Hvad inviterer de os til?

Programmets vært Collien Ulmen-Fernandes begiver sig ud på en opdagelsesrejse og finder historier og mennesker, der overrasker og inspirerer. Hun taler med kriminalpsykologen Lydia Benecke, som ved meget om drabets virkelighed og fiktion. Hvorfor er straffeloven utilstrækkelig; hvorfor er der behov for et bud? Marit Klebb, der hjælper unge med problemer på nettet, viser, hvordan cybermobning slår ihjel.

“Du må ikke vidne falsk”. YouTuber Marvin Wildhage viser, hvordan løgn er et problem på sociale medier.

Carlos Benede har adopteret to drenge, og han hjælper unge mænd, der har haft en problemfyldt opvækst. Hvad betyder buddet “Du skal ære din far og din mor” for ham?

Søster Philippa Rath tager fat på det første bud – “du må ikke have andre guder end mig” – og diskuterer også med Collien Ulmen-Fernandes, hvordan Gud gav Israels folk sikkerhed med de ti bud i en tid med usikkerhed. Et tilbud med perspektiv, for et godt liv i fremtiden.

2. juledag, søndag den 26. december kl. 18:10

Foto: DK4

Søstrene Bisp om Fadervor

I juletiden tager DK4 hul på en programrække med titlen Søstrene Bisp om Fadervor – en programrække, som fortsætter ind i det nye år. Danskerne er et blufærdigt folkefærd, som ikke skilter med, at de beder. Men nu vover biskop Tine Lindhardt, Fyens Stift og biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift, sig ud i 11 samtaler om bøn og særligt bønnen Fadervor, når de i Sct. Andreas Kirke i København mødes med politikere, præster, forskere, forstandere, forfattere, journalister og radioværter. Hvorfor beder vi? Hvornår, hvordan og hvor beder vi – hvis vi altså beder. Hvad beder vi om, og hvad kommer der ud af det?

Fadervor er en vigtig del af vores kulturarv, som vi på DK4 meget gerne vil være med til at formidle og reflektere over, og jeg er derfor særdeles glad for, at DK4 kan fortsætte samarbejdet med ”Søstrene Bisp” med 11 samtaler om bøn og særligt om Fadervor.

Stig Hasner, ejer, DK4

Onsdag den 29. december kl. 9:15

Foto: Sune Fritzen

Nytårsgudstjeneste fra Helsingør Domkirke

Nytåret markeres på DR1 med først fællessang med Phillip Faber, der dirigerer DR Pigekoret og NOVO Quartet igennem Vær velkommen Herrens år, Der er et yndigt land, I Danmark er jeg født og Kong Christian stod ved højen mast.

Dernæst stiller DR om til Helsingør Domkirke, hvor Helsingør Stifts nye biskop Peter Birch byder velkommen. Domkoret synger året i gang, og fra prædikestolen giver det nye år anledning til både at se frem og tilbage. For nytåret er en mulighed for at sagte farten og ærinde. Ændringer handler ikke kun om at dvæles ved fortiden. Ændringer handler om, at det vi husker, bliver til erfaringer, vi kan tage med os. Dermed rummer erindringer både fortid, nutid og fremtid, siger biskoppen.

Helsingør Domkirke eller Skt. Olai Kirke blev ophøjet til Domkirke i 1961, da Helsingør Stift blev oprettet. Derfor er stiftet både landets yngste, men også det største målt på folketal.

Nytårsdag den 1. januar kl. 0:00 (natten mellem nytårsaften og nytårsdag)

Foto: Nordisk Film

Jarlen samler op

De morgenfriske kan begynde 2022 i godt selskab med Jarl Friis Mikkelsen og Finn Nørbygaard. Sidstnævnte fortæller om glæden ved golf, sit møde med Gud, livets store spørgsmål og om en hård start på livet med misrøgt og alkohol i hjemmet.

Finn Nørbygaard har fået et ord med sig fra sin gode ven Jacob Haugaard, som på en eller anden måde forfølger ham: “Gå ikke op i, om du tror på Gud. For Gud tror på dig.”

Nytårsdag d. 1. januar kl. 8:30

Boblere

Pilgrim – Brødrekirke

Christiansfeld var i mange år udgangspunkt for mission i hele verden. Præst i Brødremenigheden Jørgen Bøytler viser Anders Laugesen rundt i Christiansfeld og reflekterer undervejs over mission og identitet.

P1, søndag d. 19. december kl. 8:03

Katedralbyggerne

I 1800-tallet var Nidarosdomen – den norske “førstekirke” – i ruin efter brand og års manglende vedligehold. En massiv indsats måtte til for at renovere katedralen og føre den til nutidens storhed.

NRK, tirsdag d. 21. december kl. 20:50

Juleprædiken v. Mette Bock

Tidligere kultur- og kirkeminister Mette Bock holder årets juleprædiken på DK4. En oplevelse i barndomsårene flettes sammen med juleevangeliets budskab.

DK4, lørdag den 18. december kl. 19:20, lillejuleaftensdag torsdag den 23. december kl. 10:45, juleaftensdag den 24. december kl. 8:35 og 15:35, juledag den 25. december kl. 13:10 og 2. juledag den 26. december kl. 9:15.

Tidligere artikelEn ny public service-kulturkanal
Næste artikelKLF giver Buketten til Adrian Lloyd Hughes for Klog på sprog