Reklamefolk i DR2-program: Sådan får kirken flere kunder i butikken

0
2343
Tro til salg, DR2. Foto: Thomas Behrndtz, DR

I DR2 programserien ’Tro til salg’ kommer reklamefolk med deres bud på, hvordan religioner og trosretninger kan henvende sig til den moderne forbruger. Det gør de ved at kigge på troen som et produkt. Første afsnit handler om kristendommen under titlen ’Kan man sammenligne Folkekirken med rullepølse?’

Kort ridset op så er problemet, som det fremstilles i programmet, følgende: Folkekirken formår ikke at komme ud med det stærke budskab udenfor kirkens døre. Udtrykket er gammelt træt og umoderne, og så er nutidens forbrugere altså nådesløse, forklarer brandstrateg Pernille Zillmer fra Republica.

Og en af løsningerne, som reklamefolkene foreslår, er, at prædikenen afløses af talks i form af fx beat poetry, krimi og stand-up.

– Vi kan kun glæde os over, at der bliver taget fat i den helt åbenlyse udfordring som Folkekirken har, nemlig at Folkekirken ikke kan fastholde sit historisk høje medlemstal, siger KLFs generalsekretær Mikael Arendt Laursen og fortsætter.
– Hvordan bliver kirken mere attraktiv for den almene, moderne dansker? Det mener vi er et super vigtigt spørgsmål, og det er programmet med til at sætte fokus på. Det er fantastisk, men hvorfor udfordrer reklamefolkene ikke formatet mere? Da de i programmet forklarede, at de ville lave formatet om, så havde jeg håbet på at se et bud på en ny liturgi, der er mere tidssvarende og som mennesker i dag kan spejle sig i, og finde inspiration i. Her savner jeg større ambitioner. Stand-up har fx i årevis været anvendt i kirkelige sammenhænge, men det er selvfølgelig nyt at se det som et decideret alternativ til prædikenen.

Mikael Arendt Laursen slutter af med at bemærke en ting mere, der er værd at glæde sig over.

– Præsten Lars Gustav Lindhart holder fast i det helt centrale om Gud, Jesus, liv og død! Og det selvom reklamefolkene ifølge Lars Gustav Lindhart prøver at dreje fokus væk fra at tale for meget om Gud. Lars Gustav Lindhart understreger, at hvis man fjerner Gud, så fjerner man essensen. Det er godt at høre så tydelig en bekendelse om troen, der knytter sig til en levende Gud.

KLF ser programmet som anledning til at engagere så mange som muligt i en debat om Folkekirkens form. Hvordan skal vores folkekirke se ud i dag og i morgen?

Har du set programmet, så vil vi meget gerne have din reaktion.

Tidligere artikelDR og TV 2 glemte julen i store juleudsendelser
Næste artikelFlere i kirken: Sognepræst Kristoffer Simonsen kommenterer