DR og TV 2 glemte julen i store juleudsendelser

Selvom juletiden bød på både ”Dejlig er jorden” og ”Et barn er født i Betlehem”, så føles julefejringen på DR og TV 2 noget hul, mener Mikael Arendt Laursen.

0
1275
Peter Mygind og Natasja Crone var værter på Alletiders juleshow på TV 2. Foto: Martin Dam Kristensen/TV 2.

Juletiden er en tid på året, hvor medierne satser på hygge og traditioner. Således også i år med en stribe musikalske shows. Men det føles lidt som om, at julen blev glemt på DR og TV 2:

– Det er glædeligt, når medierne sætter ressourcer af til at fejre julen, som både i kirken og befolkningen er en stor højtid. Både DR og TV 2 har forkælet os med nogle flotte juleshows. Det er alt sammen godt – på overfladen, konstaterer Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Julesalmer fyldte forsvindende lidt

I december stod DR og TV 2 bag tre store juleshows: DR Pigekorets jul, DRs store juleshow og Alletiders juleshow på TV 2. Men julesalmer og sange, der handler om julens hovedperson Jesus, fyldte forsvindende lidt.

Bedst gik det i DR Pigekorets jul, hvor der i alt var 24 musikstykker, hvoraf de 10 kan kaldes julesalmer.

Dejlig er jorden var åbningsnummeret til DRs store juleshow, og hen imod slutningen var der en lille lydbid med Kim Larsen, der synger En rose så jeg skyde. Derudover blev Johannes Møllehave og Anne Linnets julesang Lille Messias spillet som fællessang. Ud af 15 musikstykker var berørte de tre (Dejlig er jorden, En rose så jeg skyde og Lille Messias) julen kristne udgangspunkt.

KLF: TV 2 glemmer løfter og svigter sit ansvar

TV 2s store julesatsning Alletiders juleshow var stort set renset for egentlig julemusik: I et julesangsmedley sang Peter Mygind Et barn er født i Betlehem i en disco-version, og i et julekalender-medley spillede orkestreret temasangen fra Jesus & Josefine. Ud af 19 musikindslag var der kun en julesalme.

– Når man ser de tre flotte juleshows, springer berøringsangsten for julesalmerne i øjnene. At TV 2 pakker en udmærket julesalme ind i en discoversion, er for det første pinligt og dernæst et tåbeligt forsøg på at undgå kritik for at glemme julen, mener Mikael Arendt Laursen.

TV 2 har på flere møder med KLF, Kirke & Medier afvist egentlige trosprogrammer, men vil i stedet gøre plads til troen, der hvor det er naturligt. Derfor undrer den beskedne salmebrug Mikael Arendt Laursen.

– Julen er om noget en anledning til at synge “Glade jul, dejlige jul” eller “Dejlig er jorden”. Salmer, som man kan synge med en god portion folkelighed bevaret. Det ville faktisk være meget “naturligt”, hvis man skulle genbruge TV 2s standardsvar overfor KLF, Kirke & Medier, siger Mikael Arendt Laursen, som gør opmærksom på, at TV 2 har ret løse public service-krav, men stadig er forpligtet på at formidle kristne traditioner og den kristne kulturarv.

– Derfor er dette større end som så. Når TV 2 overfor KLF påstår, at trosstoffet er med i brede, folkelige programmer, så svigter TV 2 både sit løfte overfor KLF og sine forpligtelser overfor befolkningen ved ikke at have julesalmer med i Alletiders juleshow. Det er ikke godt nok!

DR Pigekorts jul fortjener ros for modet til at synge eksempelvis “Nu tændes tusind julelys” – men julesalmerne var stort set ikke med i DRs store juleshow. Foto: Bax Lindhardt

Flere julesalmer, mindre amerikansk julemuzak

Julesalmerne er også blevet udsat for en stedmoderlig behandling i DRs store juleshow, mener Mikael Arendt Laursen.

– DR har flere år i træk markeret adventstidens begyndelse med en flot julekoncert med pigekoret: “Danmark synger julen ind”, hvor julesalmerne spillede en stor rolle i repertoiret. Det var fint at bruge Dejlig er jorden som åbningsnummer til DRs store juleshow. Men kunne der ikke blive plads til bare lidt flere julesalmer – eventuelt på bekostning af de sangindslag, der havde meget lidt med julen at gøre?

DR fortjener ros for trods alt at have lidt flere julesalmer med, men der er en mislyd over det, mener Mikael Arendt Laursen:

– DRs kulturdirektør Henrik Bo Nielsen har som reaktion på DK4s forslag om udlicitering af trosprogrammerne til DK4 bedyret, at stofområdet er værdifuldt for DR. Men så kan det undre mig meget, at trosstoffet ikke bliver formidlet gennem de mange gode julesalmer, vi har, i DRs store juleshow – eventuelt på bekostning af en tyndslidt pladefuld amerikansk julemuzak som Winter wonderland, Have yourself a merry little Christmas og All I want for Christmas.

Hvad mener du?

Så du Alletiders juleshow på TV 2? Hvad synes du om det?

Skriv en kommentar herunder eller send en reaktion ved at trykke på knappen…

Tidligere artikelDRs gudstjenester i juletiden manglede klar formidling
Næste artikelReklamefolk i DR2-program: Sådan får kirken flere kunder i butikken