Kritik: DR svigter egen programetik

0
1035

Det fyger med bandeord, fornærmelser og nedsættende udtryk i P3-programmerne Rodeo og Lågsus – stik imod DR’s egne programetiske retningslinjer. Dybt kritisabelt, mener KLF, Kirke & Medier op til aktuel sprogkonference.

Illustration: Henrik Lundahl Revshøi
Illustration: Henrik Lundahl Revshøi

Et bandeord i minuttet. Så forurenet er sproget i programmet Rodeo på P3. I Lågsus på samme kanal gennemsyres programmet af kraftudtryk hvert andet minut i gennemsnit.
Programværterne bruger hele spektret af verbale overgreb – fra grove bandeord om djævel og helvede over vulgære udgydelser om væsker syd for bæltestedet til direkte fornærmelser og nedladende bemærkninger over for medvirkende.
Det viser en analyse af i alt 56 timers radiotid – 15 episoder af Lågsus, otte episoder af Rodeo og en enkelt episode af Rodeo Parlamentet. Analysen er foretaget af cand. mag. Malene Ullerlund Madsen på foranledning af KLF, Kirke & Medier.
Konference om sproget i medierne
Bandeord, sexisme og diskrimination forbudt
Analysen afslører, at DR ikke lever op til egen programetik, som bl.a. lyder: ”DRs medarbejdere bruger som hovedregel ikke bandeord eller nedsættende slang… DRs medarbejdere skal som forbilleder undgå grove bandeord samt sexistisk og diskriminerende slang.” (DRs Programetik 2009, kapitel 10, side 26).
– Det er dybt kritisabelt, at DR som førende public service-leverandør ser gennem fingre med så grove brud på egne sprogetiske idealer, udtaler KLF, Kirke & Mediers generalsekretær Mikael Arendt Laursen.
– Jeg er klar over de vide rammer for satire og kender også undtagelserne, når medvirkende kilder bruger kraftudtryk. Men her drejer det sig om så grove og hyppige brud på DR’s udtrykkelige retningslinjer, at det kalder på en større debat om sprogbrugets betydning for vores kultur og retning – især for børn og unge.
Indkalder til sprogkonference med politikerdebat
Derfor indkalder KLF, Kirke & Medier til konferencen ”Kulturen i sproget, sproget i kulturen” fredag den 16. september kl. 9.00-14.30 på Christiansborg. Her præsenteres analysen som oplæg til debat mellem partiernes medieordførere: Naser Khader (K), Mette Bock (LA), Britt Bager (V), Søren Søndergaard (EL), Zenia Stampe (R) og Troels Ravn (S). Ordstyrer er journalist Kurt Strand.
– Vi ser frem til at høre politikernes bud på, hvordan vi sikrer, at DR gør det bedre, og om de for eksempel vil stille sproglige krav i de kommende public service-kontrakter. TV 2 har jo heller ikke en fast formuleret sprogpolitik, som de kan måles på. Det er for dårligt, når både public service-medier i bund og grund er entreprenører, som leverer den vare, politikerne køber på vegne af alle os licensbetalere, udtaler Kim Borregaard Eriksen, bestyrelsesmedlem i KLF, Kirke & Medier og tovholder på konferencen.
DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen får på konferencen lov til at forklare dilemmaet mellem mediehusets sprogideal og den virkelighed, man er forpligtet til at afspejle. Og deltagerne får blandt andet indsigt i ”Eder og forbandelser i et sproghistorisk perspektiv – og deres funktion i medierne” ved adjunkt Marianne Rathje, Syddansk Universitet.
 

Tidligere artikelKonference: Kulturen i sproget, sproget i kulturen
Næste artikelRadiovært til KLF: Hvad er jeres f****** problem?