Kanalchef: P1 åbner trosstoffet for flere lyttere

0
1167

Trods lukning af programmet Mennesker og Tro lover P1’s kanalchef, at trosområdet fortsat vil blive dækket både bredt og dybt på P1: ”I den situation, hvor vi måtte lukke et tros-program, kommer der et nyt tros-program, der vil appellere til P1s lyttere,” skriver Thomas Buch Andersen i dette indlæg til KLF, Kirke & Medier.
Af Thomas Buch Andersen, kanalchef, P1
Hvis man de seneste dage har fulgt mediernes omtale af P1s tros- og religionsprogrammer, kan man let få det indtryk, at P1 er ved at udfase eller skære ned på stofområdet. Det er ikke tilfældet.
Tro og religion griber ind i mange aspekter af livet, både personlige og samfundsmæssige. Tro og religion er vigtige for mange P1-lyttere, og det er emner, som er vigtige for P1.
Derfor arbejder vi løbende på at udvikle og forbedre vores dækning af tro og religion. Målet er at brede dækningen ud og gøre den relevant for flere lyttere. Præcis hvordan vi kommer til at dække det i det nye år, det er det for tidligt at sige noget sikkert om. Det skaber unødig tvivl og usikkerhed blandt dem, der er glade for P1, at løbe med en halv vind, og derfor vil jeg ikke begive mig ud at spekulere på, hvad der kommer i sendeplanen næste år. Det er jeg i øvrigt sikker på de fleste P1-lyttere forstår. Én ting kan jeg dog sige med sikkerhed: I den situation, hvor vi måtte lukke et tros-program, kommer der et nyt tros-program, der vil appellere til P1s lyttere. Vores mål er at styrke området.
Et eksempel på, hvordan vi har arbejdet med tros- og religionsstoffet det seneste år, er “Tidsånd”, som erstattede “Religionsrapport” ved årsskiftet. “Tidsånd” er en time langt, mens “Religionsrapport” kun var en halv. Til gengæld dækker “Tidsånd” også historie. Vi bestræber os på en ligevægtig fordeling mellem de to stofområder. Samtidig har vi flyttet programmet fra mandag til prime time onsdag, hvor det når flere lyttere. “Religionsrapport” havde i 2016 i snit 54.000 lyttere pr program. Siden sin start har “Tidsånd” haft i snit 112.000 pr program.
Et andet eksempel er “Eksistens”, som vi også har arbejdet på og som i det nye år blev relanceret som “Supertanker”. I øvrigt med samme vært, nemlig Carsten Ortmann. Igen med det resultat at lyttertallene er hævet. Men ligeså vigtigt: Programmet har fået mere nerve og giver god tid til refleksion og fordybelse.
Vi åbner altså de vigtige områder som tro, religion, filosofi og eksistens for flere lyttere.
P1s strategi for tro og religion går dog på to ben. For både den ene side er der lyttere, der ønsker skarpt formaterede emne-udsendelser, der alene handler om tro, religion, historie mv. Men der er også lyttere, der ikke stiller ind på de emne-specifikke programmer. Dem forsøger vi at nå med tro og religion i vores almene programmer som når fx P1 Morgen taler med kunstnere om at illustrere Biblen. Eller når P1 Eftermiddag laver længere historier om medlemstallet i Folkekirken. Eller P1 Debat sætter præsters tro til diskussion. Eller når Kejser jævnligt inviterer præster ind for at diskutere fx samliv. Eller når Adam Holm i serien “Jeg er utro – med Adam Holm” har en halv times samtale med en folkekirkepræst om ægteskab og utroskab. Tro og religion går igen i så mange aspekter af både personlige og samfundsmæssige samtaler og derfor dukker tro og religion også op på P1 mange andre steder end i de tros-specifikke programmer.
Bemærk i den sammenhæng, at den form for tros- og religionsdækning, vi sender i de almene programmer, ikke tæller med som tro og religion i DRs programstatistikker. Så der er mere tro og religion end tallene viser.
Med andre ord: Vi er på P1 meget optaget af, at tro og religion får mærkbar og synlig plads i sendefladen. Sådan har det været på P1 gennem mange år. Og sådan vil det fortsat være. Vi glæder os til at dele vores mange historier og fortællinger med dem, der har en interesse i tro og religion – også dem, der ikke vidste de havde det.
Vi høres ved – på P1.

Tidligere artikelSamtaleprogram om tro lukker trods løfter om det modsatte
Næste artikelDR fokuserer på det langvarige ægteskab