Samtaleprogram om tro lukker trods løfter om det modsatte

0
937

Anders Laugesens program Mennesker og tro lukker ved årets udgang – selv om P1’s kanalchef Thomas Buch Andersen over for KLF, Kirke & Medier har argumenteret for at tro er et kerneområde for P1 og at et program som Mennesker og tro er vigtigt for at forklare religion som et personligt anliggende.
Onsdag den 27. december er angiveligt sidste gang P1 sender det populære samtaleprogram Mennesker og tro. Programmet med vært Anders Laugesen lukkes nemlig med udgangen af året, erfarer Kristeligt Dagblad. Nyheden har sendt chokbølger gennem det kirkelige landskab.
– Det er helt uacceptabelt, at DR på denne måde lukker det ene trosprogram efter det andet. Vi har tidligere måttet sige farvel til programmer som Religionsrapport og Eksistens, og med lukningen af Mennesker og Tro begynder det at ligne en generel modvilje mod denne type programmer, skriver KLF, Kirke & Medier på deres facebook-side.
– Det er på tide, at DR’s øverste ledelse kommer med en forklaring på, hvad strategien er i dette, siger generalsekretær Mikael Arendt Laursen, der har henvendt sig til DR’s kulturredaktør Tine Smedegaard Andersen for at få en forklaring.
Nedskæringer af tragisk omfang
I Kristeligt Dagblad får lukningen af programmet med over 79.000 lyttere kritik:
– Det, der sker med DR’s kirkestof i disse år, er udtryk for en folkelig og kulturel udvikling af tragisk omfang. Det har været en glidende udvikling, hvor trosprogrammer er blevet skåret i tid eller flyttet til dårligere sendetider for så til sidst at blive nedlagt, siger tidligere programredaktør på Danmarks Radio og præst Mogens Hansen.
Heller ikke medlem af Danmarks Radios bestyrelse og sognepræst Katrine Winkel Holm kan forstå beslutningen om at nedlægge Mennesker og tro helt uforståelig.
– Det er dybt problematisk, at man vil lukke et program, hvor der ellers er grundig mulighed for at give viden og oplysning om kristendom og religion. Stoffet er i forvejen underformidlet, og det er ellers en vigtig public service-opgave, siger hun.
Er tro stadig et kerneområde for P1?
Lukningen af Mennesker og tro står i skærende kontrast til kanalchef på P1 Thomas Buch Andersens udtalelser til magasinet Kirke & Medier i februar 2017. Her sagde han, at ”tro og religion er et kerneområde for P1” og forklarede, at programmerne både skulle dække religion som samfundsanliggende og som personligt anliggende. På spørgsmålet ”Husker I så at gøre det nærværende for den enkelte?”, svarede han:
– Ja, det gør vi, for vi har jo stadig programmet ”Mennesker og Tro”, det ugentlige program, hvor man taler med individet om deres troshistorie og trosforhold.
Og kanalchefen lovede, at give mere plads til religionsstoffet og lægge det ”på tidspunkter, hvor der potentielt er flere lyttere”.
– Og det gør vi i erkendelse af, at religion spiller en ret vigtig rolle i vores samfundsdebat, og at troserfaringer er vigtige, sagde han.
Læs hele interviewet med P1’s kanalchef Thomas Buch Andersen i magasinet Kirke & Medier.

Svend Løbner

 

Tidligere artikelEr vi ved at blive et blindt samfund?
Næste artikelKanalchef: P1 åbner trosstoffet for flere lyttere