Humor og ærlighed i populær radioterapi

0
1389

Finn Nørbygaard bruger en frisk tilgang i samtale med kendte om deres dybe personlige problemer. Finnsk Terapi på Radio24syv er public service, der vil noget.
Af Svend Løbner
– Jeg er ensom. Jeg lider af voldsomme selvværdsproblemer. Og jeg har ellers kone og fem børn og en travl hverdag. Men jeg er frygtelig ensom.
Ordene kommer fra skuespiller og filminstruktør Søren Fauli, og de kommer lige ud af posen til den kendte entertainer Finn Nørbygaard i programmet Finnsk Terapi på Radio24syv. Der er umiddelbar kontakt og tillid mellem de to; måske fordi Finn Nørbygaard også fortæller åbent om sin voldsomme livskrise, da han mistede millioner i IT-millionæren Stein Baggers bedrageri.
– Jeg har altid døjet med forkerthed, men her gik jeg i total opløsning, men bagefter kom jeg alligevel ud på den anden side og følte mig ok, fortæller han.
Terapeutisk tilsnit giver nærvær
Og her får lytterne så gratis terapi med en mand, der både er kendt for lune og humor og samtidig har dyb alvor i stemmen, når han rådgiver om et følsomt emne.
Finn Nørbygaard er skolelærer med bifag fra universitetet i dramaturgi og har desuden en seksårig uddannelse i gestaltisk terapi.
Hvad kan offentlig terapi?
– Det er muligt at få fat i et nærvær. Jeg håber, mit program har et terapeutisk tilsnit, der gør, at det bliver nærværende radio. Jeg er meget optaget af at få kontakt, og hvordan man opnår den. Og her er én ting i hvert fald sikker: Man skal ikke skynde sig! Kontakt tager tid, og for at nå helt ned i det personlige lag, hvor folk føler sig trygge, skal man ind i en atmosfære sammen.
Humor giver tiltrængt timeout
Er det et humoristisk eller alvorligt program?
– Det er ikke modsætninger. Et program kan sagtens være dybt uden at være tungt. Og forudsætningerne for, at det kan blive dybt på den gode måde, er, at det også er let. Så når Søren Fauli i programmet fortæller, at han ofte bliver genkendt som mig, og jeg så siger: ”Så skal du altså også opføre dig ordentligt!” betyder det meget for samtalen.
– Humor og selvironi kan være med til at holde en armslængde, en distance til ens egen situation, så man kan komme af med den forkrampethed, der nogle gange kan være om én, når man har ondt et sted.  Så er det godt at kunne få en pause et øjeblik, før man vender tilbage til emnet.
Hjalp humoren dig til at komme videre efter Stein Bagger?
– På det tidspunkt kan jeg ikke få fat i noget som helst! Mens jeg er i orkanens øje eller på vej med Titanic mod havets dyb, kan jeg ikke få fat i hverken humor eller selvironi, endsige terapeutiske værktøjer. Og det er fordi, hjernen er sat ud af spil i chokfase 1. Det er først langt senere, man begynder at samle sig på det mentale plan.
Ærlighed giver heling
Hvordan kommer man videre efter sådan et chok?
– Ærlighed er det første store skridt til heling. For i det øjeblik, man laver en selvtabuisering af det, man har oplevet, kommer man i hvert fald ikke videre. Jeg følte mig for eksempel forkert i mange år, men det sagde jeg i hvert fald ikke til nogen! Jeg gik ud og var sjov, fordi så troede jeg, at folk elskede mig. Men det, der lå bag, var egentlig, at jeg oplevede mig selv som forkert. Og qua min uddannelse ved jeg, at man heler i det øjeblik, man giver følelsen ord.
Det lyder helt kristent.
– Jamen, det er kristent.
Angre sine synder
Noget med at bekende sine synder?
– Det er jo det, det handler om. Og derfor skal man ned på et meget dybt, personligt plan og angre. Ellers kommer man ikke videre. Jesus er en meget klog mand med ekstremt stor følelsesmæssig integritet. Og det, han siger, bekræfter, hvad der skal til for at opnå det gode liv, og det er at stå ved sig selv. Så når Søren Fauli i mit program indrømmer og siger: ”Jeg føler mig ensom”, så har han faktisk ved det, han siger, taget det første skridt mod heling. Fordi han står ved sig selv.
Bruger en anden hjernehalvdel
Så du har din uddannelse, din karriere i showbiz, din krise, og endda det kristne at trække på…
– Ja, og derfor er Finnsk Terapi en meget vigtig knopskydning for mig. Fordi jeg nærmest føler, at jeg er i en anden hjernehalvdel, og det er meget givtigt for mig. For mig er det ikke bare noget med at finde lyset for enden af tunnelen. Min erfaring er, at jeg ikke bare kommer igennem tunnelen, men kommer igennem den som et stærkere, mere kreativt og bedre menneske.
– Jeg har faktisk udviklet en teori i al beskedenhed, at smertens intensitet er proportional med muligheden for personlig vækst. Det er lidelsen, jeg har været igennem, der gør – jeg tør næsten ikke sige ordet – at jeg er genfødt i en version 2, slutter Finn Nørbygaard.
Finnsk Terapi
Sendes på Radio24syv hver søndag kl. 12.05 – 13.00. Programmet er samtaleterapi med Finn Nørbygaard, der er kendt for at vække smil og latter, men også kan vække til eftertanke og indsigt.
I Finnsk Terapi møder Finn Nørbygaard en række kendte danskere og bringer sin samtaleterapeutiske værktøjskasse i spil.
Lyt online og som podcast på www.radio24syv.dk.

Tidligere artikelNiels Hausgaard: Ret op på den dårlige retorik
Næste artikelSøstrene Bisp går danskere på klingen om tro