Kritikken af Ellen imellem får nu konsekvenser

På baggrund af kritik fra Pressenævnet og DRs Lytter- og Seerredaktør skærper DR krav om information til medvirkende. Desuden opfordres DR til at definere satirebegrebet skarpere.

0
817
Astrofysiker Anja C. Andersen (t.v.) forventede at få spørgsmål fra en DR-journalist om fladjordsteorien. I realiteten kom spørgsmålene fra en såkaldt "flat-earther". Foto: DR TV.

DRs Lytter- og seerredaktør Jesper Termansen ser i sin halvårsrapport blandt andet på nye retningslinjer for medvirkende-aftaler. Det sker i forlængelse af DR P3-programmet ”Ellen imellem”, som blev sendt i maj 2022. Dengang rejste Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, kritik af programmet. Kritikken gik da på, at man i programmet havde inviteret gæster til et interview om et givent emne eks. fladjordsteorien, men ikke informerede deltagerne om programmets satiriske del. Deltagerne troede derfor, at de var gået med til at besvare en række spørgsmål, om et specifikt emne eks. fladjordsteorien fra en DR-journalist. Virkeligheden var dog en anden: Journalisten fik nemlig fodret spørgsmål gennem øresnegl af en opponent til gæsten.

I første afsnit af programmet medvirkede astrofysiker Anja C. Andersen. Værtens spørgsmål blev dog stillet af Flat-earth tilhængeren Ole Lochmann. Dengang forsvarede DR sig med, at man ikke havde informeret deltagerne ordentligt, fordi programmet var satirisk. Hvori satiren skulle ligge kan man så stille sig spørgende overfor.

Ud af 6 programmer blev 3 meldt til Pressenævnet, af deltageren selv, og der er fra Pressenævnets side givet medhold i anklagen om manglende information om, hvad man deltog i. Det skete i december 2022.

Nu har DR reageret med en skærpelse af medvirkende-aftaler, altså, den aftale man indgår som deltager i et program. I den forbindelse kommer nu øgede krav til at informere medvirkende om præcis, hvad de deltager i, og særligt vil medvirkende blive informeret, hvis man medvirker i satire. Jesper Termansen bemærker også, at en del af debatten også omhandlede, hvad der kan, og skal, lægges ind under satirebegrebet, som efter hans eget udsagn er upræcist.

Denne udmelding fra Jesper Termansen må ses som et positivt skridt i retning af en mere tydelig og tillidsfuld omgang med medvirkende. Vi bifalder også, at DR arbejder videre med en klarere definition af, hvad satire er.

Tidligere artikelFremtiden er drama(tisk) i Nordeuropa
Næste artikelRedaktør i DR: Trosprogrammer er for alle