Fremtiden er drama(tisk) i Nordeuropa

DR udvider sit nordiske dramasamarbejde med tysk, hollandsk og flamsk islæt. Mens TV 2 går sammen med svenske og norske kollegaer om at producere dramaserier.

0
372
Foto: Mike Kollöffel. Grafik: KLF

I forvejen er der en stor udveksling af dramaserier. Det er en stor konkurrencemarkør, og der er stor interesse efter dramaserier i nabolandene. Derfor er der ikke så meget nyt i, at DR og TV 2 får flere dramaserier. Men det nye er, at TV 2 formaliserer et dramasamarbejde med TV 2 i Norge og TV4 i Sverige – de to største kommercielle tv-stationer i Skandinavien. DR samarbejder allerede tæt med de nordiske public service-broadcastere; særligt SVT og NRK, men også YLE i Finland og RÚV på Island. Men nu indtræder ZDF i Tyskland, NPO i Holland og VRT i Belgien i samarbejdet.

Fælles værdier, mere samarbejde

Samarbejdet er det hidtil mest vidtfavnende af sin slags i Europa og har fået navnet New8. Det blev offentliggjort tirsdag på en pressekonference på film- og tv-eventet Mercato Internazionale Audiovisivo (MIA) i Rom.

– Med New8 ønsker vi at styrke det nordiske og europæiske samarbejde om at skabe, udbrede og finansiere otte kvalitetsserier årligt. Det betyder, at vi kan vise endnu mere public service-fiktion, uden at det koster os mere. Derfor er vi meget glade for, at det er lykkedes at gå sammen om at skabe en stærk, lokal position i et marked, der ellers er domineret af internationale kommercielle streamingtjenester, udtaler Henriette Marienlund, dramachef i DR.

New8 bygger videre på det nordiske samarbejde i Nordic Twelve (N12) om co-produktion af dramaserier. Det har eksisteret siden 2018 og står bag flere end 60 serier. Det drejer sig om serier som ’Carmen Curlers’ fra DR, ‘Exit’ fra NRK og ‘Den tynde blå linje’ fra SVT, som har fået et stort publikum ikke bare i Norden, men også i andre lande.

– Som public service-stationer bygger vi på fælles værdier og mål om at lave serier for mennesker ved både at afspejle de samfund, vi lever i, og underholde med frit tilgængelig fiktion fra allerøverste hylde. Vi kender kvaliteten af hinandens dramaproduktioner og er overbeviste om, at europæisk fiktion blot vil blive endnu bedre gennem udveksling af viden og ekspertise mellem deltagerne i New8. I Norden har vi en lang, fælles historie med tillidsbaseret samarbejde. Der er den model, vi nu tager til et nyt niveau med New8, siger Henriette Marienlund.

Lidt senere på året vil de første titler i New8-samarbejdet bliver offentliggjort, og de vil være klar til at blive vist for publikum i løbet af 2024.

De nordiske public service-stationer skal årligt tilsammen levere fire serier mod 12 i Nordic Twelve-samarbejdet. Der betyder, at DR, SVT og NRK hver skal levere én serie årligt og RUV og YLE en hvert andet år. Herudover skal ZDF levere to serier årligt, mens NPO og VRT hver skal levere én serie årligt. I alt bliver det til otte serier årligt.

N12-samarbejdet fortsætter sideløbende med New8, hvilket indebærer, at DR vil kunne vise flere dramaserier rundet af en public service-tradition.

Producerer sammen

Torsdag i sidste præsenterede TV 2 deres nye samarbejde, hvor TV 2 Danmark, TV 2 Norge og TV4 går sammen om coproduktioner af dramaserier.

– Vi har længe haft en drøm om at indgå en koalition med vores  skandinaviske søster-kanaler for at skabe fantastiske fortællinger, der  kan samle os på tværs af landegrænser, siger TV 2s fiktionschef, Mette  Nelund.

– Vores fælles ambition er at styrke skandinavisk fiktion og løfte  historier med en stærk skandinavisk kernefortælling, som engagerer bredt  og har en tydelig præmis. Nu starter arbejdet med at finde projekter,  som har identifikation og fascination i både Danmark, Sverige og Norge,  fortsætter Mette Nelund.

Ligesom sin kollega i DR betoner Mette Nelund betydningen af værdifællesskabet i norden:

– Vi deler kultur, historie og politiske brydninger, så der er i høj grad mulighed for at skabe nye interessante og relevante fortællinger, der taler ind i alt det, vi deler.

TV 2 i Danmark og Norge og TV4 i Sverige inviterer nu produktionsselskaber og serieskabere til at indsende ideer, så TV 2 kan vise en coproduceret, skandinavisk serie på 6-8 afsnit á 44 minutter i løbet af 2026.

Tidligere artikelJulen begynder tidligt i DR – Buketten til Sangbogen – Hæder til Præst søger Paradis
Næste artikelKritikken af Ellen imellem får nu konsekvenser

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her