Påsken på DR

0
1092

Danmarks Radio har meldt ud, at de er klar med en række programmer om påsken.

P1

  • Religionsrapport, tirsdag d. 15. april kl. 11.30.

  • Mennesker og tro, onsdag d. 16. april kl. 11.33.

Formand for Rådet for Socialt Udsatte Jann Sjursen fortæller i lyset af påsken om sit møde med mennesker i nød. Påsken berører en række centrale temaer i menneskers tilværelse: Fællesskab, forræderi, lidelse og de livsbærende opstandelseskræfter. Ud fra påskens ramme reflekterer Jann Sjursen over de store livstemaer set i perspektiv af sin kristne tro.

  • De nye forkyndere, Skærtorsdag, d. 17. april 2014 kl. 16.03-17.00

Frikirkepræsten. Andreas
De nye forkyndere er en serie om nogle af dem, der er nye på prædikestolen. I påsken sendes to programmer om kristne forkyndere. I første program møder vi Andreas Müller, som er frikirkepræst i to små midtjyske adventistmenigheder. Han står for gudstjenester og børnearbejde, mens han samtidig læser til præst i London.

  • De nye forkyndere, Langfredag, d. 18. april 2014 kl. 16.03-17.00

Sognepræsten. Christine
Christine Nickelsen Bugge er en ny præst, der skal holde sin første gudstjeneste i Malling Kirke. Alt er nyt for den nye præst, der lige har fået sin præstekjole og nu for alvor skal virke som præst.

  • Højmessen. Palmesøndag, Skærtorsdag, Langfredag, påskedag og 2. påskedag kl. 9.55.

Desuden grønlandsk gudstjeneste 2. påskedag kl. 16.03.

Se mere i vores radiooversigt

P2 Dab

  • Morgenandagten, alle dage undtagen helligdage, kl. 8.05, lørdag kl. 8.07.

P2

  • International påskemusikdag på P2, søndag 13. april (Palmesøndag) kl. 10.55-24.00.

Hele Europa lytter med, når Den Europæiske Radiounion, EBU, sender 13 timer med påskemusik fra Belgien, Holland, Portugal, Brasilien, Estland, Tyskland, Letland og Spanien. Hver time stiller vi om til et nyt land; bortset fra kl. 12-16, hvor Bachs store Matthæuspassion står på programmet fra Concertgebouw i Amsterdam.

  • Schh P2. Temauge med musik til meditation og indre stilhed, mandag d. 14. april -fredag 18. april kl. 10.03 og 11.03.

P2 har tradition for at lade lytterne vælge stilhedsmusik til påskeugen. Hvilken musik sætter du på, når du skal have ro og plads til refleksion? Skriv til hejp2@dr.dk.

  • Passionsmusik fra Garnisons Kirke, mandag d. 14. april kl. 19.20

– med Ars Nova Copenhagen under ledelse af Paul Hillier.

  • De syv ord på Korset direkte fra Mariager Kirke, tirsdag d. 15. april kl. 19.20

CoMa-kvartetten, der har specialiseret sig i det 18. århundredes instrumenter og spilleteknik, spiller Haydns berømte kvartet til påsketiden.

  • Arvo Pärts Johannespassion direkte fra Christians Kirken (Christianshavn), Skærtorsdag d. 17. april kl. 19.20

Mogens Dahl Kammerkor opfører Arvo Pärts meditative tonesætning af Jesu lidelseshistorie.

  • Passionskoncert fra Rom, Langfredag d. 18. april kl. 12.15

Bernardo Pasquinis oratorium La Sete di Christo i en opførelse fra den Evangelisk Lutherske Kirke i Rom med solisterne Francesca Aspromente, Pablo Pollitzer, Luca Cervoni og Mauro Borgioni samt ensemblet Concerto Romano.

  • Bachs Johannespassion med Berliner Filharmonikerne, Langfredag d. 18. april kl. 19.20

DR K

  • DR Kirken, Palmesøndag d. 13. april kl. 14

Maria hældte en dyrebar olie ud over Jesu fødder. Gud gav afkald på sin guddomsskikkelse og blev menneske. Jesus udgød sit blod på korset for os. Palmesøndag handler om at give afkald. Måske fordi der så kan blive plads til noget andet, siger månedens præst Mikkel Vale, men først skal han lige have styr på børnekorets palmeprocession i våbenhuset. Gudstjenesten er optaget i
Udby Kirke på Tuse Næs med den lokale menighed.

  • DR Kirken, Langfredag d. 18. april 2014 kl. 15.15 (direkte)

Langfredag sender DR Kirken direkte fra Sct. Marie Kirke i Sønderborg. Det er 150-årsdagen for stormen på Dybbøl, og den kongelige familie med Hendes Majestæt Dronning Margrethe i spidsen deltager i gudstjenesten. Biskop Marianne Christiansen prædiker.

  • Før søndagen, lørdag d. 19. april kl. 19.45
  • Introduktion til…
    • Jødernes pesach d. 16. april. kl. 18.55 og 19. april kl. 13.55
    • Den kristne påske d. 19. april. kl. 14.00 og 20. april. kl. 12.40

Små korte beretninger om højtiderne fortalt med indsigt i religionen bag og med et personligt strejf.

  • 5 skarpe om de største religioner
    • Om Kristendommens skrifter d. 16. april kl. 22.00
    • Om de kristne ritualer, den 23. april kl. 22.00

Vi begynder den nye sæson op til påske med to programmer om kristendommen.

  • Morgenandagten, alle dage undtagen helligdage, kl. 8.05, lørdag kl. 8.07
  • Judas – helt eller forræder? Onsdag d. 16. april kl. 19.00

Amerikansk dokumentarprogram fra 2006.
Var Judas i virkeligheden sendt i byen af Jesus? Et skrift fra oldtiden, et såkaldt kodeks, var forsvundet i næsten 1.700 år og blev ved et tilfælde fundet i 1978. I dag er skriftet blevet anerkendt som det eneste kendte eksemplar af Judas-evangeliet, og det vender op og ned på forestillingen om, at Judas forrådte Jesus. Dokumentaren fortæller den fantastiske historie om evangeliets skæbne siden fundet og om processen med at vurdere ægtheden og vanskelighederne i forbindelse oversættelsen og tolkningen. Programmet afslører også fascinerende detaljer i selve dokumentet, og væsentlige afsnit bliver oversat fra det ældgamle koptiske sprog, som det er skrevet på.

  • Hvordan djævlen fik sine horn Onsdag d. 16. april kl. 20.00

Britisk dokumentar fra 2012.
Der findes ingen beskrivelse af djævlens udseende i Biblen, så hvorfra kommer den velkendte røde djævlefigur med hale og horn, som vi kender så godt fra gamle kalkmalerier? Kunsthistorikeren Alastair Snooke fortæller, at det velkendte billede af djævlen blev skabt af kunstnerne i middelalderen, men at der i århundrederne mellem Kristi fødsel og renæssancen udviklede sig visuelle fortolkninger af den skinbarlige ondskab i forskellige forklædninger: frister, tyran og oprørske engel.

  • Martin Luther, onsdag den 16. april kl. 22.20

Tysk historisk drama fra 2003.
Den tyske præst Martin Luther (1483-1546) ønsker ikke at reformere kirken ej heller at gøre oprør mod den. Men han nærer et stærkt ønske om at ændre, hvad han opfatter som en ugudelig praksis. Med udgangspunkt i de hellige skrifter prædiker han mod aflads-systemet, det ikke specielt hellige Rom og pavens ufejlbarlighed!

  • Jerusalem – den hellige stad (episode 1-3), Skærtorsdag d. 17. april kl. 13.40

Dokumentarserie fra BBC fra 2011.
Jerusalem er en af verdens ældste byer. Den britiske historiker Simon Montefiore dykker ned i byens historie for at opklare, hvordan denne enestående by er blevet til, og ikke mindst hvorfor den fik så stor betydning for de tre store monoteistiske religioner, og hvordan disse trosretninger opstod fra israelitternes bibelske traditioner. Grædemuren, det eneste levn af det andet tempel, er det helligste for jøderne, mens de kristne valfarter til Gravkirken som stedet for Jesu død og opstandelse. Og for muslimerne er Al-Aqsa moskeen den tredjevigtigste af islams hellige steder.

  • Fra Jesus til Kristus – de første kristne (episode 1-2), Skærtorsdag d. 17. april kl. 16.15

Amerikansk dokumentar fra 2011.
Fortællingen om, hvordan kristendommen blev til en religion. Bibelforskere, teologer, arkæologer og historikere giver deres bud og spørger blandt andet, om det overhovedet giver mening med en historisk tilgang til Jesus og Biblen. Første del skildrer Jesus liv mellem judaisme og det romerske imperium, hvis magthavere først og fremmest var interesseret i at holde fred i alle afkroge af imperiet, og at Jesus højst sandsynligt blev endnu et offer for dette princip. I årene efter korsfæstelsen var den såkaldte Jesus-bevægelse én sekt blandt mange andre inden for jødedommen, men hen ad vejen brød nogle af de tidlige kristne ud og begyndte også at sprede deres budskab til ikke-jøder.

  • DR K Klassisk Verdis Requiem, Langfredag d. 18. april kl. 13.25

Hvad er mere oplagt på en søndag i påsken end at sende Verdis Requiem – og det i dens fulde udstrækning. Den kommende chefdirigent for DR SymfoniOrkestret, Rafael Frühbeck de Burgos, står i spidsen for denne, den nok mest dramatiske af alle, dødsmesser. Ud over DR SymfoniOrkestret medvirker DR KoncertKoret og solisterne Inez Salazar, sopran, Julia Gertseva, alt, Aquiles Machado, tenor og Riccardo Zanellato, bas.

  • Jesus Christ Superstar, 2. påskedag d. 21. april kl. 16.45

Amerikansk musical fra 1973.
Midt i ørkenen standser en bus, og ud vrimler en flok unge mennesker, som i sang og dans gengiver beretningen om en af verdenshistoriens stjerner: Jesus.

DR1

  • DR Kirken, Påskesøndag d. 20. april 2014 kl. 14.00

Påskens budskab om opstandelsen og sejren over døden er det største af alle, men i en støjende verden er det svært at viderebringe. I stedet for at råbe det fra tagene vælger Susanne Charlotte Knudstorp at hviske det i øret på de forreste rækker i kirken: Kristus er opstanden! Gudstjenesten er optaget i Lyng Kirke ved Fredericia med en lokal menighed, og Birgitte Agerskov Buur er organist

DR2

  • Bedemænd på arbejde (episode 1-3), mandag-onsdag (d. 14. – 16. april) kl. 23.00

Dokumentarserie fra BBC fra 2012.
Et varmt og fascinerende kig på de mennesker og ritualer, der omgiver døden og begravelsen, hvad enten det handler om en traditionel kristen begravelse, den muslimske, der foregår i kapløb med tiden, fordi afdøde skal begraves inden 24 timer, eller den humanistiske skovbegravelse.

  • Dokumania: Du skal ikke tro, du skal vide, tirsdag d. 15. april kl. 21.00

Amerikansk dokumentar fra 2013.
Denne utraditionelle roadmovie følger de anerkendte forskere, biologen Richard Dawkins, og fysikeren Lawrence Krauss, på en verdensturné, hvor de for udsolgte huse taler om nødvendigheden af videnskab og fornuft i den moderne verden. Undervejs er de omgivet af en broget skare af fans, kritikere, debattører, journalister og ikke mindst religiøse fanatikere, som opfatter de to videnskabsmænds budskab som ligeså blasfemisk, som andre opfatter det som heroisk og uomgængeligt.

  • De gode kommer i Helvede – de frelste i himlen! Skærtorsdag, d. 17. april kl. 23.00

Britisk dokumentar fra 2012.
De kalder det Guds enkle plan for frelse. I årene efter orkanerne Katrina og Rita er de evangeliske kristne overbeviste om, at Gud sendte orkanerne for at straffe USA for sine synder. De har et dybfølt ønske om at forberede sig selv og verden på den snarlige Dommedag, og i en paradoksal blanding af medfølelse, frygt, kærlighed og intolerance forsøger de at frelse sjæle.

DR3

Her sættes der fokus på æg frem for kristendommen. Der er Æggebanko med Thomas Skov og kæresten langfredag kl. 20.00 og programmet “Egg-games” sendes fra mandag den 14. april, hvor man følger udklækningen af fx krokodille- og pytonæg.

DR.DK

Dagens ord
Dagens ord giver dig en ny kristen snack hver dag på www.dr.dk/dagensord. Her er dagligt nye fortolkninger af dagens ord fra en præst i folkekirken – også i påsken. Der er også adgang til salmer, en velsignelse og en udvidet version ved at gå til www.folkekirken.dk, hvor man også kan skrive en bøn.

Dagens ord findes også som app til mobilen – og på klf.dk.

Tidligere artikelAnmeldelse: Noa (Noah)
Næste artikelKommentar: Gintberg på kanten (af Folkekirken)