Nyhedsvært får ros for medietræning af unge

0
1391

DR’s Erkan Özden har udrustet 30.000 unge til bedre at kunne vurdere etiske dilemmaer og forholde sig kritisk til nyheder på nettet. Det får han en buket af KLF, Kirke & Medier for.

Et russisk, atomdrevet skib kolliderer med et dansk skib i Kattegat ikke langt fra Aarhus. Hvordan bør DR dække katastrofen? Hvilke billeder må vises? Og hvordan forholder man sig til de mange mobilbilleder og -film, der strømmer ind på redaktionen?
Scenariet er en case, som journalist og nyhedsvært Erkan Özden præsenterer for danske skoleelever for at give indblik i de etiske dilemmaer, Danmarks Radio jævnligt står overfor.
Se videointerview med Erkan Özden her.

Gør unge lidt mere kritiske

”I sandhedens tjeneste” hedder projektet, som med 41 workshops i løbet af 2016 fik 30.000 skoleelever til at tænke over sandhedsværdien i det, de ser, hører og læser – ikke mindst på sociale medier.
– Formålet har været at gøre disse fantastiske unge mennesker lidt mere kritiske, så de bliver bedre til at tage stilling til alt det, de ser på nettet. De bliver jo bombarderet med tusindvis af nyheder hver evig eneste dag, fortæller han.
Og det initiativ får Erkan Özden en buket for.
Etiske udfordringer
KLF, Kirke & Medier giver hvert kvartal en buket til et medie eller en medieperson, som går i brechen for god etik og formidling af kristne værdier.
– Vi lever i en tid, hvor medierne fylder rigtig meget i hverdagen, og her er det afgørende vigtigt, at man som ung lærer at forholde sig kritisk. Der er etiske udfordringer nok derude. Falske nyheder, fejlciterede kilder, ensidig dækning osv. Så vi glæder os over, at DR tager den udfordring alvorligt og giver de unge noget at tænke over, siger generalsekretær Mikael Arendt Laursen fra KLF.
Nyhedsstudiet ud i klasseværelserne
Erkan Özden er dansk journalist med kurdiske rødder i Tyrkiet og har været ansat på Danmarks Radio siden 2003. Han har været vært på DR2 Udland og nyhedsoplæser for TV Avisen, hvor han tillige har været redaktionssekretær.
Med projektet I sandhedens tjeneste rykkede nyhedsstudiet bogstaveligt talt ud i klasseværelserne.
– I virkeligheden er det en nyhedsudsendelse, som vi afvikler sammen med de unge, fortæller Erkan Özden. – Hele nyhedsteamet var med ude, og så afviklede vi simpelthen sådan en udsendelse i en time, hvor de unge så skulle være med til at sige ja eller nej. Skal vi vise billederne, eller skal vi ikke?
De mange workshops blev holdt i Randers, Aarhus, Sønderborg og i DR Byen i København.
Tidligere artikelBuketten til Erkan Özden for sin indsats med “I sandhedens tjeneste”
Næste artikelChefredaktør: Løft det sproglige niveau!