Etikchef: DR vil skabe og støtte fællesskaber

0
1022

Kirkegang og radiolytning supplerer hinanden, mener DR’s ny etikchef Inger Bach.
IngerBach
Radioen har en lang historie og når længere ud end noget andet medie. Det giver et særligt ansvar.
Det sagde Inger Bach, kort før hun blev udnævnt til etikchef i DR med direkte reference til generaldirektøren.
– Danmarks Radio er bl.a. sat i verden for at skabe fællesskaber og understøtte de fællesskaber, vi har i vores land. Her kan vi debattere og få mere at vide om hinanden. Men det kan kun lade sig gøre, når man er ude hos de mange. Her er P4 helt unik, for kanalen med de mange regionalradioer har et lyttertal på over 3 millioner. Her hører man mennesker fra den anden ende af landet og mennesker, der måske kommer fra en helt anden befolkningsgruppe eller social gruppe end den, man selv tilhører.  Det er en kolossal platform til at skabe fællesskab.
Radioen er næsten over det hele
Men hvad kan radio, som tv ikke kan?
– Radio er jo langt billigere end tv, så vi kan producere rigtig mange timer. Derfor har radio den styrke, at den er til stede rigtig mange steder. Radio er et kolossalt stærkt medie. Det er i radioen, vi har de bedste billeder – dem, vi selv danner for det indre blik. Og så har radio en unik mulighed for, at folk kan komme til orde. Man kan bare tage en telefon. Folk kan ringe ind og være med i en debat med det samme. Det er af stor værdi for at støtte fællesskabet og samtalen om det, der betyder noget for os.
Kirkerummet betyder rigtig meget for mange. Ved radioen sidder man i sin varme stol derhjemme. Kan man få åndelige berigelse alligevel?
– Ja, det tror jeg. Radioen skal jo ikke erstatte kirken – selv om gudstjenestetransmissioner kan være en hjælp for mennesker, som af forskellige grunde ikke har mulighed for at komme i kirke. Men for mange supplerer de to ting hinanden, tror jeg.
Korte trosprogrammer er blevet bedre
Ved medieforliget i 2012 blev P1 og P2 lagt sammen, Morgenandagten røg over på Internet, DAB og DR2 og trosprogrammerne blev halveret. Hvad betød den omlægning?
– Ja, vi mistede desværre en FM kanal, da vi gik ned fra fire til tre radiokanaler. Det var hårdt ved P1, og dermed kom vi også til at flytte rundt på trosprogrammerne, som også blev forkortet. Heldigvis kunne vi holde kvaliteten oppe – programmerne blev bare strammere. Vi kan glæde os over, at vi ikke har mistet lyttere på det.
Er et program som Religionsrapport blevet bedre af at blive forkortet?
– Det fungerer i hvert fald rigtig godt, som det er i dag. Det kræver et andet fokus, når man skal fortælle det samme på kortere tid, men det bliver ikke nødvendigvis dårligere. Med Lisbeth Melendez som hovedtilrettelægger, synes jeg, vi har et rigtig godt program.

Tidligere artikelTv-nyheder nedprioriterer kirkestof
Næste artikelRekord for kidsandmedia dk