DR formidler historie med fokus på dansk identitet

0
975

Hvor kommer vi fra, og hvorfor er vi danskere, som vi er? I april starter DR den største indsats nogensinde for at formidle Danmarkshistorie. Flere kendte medvirker i formidlingen – blandt andet Sigurd Barret i programmet ’Rod i historien’ på DR Ramasjang.
DR inviterer også til en række arrangementer over hele landet, hvor danskerne kan opleve Danmarkshistorien på egen krop. Satsningen sker i tæt samarbejde med Nationalmuseet, Slots-og Kulturstyrelsen, bibliotekerne og museerne rundt i landet.
Historieformidlingen vil også inkludere 1000 års kristendom i Danmark og belyse, hvilken betydning Reformationen specifikt havde på Region Syddanmark.
Forstå nutiden og forme fremtiden
Ifølge DR’s kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen gennemføres satsningen for at give hele Danmark et fælles udgangspunkt for at forstå og tale om, hvorfor Danmark er blevet Danmark – hvorfor vi er blevet dem, vi er.
– Jeg har en forventning til, at DR sammen med vores mange samarbejdspartnere kan være med til at øge kendskabet til fortiden, men også gerne hjælpe os til at forstå nutiden og inspirere til at forme fremtiden. De mange vidt forskellige tv- og radioprogrammer om dele af Danmarkshistorien og de mange arrangementer over hele landet, skal bidrage til at løfte en central public serviceopgave, nemlig at samle og spejle Danmark – ikke bare i nutiden, men på tværs af tidsaldre, siger Tine Smedegaard Andersen.
Den kristne kulturarv er vigtig
Den kristne kulturarv er en vigtig del af udviklingen af vores danmarkshistorie og vil derfor være en vigtig del af formidlingen på tværs af DR’s kanaler, oplyser DR til KLF, Kirke & Medier.
Eksempelvis vil programmet Tidsånd på P1 dække den kristne kulturarv i løbet af året. DR har allerede startet med optakt til vores historiesatsning med en stærk serie om 1000 års tro på DRK sidste år som optakt til Historiens år og Reformationsjubilæet. Og så vil 500 års-reformationsjubilæet blive omdrejningspunkt for flere indsatser.
Dronningen markerer Reformationen
Tine Smedegaard Andersen lover, at Dronning Margrethe får en central rolle i DR’s dækning af reformationsjubilæet med et program til DR1 i efteråret, hvor dronningen vil fortælle om troens og Reformationens betydning for Danmark. Til den tid vil der også komme en anden DR-produceret udsendelse om Reformationens betydning i dag. Anden sæson af DRs store Danmarkshistorie i det tidlige efterår åbner med et afsnit om Reformationen og Renæssancen, ligesom der vil blive sendt live fra forskellige kirkelige markeringer af jubilæet – blandt andet fra festgudstjenesten i Haderslev Domkirke i pinsen.
Vi er alle en del af historien
Blandt de mange historieprogrammer er serien ’Historien om Danmark’ 10 søndage med Lars Mikkelsen som fortæller.
– I vores store søndagsserie ’Historien om Danmark’ fylder den kristne kulturarv naturligvis også som en del af fortællingen om landets udvikling fra Vikingetid til i dag, siger Tine Smedegaard.
Serien følges op på Dr.dk og P1, hvor danskerne selv kan bidrage med egne personlige billeder, fortællinger og stille uddybende spørgsmål til et panel af historikere.
DRs distrikter vil sørge for, at P4 over hele landet både dykke ned i regionale og lokale elementer af forskellige historiske perioder. For eksempel: Hvordan satte efterkrigstiden sine særlige spor på Bornholm?
Vigtigt at børnene er med
Historieformidling for børn er en helt central del af indsatsen. De mindste børn kan allerede nu glæde sig til at blive klogere på danmarkshistorien med Sigurd Barrett og figuren Rune Sten i programmet ’Rod i historien’ på DR Ramasjang, og børnene inviteres til på hjemmesiden dr.dk/ramasjang at hjælpe Rune Sten med at få de rigtige ting ned til museumsinspektøren, inden udstillingen åbner. Det er ikke nemt, for der er nemlig rod i historien – og brug for børnenes hjælp.
De større børn kan til efteråret på DR Ultra følge med i tv-serien ’Venner fra Fremtiden’, hvor to børn i en tidsmaskine sendes tilbage i danmarkshistorien med en mission. De skal hjælpe et menneske fra en anden tid uden mobiltelefoner og tablets.

Tidligere artikelDe fleste danskere vil finansiere DR over skatten
Næste artikelKLF: Væk med vold og porno på tv