7 skarpe spørgsmål til Absurdistan-redaktør

0
1402

DR 3-redaktør indrømmer metodiske fejl i det kontroversielle satireprogram Absurdistan og vil gerne i dialog om grænser for stødende indhold. Det siger han til magasinet Kirke & Medier, som lander i KLF, Kirke & Mediers 17.000 medlemmers postkasser denne uge.
Absurdistan-Jesper Juhl

Screenshot af Absurdistans ottende afsnit, hvor vært Jesper Juhl gjorde tykt grin med Gud og Jesus.

Danmarks Radio har besluttet at lukke for det kontroversielle satireprogram Absurdistan. For KLF, Kirke & Medier flød bægeret over, da vært Jesper Juhl, udklædt som præst i en fiktiv gudstjeneste, udskiftede Gud med Troels Kløvedal og Jesus med Kløvedals søn Mikkel Beha, fordi – som han sagde: ”Vi kan lige så godt se det i øjnene. Jesus kommer aldrig tilbage. Og selvom han gjorde, ville han være sat så langt tilbage, at vi ville grine af ham”.
Men nu er programmet taget af plakaten indtil videre.
Stopper I, fordi I har fået megen kritik i løbet af foråret? spurgte vi DR 3’s redaktør, Anders Thomsen.
– Nej, vi har kun foreløbig sagt, at vi ikke laver en sæson to. Men vi vil ikke udelukke, at programmet kan vende tilbage. Det er en genre, vi gerne laver igen – om så det bliver Absurdistan eller på en anden måde, det vil vi prøve af. Vi er jo en ny kanal, så vi vil gerne prøve nye ting af, så vi rammer den rigtige form.
Indrømmer overtrædelse
Har Absurdistan haft en uheldig form?
– Vi har overtrådt DR’s programetik en del gange. Det har selvfølgelig været uheldigt og burde aldrig være sket. Men vi har formået at tage emner op på en måde, som den yngre målgruppe har syntes var interessant. Derfor er blandingen af satire og journalistik bestemt noget, vi vil fortsætte med.
Satire overskrider grænser, men er der grænser for grænseoverskridelsen?
– Selvfølgelig er der det. Vores programetik handler meget om de metoder, vi bruger. Her er der nogle klare grænser, som vi naturligvis skal overholde. Men selvfølgelig er der også indholdsmæssige grænser. Og derfor vurderer vi fra gang til gang, om indholdet er ok eller ej.
Vil ikke støde folk
Kan man ikke komme til at sige eller gøre noget i et elektronisk medie, som man aldrig ville have sagt til en person i den virkelig verden?
– Jo, og derfor vurderer vi hele tiden, om det vi siger og gør er i orden. I Absurdistan sagde vi jo ikke bare noget for at støde folk.  Vi lavede programmet for at sætte fokus på nogle emner, som vi syntes var relevante.
Hvad var så formålet med at lave programmet om kristendommen, som vi reagerede på i KLF?
– Formålet var at sætte fokus på blasfemiparagraffen og hvorvidt det er relevant, at vi i Danmark har en statsreligion. Hvor troende er vi som danskere?
Har lært at overveje grundigt
Hvad siger du til, at der går en grænse mellem at gøre grin med kirke, præster, bibelske bipersoner – og gøre grin med Gud og Jesus?
– Når vi italesætter Jesus og siger, at han ville være håbløst gammeldags, hvis han kom til vores samfund i dag, så spørger vi i virkeligheden de unge: ”Hvad er religion for dig?” Vi bruger et groft satirisk greb, ja, men det er en måde at tale til de unge på og få dem til at forholde sig til, hvad religion er.
Hvad har reaktionerne på Absurdistan lært jer om blandingsgenren journalistik og satire?
– At det er en svær genre at arbejde i. Etik er en gråzone, hvor man kan have forskellige holdninger. Vi har derfor lært, at det er meget vigtigt at få talt tingene rigtigt godt igennem. Og jeres reaktioner tager vi selvfølgelig også med ind i vores overvejelser.
– Vi vil rigtig gerne tale om det – også med jer i KLF – for hvis man skal skabe en debat, skal man jo også ruske lidt op i folk. Det har vi forhåbentlig gjort med nogle unge, og det har vi så også utilsigtet gjort med jer.

Tidligere artikelPræster bruger Facebook til sjælesorg og kontakt med konfirmander
Næste artikelSommerstævne i Lillerød