DR sender gudstjenester fra Bornholm i en måned

0
2302

DR retter op på en fejl, når DR K fra 19. august vender tilbage med tv-gudstjenester, som for første gang er optaget på Bornholm. Det bliver også anledning til at fokusere på øens kulturhistorie, fortæller DR.
 
Tekst: Stefan Vase
Foto: Flemming Stentoft
 
Fra søndag den 19. august og frem til og med den 9. september sender DR K i alt fire gudstjenester fra klippeøen. Selve gudstjenesterne foregår i øens nok mest kendte rundkirke, Østerlars Kirke, men undervejs vil tilrejsende præster og menigheder fra Hasle, Rutsker, Rønne, Svaneke, Ibsker og Gudhjem også sætte deres præg på gudstjenesterne – ligesom lokale fra Østerlars gør det.
– Med gudstjenesterne på DR K vil vi gerne afspejle mangfoldigheden i gudstjenestelivet i Danmark. Derfor også Bornholm, som er karakteriseret ved en stor bredde i teologien – fra det grundtvigske over et frit aktivistisk gudstjenestesyn til gudstjenester præget af særlige lovsangsgrupper, siger tilrettelæggeren af DR’s tv-gudstjenester Flemming Stentoft.
Han tilføjer, at sendingerne fra Bornholm er lidt historiske:
– Et kig i arkiverne viser, at vi ikke tidligere har sendt gudstjenester fra Bornholm på DR K, så det bliver der nu for alvor rettet op på, siger Flemming Stentoft.
 

I forbindelse med første gudstjeneste taler journalist Diana Bach med direktøren for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller, om maleren Oluf Høst, som blandt andet brugte kristen symbolik i sine malerier. Foto: Flemming Stentoft.

 
Kulturhistoriske interview før gudstjeneste
Tv-gudstjenesterne fra Bornholm byder også på en nyhed. For sideløbende med gudstjenesterne i Østerlars Kirke lavede medtilrettelægger Diana Bach fra DR Kulturliv i Aarhus interviews med fokus på øens kulturhistorie. De kommer til at danne ramme om nogle af gudstjenesterne i august og september.
– Med DR-gudstjenesterne har vi en helt særlig mulighed for at fortælle om den kulturhistorie, som knytter sig til det specifikke sted i landet, vi sender fra, og som ofte har en sammenhæng med kirkens liv og traditioner. Denne gang har vi gjort en ekstra indsats for at få mere af både fortidens guld og nutidens strømninger med. Det viser vi i små indslag, der leder op til de fire gudstjenester, forklarer Diana Bach.
Bornholms berømte maler Oluf Høst er især kendt for sine billeder af Bognemark-gården, men han brugte også motiver fra kristendommen – ikke mindst da han blev ramt af en personlig tragedie med sin søns død.
– Den historie har vi med som optakt til den første af gudstjenesterne, og vi fortæller for eksempel også om præsten i Østerlars, Megan Welsch, som er en vaskeægte verdensborger, der har slået sig ned på øen. Hun er ikke den eneste udefrakommende, der finder Bornholm attraktiv, og det har vi bornholmerforfatteren Dennis Gade Kofoed til at forholde sig til fra sit hjem i det brostensbelagte gamle kvarter i Rønne. Han kan nemlig mærke, hvordan tilflytterne puster nyt liv i øen, siger Diana Bach.

Tidligere artikelSilja Okking får Buketten
Næste artikel’Mediemod’ når første milepæl