Selvom de danske kirker for første gang i mange hundrede var lukket, så kom tusinder og atter tusinder til gudstjeneste alligevel i påsken. Det foregik dog bare ved computeren i stedet for på kirkebænken. Det viser stikprøver, som KLF, Kirke & Medier har foretaget i de tal, der er offentligt tilgængelige på Youtube og Facebook. Se grafikken herunder.
[infogram id=”56449914-89d7-4069-8f33-55cd79d6b4b9″ prefix=”qaG” format=”interactive” title=”Online gudstjenester påske”]
Man skal være påpasselig med at drage forhastede konklusioner på baggrund af de tal:
Det er for det første en stikprøve. Vi har hentet tal fra 23 gudstjenester fra folkekirker, provstier, stifter, valgmenigheder og frikirker. Men langt over 200 kirker har ifølge vores undersøgelser sendt gudstjenester på nettet i løbet af påsken (hvoraf de 10 procent er med i stikprøven). I følge stikprøven – med 54 visninger som det laveste og 4200 som det højeste – har de 23 gudstjenester i alt haft 28.034 visninger. Hvilket giver et gennemsnit på 1218 visninger pr. gudstjeneste.
For det andet oplyser Youtube og Facebook antal visninger, ikke antallet af unikke seere. Der kan være personer, der har set den samme gudstjeneste flere gange. Der kan være personer, der har set flere forskellige gudstjenester, og som derfor ville tælle med i stikprøven flere gange. Der kan være flere personer, der har set en gudstjeneste sammen. Det vil stadig kun tælle som én visning.
Hvad man med sikkerhed kan konkludere, at de menigheder, der har haft flest visninger, aldrig ville kunne rumme det samme antal gæster på kirkebænken. Selvom eksempelvis Kirken i Kulturcentret i København har plads til mange mennesker, vil der ikke kunne være plads til 4200. Mange folkekirker ville sikkert heller ikke have plads til 848 på kirkebænken, som der har været i Græsted, eller 338, som der var i Videbæk.
Det ville være forhastet at konkludere, at fordi der til 23 gudstjenester i vores stikprøve har været 28.034 visninger, så har der været over 200.000 til en af de mere end 200 online gudstjenester, der fandt sted i løbet af påsken. Men at der har været mange til de mere end 200 online gudstjenester, der har været, er meget sandsynligt – og at der har været mere end 100.000 på den virtuelle kirkebænk. Det er flot.
Vi skal dog ikke glemme, at der er nogle, der ikke ville kunne bruge de nye digitale muligheder. Men så kan vi stadig glæde os over, at både DR og TV 2-regionerne i stor stil transmitterede gudstjenester i løbet af påsken. Det har været et godt tilbud til dem, der ikke vil eller kan bruge de digitale gudstjenester, der i stor stil markerede påsken 2020.
Research: Henrik Lundahl Revshøi.