DR har nødplan klar for gudstjenester i påsken

Selvom landet lukker mere og mere ned, fortsætter gudstjenesterne i radio og på tv, garanterer DR. Takket være Københavns Domkirke, Viborg Domkirke og Sankt Pauls Kirke i København vil transmissionerne fortsætte - også igennem påsken, den største kristne højtid.

0
1917
Viborg Domkirke. Foto: Hubertus

Selvom vi ikke er i krig, lever vi i øjeblikket i en tid med meget store begrænsninger. Alle kirker er på grund af den smitsomme coronavirus lukket, og dermed bliver der ingen gudstjenester for offentligheden i påsken – hvilket i et kirkehistorisk perspektiv er meget usædvanligt. Vi skal tilbage til førreformatorisk tid for at finde en lignende situation.

Men der er dog håb. DR har nemlig i samarbejde med Sankt Pauls Kirke i København, Viborg Domkirke og Københavns Domkirke sikret, at der bliver gudstjenester for hele befolkningen i radio og på tv, som Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør også gjorde klart i sidste uge.

DR har ændret dele af sendeplanen på trosområdet som følge af corona for at gøre den så aktuel som mulig. Morgenandagten fortsætter mandag-lørdag klokken 8.05 på P2 og DR2, mens der vil være direkte transmission fra Københavns Domkirke søndag klokken 10.00 på P1.

I denne helt særlige tid er det naturligt, at DR er et samlingssted og giver plads til præsternes tanker om, hvordan vi som mennesker kan forholde os til livet i en svær tid som denne.

Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR

DR samler menigheden

DR har gennem de seneste måneder haft særlig fokus på at løfte formidlingen af trosstoffet og fra 1. marts klokken 14.00, kunne seerne opleve en ny og længere tv-gudstjeneste på DR2. ’TV-gudstjenesten’ ændrede navn til ’Med Laugesen i kirke’ og samtidig udvidedes sendetiden med et kvarter. Som situationen er lige nu, er det ikke muligt at optage de planlagte gudstjenester fra Langenæs Kirke på grund af corana, men det er der nu fundet en løsning på.

– Takket være et tæt og professionelt samarbejde med sognepræst Kathrine Lilleør fra Sankts Pauls Kirke i København og biskop Henrik Stubkjær fra Viborg Domkirke, kan DR give seerne en nyproduceret og aktuel tv-gudstjeneste hver søndag og i påsken, siger Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR.

– I denne helt særlige tid, hvor alle landets kirker holder lukket for deres menighed, men hvor mange har brug for et sted at gå hen, er det naturligt, at DR er et samlingssted og giver plads til præsternes tanker om, hvordan vi som mennesker kan forholde os til livet i en svær tid som denne, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Salme-fællessang

Det er kirkerne selv, der på forhånd har stået for optagelserne af gudstjenesterne, som seerne første gang så resultatet af i søndags fra Sankt Pauls Kirke ved sognepræst Kathrine Lilleør – og som fortsætter på søndag den 29. marts, palmesøndag og Langfredag.

De særlige gudstjenester i Sankt Pauls Kirke bliver gennemført i samarbejde med kirkens organist Frederik Magle, der på søndag opfordrer seerne til fællessang, hvor salmerne der synges er: ’Den store mester kommer,’ nr. 612 i Den Danske Salmebog og ’Den danske sang er en ung blond pige’, Højskolesangbogen nr. 162.

Herefter er det biskop Henrik Stubkjær fra Viborg Domkirke, der forestår gudstjenesten påskedag, hvor DR sender både på DR 1 klokken 10.00 og på DR 2 klokken 14.00. Anders Laugesen inviterer indenfor ved gudstjenesten, hvor han som optakt taler med biskop Henrik Stubkjær om påske.

Morgenandagterne fortsætter i øvrigt på både P2 og DR2 som hidtil: mandag til lørdag kl. 8.05.

Ros fra KLF, Kirke & Medier til DR

At DR trods mange vanskeligheder fortsætter med at sende gudstjenester, høster ros fra KLF, Kirke & Medier.

– Som mediebrugere må vi glæde os over, at DR i samarbejde med folkekirken gør sig store anstrengelser for at finde løsninger, så vi fortsat kan høre og se gudstjenester i radio og på tv, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Han glæder sig over, at DR med sin prioritering af både gudstjenester og morgenandagt signalerer, at det er meget bevidst om sit public service-ansvar:

– Gudstjenesterne er en vigtig understregning af vores kristne kultur i Danmark, og ikke mindst i en tid, hvor adgangen til de fysiske kirker er udelukket, er mediernes opgave desto vigtigere, fastslår Mikael Arendt Laursen.

Sådan sender DR gudstjenester i påsken

P1 (kl. 10.00)DR2 (kl. 14.00)
29. martsKøbenhavns Domkirke v/ Stine MunchSankt Pauls Kirke v/ Kathrine Lilleør
PalmesøndagKøbenhavns Domkirke v/ Steffen Ringgaard AndresenSankt Pauls Kirke v/ Kathrine Lilleør
SkærtorsdagKøbenhavns Domkirke v/ Stine Munch(Ingen tv-gudstjeneste)
LangfredagKøbenhavns Domkirke v/ Eva-Maria SchwarzSankt Pauls Kirke v/ Kathrine Lilleør
PåskedagKøbenhavns Domkirke v/ Peter Skov-JakobsenViborg Domkirke v/ Henrik Stubkjær
(sendes desuden kl. 10.00 på DR1)
2. påskedagKøbenhavns Domkirke v/ Anders Gadegaard(Ingen tv-gudstjeneste)
Tidligere artikel“Sort skærm” udskydes til 2. juni
Næste artikelCoronakrisen har sat turbo på kirkelig innovation