Public service skal ud på Margueritruten

KOMMENTAR: Kampen om danskernes opmærksomhed er massiv, og streamingtjenester sætter sig tungt på mediebrugernes medieforbrug. Men streamingtjenesterne har den store udfordring, at de skal henvende sig til hele verden for at være konkurrencedygtige – og de kan derfor nemt opleves som fjerne for den enkelte mediebruger herhjemme.

0
665

Når man ser på mulighederne for danske medieforbrugere i helikopterperspektiv, ser man for sig en tætpakket motorvej, hvor Netflix i mange år lå i overhalingsbanen – relativt alene. HBO forsøgte at følge med, men manglede brændstof. Men nu er streamingrevolutionen sket, og vi ser et utal af nye streamingtjenester med gamle hæderkronede selskaber i ryggen, der gør trafikken på motorvejen tæt – med risiko for kø og forsinkelser. Lige nu er det Disney+, der ligger i overhalingsbanen, mens Netflix har tabt fart til blandt andre HBO.

Illustration: Ole Steen Pedersen.

Men hvad med DR? Jo, der i inderbanen på motorvejen bevæger Statsradiofonien sig adstadigt afsted. Lidt længere fremme på motorvejen er der en afkørsel med billedet af en gul blomst med hvide blade. Margueritruten. Gid DR vil køre af her og bringe os rundt i Danmark. Lad os se naturen, udsigtspunkter, museer, festivaler, kirker, fællesskaber. Det er her, der er fordybelse, dannelse, historie og fællessang. Det er her, vi ser, hvem vi er – og bliver mindet om det. Det er her, vi sætter hastigheden ned og får oplevelser, vi ikke forventede. Det er her, der er tid til at formidle nyhederne og sætte dem ind i en sammenhæng, så vi bliver mere oplyste – i stedet for stopfodrede af clickbait overskrifter.

Illustration: Ole Steen Pedersen.

Jovist, en gang i mellem kan DR godt køre på motorvejen for at give os drama, melodi grandprix, de store slutrunder og OL. Men det er undtagelsen. DR befinder sig bedst på Margueritruten. Her gider streamingtjenesterne ikke at være. Der er ikke kølige, kolde kontanter her. Men det behøver DR ikke bekymre sig om, pengene kommer fra fællesskabet. På margueritruten tænker vi ikke på seertal, på Margueritruten måles en succes i kvalitet og værdi.

Det er forståeligt, at DR og politikerne kan blive forblændede af hastigheden på motorvejen. Netop derfor bør DR og politikerne handle ansvarligt med public service-kontrakten. Giv gerne DR håndjern på. Indstil kontraktens GPS på Margueritruten med konkrete krav om helt overordnet at skabe værdi for lytterne, seerne og streamerne. Giv os det bedste, Danmark kan byde på: Musik, natur, kultur, kunst, drama, kirke, tro, fællesskaber, sang, smalle sportsgrene og breddeidræt, historieformidling, Vorbasse Marked, Musik i Lejet og folkemøder. Skab nyheder, der klæder os på til at forstå hverdagen og verden omkring os. Fortæl børn og unge om livet og fællesskaber. Samarbejd med NRK og SVT om det, vi har tilfælles i Skandinavien.

Illustration: Ole Steen Pedersen.

Det er afgørende, at public service-kontrakten er specifik, klar og tydelig. At definere, hvad klassisk public service er, og hvad DR skal servere for danskerne. Definitionen af hvad public service bør være, bliver tydeligere og tydeligere, når man ser på streamingtjenesternes menukort. Public service er alt det, som streamingtjenesterne ikke er. Derfor skal DR være alt det, som streamingtjenesterne ikke er. Det er en absolut nødvendighed, og brugerne skal nok takke DR for at levere eftertanken og perspektivet.

Se hele illustrationen herunder…

Billedet kan ikke vises. Klik her.
Tidligere artikelMå man bande på tv?
Næste artikelPublic service med vitaminer i, trosprogrammer på TV 2 (hvor bliver de af?) – og BREAKING NEWS…