Screenshot fra Danske drømme, 08:10. En ny verdensorden 1990-1991. Taget fra Bonanza.

Et af de ikoniske motiver af danske mediers dækning af Irak-krigen er journalist Jens Nauntofte, der står sammen med major Svend Bergstein ved et hævet kort over Mellemøsten. Dengang var der ingen 3D-grafikker, der var blot et kort… Og ud fra det blev der tegnet et billede af troppebevægelser, styrker, trusler, strategier og så videre.

Jeg husker det ikke selv så tydeligt, men det har på en eller anden måde givet mig et billede af, hvordan en varm militærkonflikt, som den vi i dag ser i Ukraine kan dækkes.

Derfor blev jeg glædeligt overrasket over at finde Krigens døgn på DR TV – 30 minutter, som i øjeblikket sendes mandag-torsdag på DR1 kl. 18.00.

Det er så nøgternt, farveløst og tørt, at man for en stund skulle tro, at tiden var gået i stå i Statsradiofonien en gang i 70erne. Men det er faktisk ment med den største ros! Jeg har været noget “opslidt” af mangel på overblik over stillingernes placering og fremrykning, viden om militærstrategi og baggrund.

Kim Bildsøe Lassen i midten lytter, mens Mads Korsager, DRs forsvarsanalytiker (t.v.), og Jørgen Meedum Staun, lektor ved Forsvarsakademiet taler. Foto: Agnete Schlichtkrull.

Men det leverer de tre farveløse mænd med Kim Bildsøe Lassen i spidsen. Her er der analyse, kommentarer, perspektivering og kontekst så langt øjet rækker – og ikke mindst et godt gammeldags kort med Ukraine i centrum, Hviderusland i nord, Rusland i øst, Krim, Sortehavet, Moldova og Rumænien i syd samt Slovakiet og Polen i vest. Herpå lægger Kim Bildsøe Lassen og to militære analytikere på skift papkort, flag og pile, mens de peger, forklarer og svarer på spørgsmål.

Her kan jeg for en stund få en pause fra den løbende liveopdatering på eksempelvis dr.dk og tv2.dk, hvor jeg let får det som en myre uden stedsans i skovens største myretue. Liveopdateringer kan have sine fordele, men i mange tilfælde er det spild af både læsernes og journalistens tid.

Der er én mærkbar forskel på Lassens program og Nauntoftes program. Og det er muligheden for at sende spørgsmål ind. Men her slår de farveløse mænd til igen, når et spørgsmål som “Kunne en efterretningstjeneste foretage et snigmord på Putin og løse konflikten med ét slag?” bliver repliceret med ordene: “Den slags foregår kun på film…”

Jeg føler mig på en uendelig trist baggrund i enormt godt selskab med Lassen og militærfolkene i Krigens døgn.

To gamle udenrigsminister med tyngende historie

Foto: Morten Bengtsson, TV 2

Selskabet er også godt på TV 2 News, hvor det hedengangne magasin Ellemann & Lykketoft er gravet frem fra arkivet med de gamle politiske koryfæer Mogens Lykketoft og Uffe Ellemann i stolene. Jeg troede egentlig, at tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann havde trukket sig tilbage fra den offentlige samtale. Derfor var det glædeligt at se Ellemann foran tv-kameraerne, hvor manden med den gamle drevne fynske sans for en skarp bemærkning fra første åndedrag satte konflikten ind i kontekst af russisk/sovjetisk verdenshistorie, og hvordan vi nu ser tegn på, at den kolde krig, der døde med Berlinmurens fald og Warszawapagtens ophævelse i henholdsvis 1989 og 1991, nu ikke blot er vakt til live igen, men er blevet varm.

Uffe Ellemann var som dansk udenrigsminister øjenvidne til den tid, hvor den amerikanske præsident Ronald Reagan ikonisk anråbte den sovjetiske ditto Mikhail Gorbatjov: “Riv denne mur ned.” Sovjetunionens sammenbrud beskriver Putin som en national tragedie. Ikke fordi han er kommunist, men fordi han har stormagtsdrømme.

Derfor er Ellemann & Lykketoft glimrende fortolkere af Putins fremfærd i Ukraine, fordi de er “tynget” af viden, minder og faste vendinger om en tid, som Putin tilsyneladende søger tilbage til.

Kan avisen stadig noget?

Endelig føles det uendelig mærkeligt i en tid med løbende opdateringer døgnet rundt på fjernsynet, radio og nettet at prise den langsomme opdatering, som den trykte avis giver. Jeg blev mindet om avisens styrke under pandemien. Avisen har én deadline én gang i døgnet og skal levere den bedste dækning, som gerne skulle virke frisk og aktuel i det følgende døgn. Det benspænd fordrer ofte en fordybelse, baggrund, kontekst og historisk ramme, som den løbende opdatering ikke leverer.

Mange andre fortjener hædrende omtale: Genstart på P1 og Kernen på TV 2, som fornylig modtog Buketten fra KLF, Kirke & Medier, Radioavisen, som giver et godt overblik på 3-15 minutter, DRs explainere på DR TV, kort over udviklingen på tv2.dk og Spørg om krigen på Radio4.

Tidligere artikelKLF giver Buketten til Kernen og Genstart for dybdegående nyheder
Næste artikelPodcast: Hvordan påvirker krigen i Ukraine medierne – og os selv?

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her