Guide: 10 højdepunkter i påskens radio og tv

Påsken byder på en overflod af spændende koncerter, dokumentarer, film og meget mere. Kom blandt andet med Claus Meyer og Poul Joachim Stender på rejse efter guddommelig mad - og mød folk, der venter på et særligt mirakel.

0
1428
En stemningsfuld forårskoncert fra Holmens Kirke med DR Pigekoret. Foto: Kim Matthäi Leland.

DR Pigekorets forår 2023

Vi kommer godt rundt i forårets toner med DR Pigekoret og dirigent Phillip Faber inviterer os indenfor til Pigekorets forårskoncert med blandt andet stykker som John Taveners ‘A Hymn to the Mother of God’, Jeppe Aakjærs ‘Sneflokke kommer vrimlende’ og Kaj Munks ‘Den blå anemone’. Koncerten byder på en blanding af folketoner, forårssange og stærke korværker.
Pigekoret får musikalsk besøg fra den internationalt anerkendte violinist Bjarte Eike.

Palmesøndag, den 2. april kl. 19:00

Præsten Poul Joachim Stender og kokken Claus Meyer tager på en noget anderledes roadtrip i programmet Guddommelig mad. Foto: Klaus Nedergaard.

Guddommelig mad

Kokken Claus Meyer og præsten Poul Joachim Stender tager til Grækenland og Israel i en jagt på den mad og de råvarer, der flyder gennem Biblen. Olivenolie, offerlam, brød, fisk og vin rammer tallerkenen og ganen, og de historiske omgivelser rammer sjælen. Med vennen Poul som lokalkendt guide og åndelig rejsefører kommer Claus på et roadtrip, der ikke bare bringer ham nærmere nogle himmerigsmundfulde, men i mødet med mennesker og lokale traditioner – måske også nærmere en afklaring af sit forhold til Gud?

Mandag den 3., tirsdag den 4., onsdag den 5. og skærtorsdag den 6. april – alle dage kl. 21:30

Vennerne Niels og Oscar er på en mission. Foto: Gustav Hugosson.

Jesus i Örkelljunga

De kristne venner Nils og Oscar har et mål – at frelse Örkelljunga i nærheden af Skåne i det sydlige Sverige. I dokumentarfilmen “Jesus i Örkelljunga” af Gustav Hugosson og Andreas H Nilsson følger vi med på deres missioner, på torvet, blandt unge på tankstationen og på badefjeldene.

I filmen fortæller Nils om, hvordan det nogle gange er at forsøge at nå den ældre generation:

– Man står og snakker, og alt er meget fint, men så nævner man navnet Jesus, og så kan man se, hvordan deres blik bliver mørkere, siger Nils og griner.

– Da vi fandt de her to fyre, følte de sig meget afklarede, fortæller filmfolkene Gustav Hugosson og Andreas H Nilsson.

– De var så spontane og frygtløse i deres mission, men også med deres forskellige baggrunde og livserfaringer. Det blev også en bærende del af filmen, fortsætter de.

Skærtorsdag, den 6. april kl. 20:00

Fra filmen Åbenbaringen. Foto: 41Shadows.

Åbenbaringen

Den traumatiserede krigsreporter Jacques bliver hyret af Vatikanet til at undersøge en hellig åbenbaring. Anna, en forsigtig og følsom ung pige, siger, at hun har set Jomfru Maria åbenbare sig for hende, og har fået et stort følge i en lille fransk landsby. Men Jacques opdager skjulte motiver og farlige magtspil bag den mystiske åbenbaring.

Filmen tager sig god tid til at fortælle historien, og undersøgelsesforløbet og portrætteringen af kristne pilgrimme tages meget seriøst. Dialogerne mellem Jacques og de personer, han taler med, er lange og gode. Filmen er utroligt nærværende og levende, næsten dokumentarisk og rørende.

Langfredag, den 7. april kl. 14:55

Se Christina Lundströms ikoner om påskeugen på SVT1. Foto: Johannes Söderberg, SVT.

Helgmålsringning

Ikonograf Christina Lundström genfortæller påskens historie gennem nogle af sine ikoner. Lundström, der er uddannet i Sverige og Grækenland, har specialiseret sig i den ortodokse ikonografi. Hendes ikoner er kendt for deres traditionelle stil og ikoniske symbolik, der formidler religiøse fortællinger og betydninger. Gennem sine ikoner formidler Lundström påskens betydning og historie på en visuel og kunstnerisk måde.

Langfredag, den 7. april kl. 17:55, lørdag den 8. april kl. 17:45 og påskedag, den 2. april kl. 19:45

Pave Frans leder midnatsmessen fra Peterskirken. Foto: Mazurcbcew.org.uk (CC BY-NC-ND 2.0).

Midnatsmesse fra Rom

Påskedag begynder tidligt med en midnatsmesse ledet af Pave Frans fra Peterskirken i Rom. Mange mennesker over hele verden følger ceremonien, som markerer opstandelsen. Det er en gammel tradition i den katolske kirke og betragtes som en af ​​de mest vigtige og hellige messer i året. Det er en tid, hvor kristne mindes Jesu opstandelse og hans sejr over døden.

Egil Mogstad, en norsk præst og Ove Gundersen, en medarbejder fra NRK, kommenterer begivenheden.

Lørdag den 8. april kl. 22:00

Anders Laugesen ser nærmere på Desmons Tutu i Pilgrim. Foto: DR.

Pilgrim

Ærkebiskop Desmond Tutu var en fremtrædende figur i kampen mod apartheid i Sydafrika og en talsmand for fred og forsoning i det efterfølgende årti. Hans engagement og dedikation til at bekæmpe uretfærdighed og fremme menneskerettighederne er blevet anerkendt og hyldet globalt.

Charlotte Weppenaar Pedersen, en dansk ikonmaler, har haft privilegiet af at kende Tutu personligt og deler sin oplevelse af, hvordan hans åndelige vejledning og eksempel har inspireret hende til at skabe ikoner, der bærer budskabet om fred og kærlighed. Gennem denne samtale med værten, Anders Laugesen, får lytterne et indblik i Tutus liv og arv.

Påskedag, den 9. april kl. 8:05

Christian Grän valgte først at blive præst i sit andet uddannelsesforløb, idet han tidligere havde påbegyndt en anden uddannelse. Foto: Andrea Wiehager / ZDF.

37°Leben

ZDF stiller påskedag spørgsmålet:

“Hvem kan stå på prædikestolen?”.

I programmet vil seerne få et indblik i, hvordan pensioneringer inden for den evangeliske kirke i Tyskland fører til mangel på præster, og hvordan kirken derfor tænker på nye uddannelsesveje.

Christian Grän, en af de medvirkende, har valgt at følge sin drøm om at blive præst, selvom han først tog denne beslutning efter at have droppet ud af en anden uddannelse. Hans historie viser, at det aldrig er for sent at forfølge ens passion, og at det kan være en udfordring at skifte karrierevej.

I programmet medvirker også Maike Schöfer, som er en nyuddannet præst, og som netop har fået sit første embede. Hendes erfaringer som en af de unge præster i en tid med en stigende mangel på præster, vil give seerne et unikt indblik i, hvordan nye præster tackler de udfordringer, der følger med jobbet.

Påskedag, den 9. april kl. 9:03

Collien Ulmen-Fernandes tager os med til mennesker, der har oplevet mirakler eller håber på, at de vil ske. Hun finder ud af, hvordan det uventede ændrer vores syn på livet og forvandler mennesker. Foto: Marc Kehm/ ZDF.

Wenn das Unmögliche wahr wird

Collien Ulmen-Fernandes går på opdagelse i miraklers verden på 2. påskedag den 10. april 2023 kl. 17.30. I dokumentaren “Når det umulige bliver til virkelighed. Hvordan mirakler ændrer vores liv” møder hun mennesker, der har oplevet mirakler eller som håber på dem. Sammen med psykologen Leon Windscheid og den katolske teolog Carolin Hohmann søger hun svar på spørgsmålet om, hvad der ligger bag mirakler, og hvorfor vi mennesker håber på, at det umulige kan blive virkelighed.

2. påskedag, den 10. april kl. 17:30

Tidligere artikelFølg søndagens bispevielse på DR2
Næste artikelDerfor hænger den klassiske musik og de kirkelige højtider så godt sammen