Gudstjenester og morgenandagten fortsætter i radioen trods omfattende begrænsninger

Både i folkekirken og i DR er der et stærkt ønske om at bevare gudstjenesten og morgenandagten i radioen, efter at gudstjenesterne i sognekirkerne stopper.

0
1535
Foto: Stinna Skrivergaard

Regeringen har i stort omfang lukket landet ned i et forsøg på at begrænse coronavirussens udbredelse. Derfor har biskopperne også besluttet torsdag at aflyse gudstjenester i – i første omgang – 2 uger.

Men selvom vi ser store ændringer i DRs sendeplan, så bevares radiotransmissionen fra morgenandagten – mandag til lørdag på P2 og DR 2 kl. 8.05 – og højmessen – søndag kl. 10.00 på P1. Det bekræfter både Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR, og Anders Gadegaard, domprovst i Københavns Domkirke, overfor KLF, Kirke & Medier.

– Kirkegængere kan ikke forsamles i en fysisk kirke, men nu giver vi dem mulighed for at samles i en virtuel kirke, siger Henrik Bo Nielsen.

Initiativet til at undersøge om transmission af morgenandagten kunne fortsætte kom fra folkekirkens side, fortæller Anders Gadegaard:

– Morgenandagterne bliver endnu vigtigere, når man ikke kan komme i kirke lokalt. Det bliver et samlingssted, forklarer Anders Gadegaard om baggrund for, at de tog kontakt til DR om en fortsættelse af transmissionen af morgenandagten.

Anders Gadegaard forklarer videre, at initiativet til transmissionerne fra højmessen kom fra DR.

Vi har en forpligtelse, når det gælder gudstjenesterne og morgenandagten

Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør

Et spørgsmål om prioritering mellem de mange informationer

Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR, forklarer, at DR står i en overordentlig vanskelig situation i øjeblikket. Hvilket Anders Kern Boje, underdirektør i DR Nyheder, kunne berette om i mandags på klf.dk. Henrik Bo Nielsen forklarer, at DR i forhold til højmessen på P1 søndag formiddag har afventet biskoppernes reaktion på, at Danmark går i dvale. Udmeldingen kom fra biskopperne torsdag, hvor det blev meddelt, at alle kirker lukker, og gudstjenesterne aflyses indtil videre. Han oplever, at der i udtalelsen fra biskopperne var et vink med en vognstang til DR:

– Jeg er glad for, at der kom et meget klart signal fra biskopperne om, at man håbede, at DR ville løfte opgaven. Når jeg ser mig om i mediebilledet, som det ser ud herhjemme, er der ikke andre end os til at løfte opgaven, konstaterer Henrik Bo Nielsen.

Men Henrik Bo Nielsen understreger, at det ikke har været en enkel prioritering. Public service-forpligtelsen har vejet meget tungt:

– Oplysning af befolkningen er væsentligt. Når de store pressemøder ruller, er der en tendens til, at alt det, der ikke har med instruktioner her og nu at gøre, falder ud. Men der er også et hensyn at tage til en masse troende mennesker, som nu ikke har et andet sted at gå hen. Vi har en forpligtelse, når det gælder gudstjenesterne og morgenandagten, fastslår Henrik Bo Nielsen.

Hvor længe tror du, at I kan blive ved med at transmittere morgenandagten og højmessen?

– For at være helt ærlig: Jeg aner ikke, hvor længe vi kan blive ved. Men så længe vi kan sende, vil vi gøre det. Det, vi nu har meldt ud, vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at sende.

Min opgave er at forkynde evangeliet og trøsten og modet i forhold til den frygt, der rammer mennesker

Anders Gadegaard, domprovst

Forkyndelse, hvor forkyndelsen mangler

Domprovst Anders Gadegaard forklarer, at der nu venter ham og hans kollegaer en meget stor opgave, når det gælder morgenandagten og højmessen.

– Nu bliver morgenandagten og højmessen endnu vigtigere, når der ikke er andre steder at forkyndelsen kan lyde. Vi håber, at det lykkes os at sætte den situation, vi er i, ind i en kontekst. Det skal ikke handle om, at vi er blevet ramt af virus, men det skal alligevel reflektere den situation, vi er i, siger Anders Gadegaard.

Normalt er der mange til højmesse i Københavns Domkirke. Mens der til en morgenandagt kun er en håndfuld. I perioden, hvor kirkerne er lukket, vil der ikke være andre end præsten, organisten og et mindre kor til stede. Men det tager Anders Gadegaard ikke så tungt:

– Vi er i et fællesskab med lytterne. Vi har mange, der efter morgenandagten skriver til os. Så vi ved, at der sidder mange ude ved højtalerne, og derfor bliver det ikke så specielt, når det kommer til stykket, mener Anders Gadegaard.

Han tror, at forkyndelsen i både morgenandagten og højmessen kan komme til at spille en helt særlig rolle i denne situation:

– Min opgave er at forkynde evangeliet og trøsten og modet i forhold til den frygt, der rammer mennesker. Det er ikke så meget smitten, der rammer os. Den rammer kun et fåtal, men frygten rammer os alle. Den skal vi forsøge at tæmme med modet.

Tidligere artikelNyhedschefer: Corona påvirker alt
Næste artikelDEBAT: Når gudstjenester aflyses, må DR træde til

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her