DEBAT: DR har en sær form for humor

Bruger DR "satire" som en undskyldning for at opgive enhver form for journalistisk værdighed, spørger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

0
1214
Astrofysiker Anja C. Andersen (t.v.) forventede at få spørgsmål fra en DR-journalist om fladjordsteorien. I realiteten kom spørgsmålene fra en såkaldt "flat-earther". Foto: DR TV.

Debatten raser om et nyt DR-program ”Ellen Imellem”, hvor medvirkende tror, at de taler med en DR-journalist, men i virkeligheden er det en af deres argeste modstandere, der gennem en øresnegl stiller spørgsmålene.

I udgangspunktet er konceptet interessant: At lade ”modsætninger” mødes og udveksle synspunkter. Udfordringen her er bare, at DR først bagefter informerer den medvirkende med sagens rette sammenhæng – og kalder det ”satire”. Som om at satire er en trumf, der kan undskylde alt og give DR fripas til hvad som helst. Hvis DRs gæster forventer journalistik og forventer at møde DRs høje journalistiske standard, så må DR på intet tidspunkt svigte denne forventning og gæstens tillid.

Programmet er interessant, men sjovt er det ikke. Og det er nok et fåtal i Danmark, der vil påstå, at det er decideret sjovt.

Det er langt fra første gang, at DR smider trumfen ”satire” som undskyldning for tåbelige koncepter og håbløse jokes. DR burde give sig selv det benspænd at insistere på, at DR kun er sjov, når ”ofret” kan grine med – noget, som Rokokoposten var mestre i.

Mikael Arendt Laursen,
generalsekretær i KLF, Kirke & Medier

Tidligere artikelPodcast: På tur over forståelseskløften med Isabella Arendt, Leif Andersen og Rasmus Nielsen
Næste artikelKLF har sat klare fingeraftryk på ny medieaftale