Foto: Screenshot fra udsendelsen.
Søndag havde Huxi Bach premiere på et satireprogram om tidens store temaer: “Ugen plus det løse”, som sendes på DR2. I søndags tog Huxi Bach fat på kristendommen og folkekirken – med henvisning til public service-kontrakten:
“Vi kan lige så godt her i første program få sat flueben ved det…”
Anledningen er TV 2-programmet Guds bedste børn og debatten om håndtryk.
 
Er han imod at give kvindelige præster hånden…?
Programmet tager fat i et gammelt interview med sognepræst Flemming Baatz Kristensen. I sit oplæg til indslaget siger Huxi Bach: “Flemming udmærker sig ved som præst at være rigtig bange for pigelus – og giver derfor ikke hånd til kvindelige præster.”
Hvad han imidlertid ikke fortæller, er, at interviewet slet ikke handler om at give hånd til kvindelige præster eller ej. Men om hvorvidt han er for eller imod kvindelige præster. Men det undlader Huxi Bach at fortælle seerne.
Det, der for alvor er begrædeligt, er, at “Ugen plus det løse” sammenblander muslimske mænds kategoriske afvisning af at give hånd til kvinder og visse mandlige præsters modstand mod kvindelige præster – og i DR2s dækning bliver det til, at de er imod at give hånd til kvindelige præster.
Man kan mene, hvad man vil om kvindelige præster. Men at sætte visse muslimers modstand mod at give kvinder hånden overfor visse præsters modstand mod kvindelige præster er tåbeligt.
For nylig var der en sag med en ambassadør, der ikke ville give hånd til Pia Kjærsgaard. Jeg tror ikke, at Flemming Baatz Kristensen ville have nogen problemer med at give hånd til Pia. Og dermed falder sammenligningen helt til jorden.
 
Gammel vin på nye flasker – men det er stadig gammelt…
Videre med udsendelsen:
Den kører på debatten om omskæring, som ikke har noget som helst med folkekirken at gøre – og kommer også med en lille stikpille til pædofilisagerne i Den katolske kirke…
Christian Hedegaard fra Evangelist kommer igen i rotation og bliver latterliggjort for en gammel udtalelse om dødeopvækkelse (fra DR2-programmet Tal med Gud).
Endelig får Naser Khader i sin rolle som kirkeordfører for Det Konservative Folkeparti også et fur. At Naser Khader ikke kan redegøre for evolutionsteorien, må stå for egen regning. Men forløberen for “Ugen plus det løse” nemlig “Tæt på sandheden” med Jonathan Spang kørte også på Khader, og hvis Huxi fortsætter i samme rille, tenderer det voksenmobning.
Annika Aakjærs “godnatsang” til sidst i udsendelsen var et underligt miskmask af fordomme, selvskabte fjendebilleder og fiktive konflikter… “Vi siger slet ingenting // Når de omskærer drengetissemænd,” synger hun. Hvem krænker hendes ytringsfrihed? Hun kan allerhøjst få en saglig kritik for sin gendigtning af “ikke-sager”.
Udsendelsen skal til gengæld have ros for sin behandling af Guds bedste børn, for “kritikken” af Ateistisk Selskab og for rent faktisk at tale med (og ikke kun om) de kristne – i dette tilfælde Rie Skårhøj (som håndterer satiren rigtig godt!). Det verbale maskingevær mod sognepræst Erik Meier Andersen begyndte godt, men blev mere og mere mærkeligt og skulle være stoppet tidligere.
 
Manipulerede DR med sine seere?
Normalt skal de parter, der bliver udsat for kritik, have mulighed for at respondere. Jeg ved ikke, om man kan forvente det samme af et satireprogram, selvom det er på DR – med de publicistiske dyder, der deraf følger. Men Flemming Baatz Kristensen burde være blevet hørt – om ikke andet så i hvert fald i researchen. Så kunne man måske have undgået programmets helt store brøler: For programmet dumper for alvor, når man lægger op til et klip fra et interview med Flemming Baatz Kristensen, der er imod kvindelige præster, og postulerer, at han skulle være imod at give kvindelige præster et håndtryk. Det er elendigt håndværk…
Ugen plus det løse lægger op til at være et program, der perspektiverer et aktuelt tema i en ironisk tone. Temaet om kristendom og folkekirken havde momenter af noget godt og kærlig kritik, men var meget inkonsistent, overfladisk og nærmede sig noget manipulerende…
Det bør DR og Huxi Bach kunne gøre bedre!
Se udsendelsen på DR TV – og send gerne din reaktion til os.

Tidligere artikelTV2 sætter fokus på den grove tone i det offentlige rum
Næste artikelClement Kjersgaard: Direkte tv giver gennemsigtighed

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her