TV 2: Det var måske en fejl at sige, at missionsfolk ikke drikker kaffe og alkohol

Det er uprofessionelt og uetisk af TV 2 at påstå, at missionsfolk ikke drikker kaffe og alkohol, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

0
2644

Det blev sagt i en lille bisætning. De fleste ville nok ikke lægge mærke til det. “Mike Pence og konen er dybt, dybt kristne på den der amerikanske måde, der minder mest om Indre Mission i Danmark – altså ingen sprut, ingen løjer, ingen kaffe og absolut ingen sex uden for ægteskabet.” Ordene kom ud af munden på TV 2s mangeårige udenrigskorrespondent Ulla Terkelsen i et indslag på TV 2 News tidligere i januar. Men nogle lagde mærke til det.

En mediebruger skrev til TV 2 – og KLF, Kirke & Medier:

Jeg forudsætter, at man som journalist er vant til at sætte sig grundigt ind i forskellige forhold, før man lave en reportage.Men her mangler der research af Indre Mission: vi drikker meget kaffe i Indre Mission😊, alkohol indtages ofte til maden. 

Kirsten B. B.

Asbjørn Asmussen, Indre Missions kommunikationschef, bemærkede det også og skrev på Twitter:

Skal vi ikke blive enige om, at vi mere end nogensinde har brug for faktatjekket og troværdig nyhedsformidling?

Asbjørn Asmussen, kommunikationschef i Indre Mission

Sognepræst Jens Ole Christensen svarede på Asbjørn Asmussens tweet med ordene:

Det er dog et decideret komisk udsagn. I hvert fald om IM og måske også om Pence!

Jens Ole Christiensen, sognepræst

En anden skrev:

Det er jo vandvid. Hvis man ikke drak kaffe hvordan skulle man så komme gennem onsdagsmødet i missionshuset. 😆😆

Morten S. J.

Ulla Terkelsens udtalelse vækker kritik fra KLF, Kirke & Medier:

– Det er helt klart uacceptabelt, at en garvet korrespondent på landets største nyhedsstation ikke ved, hvad hun taler om, når hun fordomsfuldt og unuanceret kobler disse to emner sammen. Det vidner endnu engang om den forståelseskløft, som vi gentagende gange har påtalt findes mellem medierne og den kirkelige verden, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

KLF, Kirke & Medier har bedt TV 2 om en kommentar og har blandt andet forklaret i sin henvendelse, at det er faktuelt forkert at sige, at folk, der kommer i Indre Mission ikke drikker kaffe eller alkohol. Til det svarer TV 2s udlandschef Jakob Vissing:

– Det har ikke været TV 2s hensigt at fornærme nogen, men alene at påpege, at Mike Pence er dybt kristen, og lave nogle paralleller til noget, danskere kunne forstå. Når eller hvis der i den forbindelse er sket nogle faktuelle fejl og simplificeringer, beklager vi.

Svaret er tæt på at være et ikke-svar, mener Mikael Arendt Laursen.

– Det er påfaldende, at Jakob Vissing bruger udsagnet ‘hvis’. For det første fastholder han på sin egen måde, at Ulla Terkelsens udsagn kan være faktuelt korrekt. For det andet eliminerer det beklagelsen. Det er så hult, som noget kan være, mener Mikael Arendt Laursen.

Men svaret afslører desværre også en afgrund mellem kirkefolk og medierne:

– Det sender et signal om, at når det gælder tro, så har medierne – her TV 2 Nyhederne – ikke de samme forpligtelser til at give korrekte meddelelser, som der er, når det gælder andre emner. Det er åbenbart i orden ukritisk at videreformidle fordomme, hvis det bidrager til, at den danske befolkning nemmere kan relatere til det. Det er uprofessionelt og uetisk, mener Mikael Arendt Laursen.

Det er i øvrigt ikke første gang, at nøglepersoner i TV 2 afslører fordomme om missionsfolk. Og det ærgrer Mikael Arendt Laursen:

– Det er virkelig bekymrende, at TV 2 føler et behov for at bekræfte folks fordomme. For mange journalister fejler eklatant, så snart emnet drejer ind på områder som tro og kristendommen. Det er dybt, dybt pinligt. Meget, meget få journalister ville heldigvis udtale sig på et tilsvarende dårligt researchet grundlag, hvis emnet var et andet. Men det må aldrig nogensinde blive en undskyldning – og det er måske det sidste, vi kunne bruge fra TV 2 og Ulla Terkelsen i den konkrete sag, mener Mikael Arendt Laursen.

Artiklen opdateret 29/1 med et mere dækkende Ulla Terkelsen-citat. Oprindeligt stod der: “Mike Pence drikker ikke øl og kaffe – ligesom Indre Mission.” Tak til Jens From Lyng, journalist ved Kristeligt Dagblad for at gøre opmærksom på det.

Tidligere artikelHer er de mest læste nyheder på klf.dk i 2020
Næste artikelKLF har fået ny landsstyrelse