Mindre underholdning – mere kulturoplysning, tak!

0
758

Forkasteligt at DR prioriterer underholdningsshows på bekostning af programmer om ånd og kultur, som befolkningen efterspørger, mener KLF, Kirke & Medier
MikaelArendtLaursen-portraet
Danmarks Radio fokuserer for meget på underholdning og for lidt på kulturoplysning, mener KLF, Kirke & Medier. Selv om der kan være gode grunde til at smide mange penge efter underholdningsshows som X Factor og Melodi Grand Prix, kan det gå ud over mere brede kulturprogrammer, der også går mere i dybden, siger landsforeningens generalsekretær Mikael Arendt Laursen:
– Sammenfaldet mellem de to meget dyre produktioner illustrerer, hvor meget underholdning får lov til at fylde på DR’s hovedkanal. Det er tankevækkende i lyset af, at kulturoplysende programmer nu er henlagt til DR K. Denne skævvridning vil vi opfordre Folketingets partier og DR’s ledelse til at gøre op med ved de kommende medieforhandlinger, siger han og tilføjer:
– Vi vil opfordre DR til at tænke langt bredere end mainstream underholdning, som folk jo kan finde alle mulige steder. Public service er jo netop bredde frem for ensidigt fokus på seertal, som er en kommerciel virkelighed.
Børn og unge må ikke blive historieløse
KLF, Kirke & Medier vil igen minde om, at DR har en forpligtelse til at formidle programmer med afsæt i den kristne kulturarv.
– Underholdning stimulerer sanserne i nuet, mens kultur skaber eftertanke i et historisk perspektiv. Uanset hvilke aldersgrupper, man vil nå, står det fast, at vores demokrati og velfærd har rødder i en 1000-årig kristen historie. Derfor har medier en forpligtelse til at oplyse bredt om kristendommen – også til børn og unge. Og derfor hører trosprogrammerne både til på DR1 og på børne- og ungdomskanalerne, siger Mikael Arendt Laursen.
Han glæder sig over, at både DR K og DR3 den senere tid har sendt programserier, der relaterer til religion og kristendom.
– Vi vil gerne rose DR for programmer som Den 2. dimension, der rummede både oplevelse og oplysning. DR er trods alt den tv-kanal, der sendes flest trosprogrammer. Det viser, at de kan gøre trossoffet spændende.
Trosprogrammer tilbage på DR1
Det bekymrer dog, at visse trosprogrammer får færre og færre seere. For eksempel har DR Kirken haft en tilbagegang fra 77.000 til 17.000 seere. Og det skyldes bl.a. at programmet sidste år blev flyttet fra DR1 til nichekanalen DR K, mener KLF, Kirke & Medier.
– Det var en forkert beslutning. Undersøgelser viser jo, at danskerne er åndeligt søgende og interesserer sig meget for livets store spørgsmål, mener Mikael Arendt Laursen og tilføjer:
– Derfor bør DR Kirken bakke ud af parkeringsbåsen og igen blive en naturlig del af programfladen på DR1.
Han har flere gode idéer til spændende tros-programmer:
– I år er det 200 år siden Danmark fik sit eget bibelselskab, der siden har sikret tidssvarende bibeloversættelser til danskerne. Her er jo masser af godt historisk stof.

Se mere om medieforhandlingerne

 

Tidligere artikelNyt radiodrama: Tro på retur
Næste artikelProblem med undertekster på DR K

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her