KLF vil gøre Esben Kjærs studie større

I lørdagens udgave af Bagklog på P1 sendte Esben Kjær på ny stikpiller til KLF, Kirke & Medier, da folketingsmedlem Morten Dahlin afstod fra at bidrage til bandeordskulturen i programmet. Opdateret med kommentar fra DR:

0
2418
- Det taler helt for sig selv, at Esben Kjær og Rikke Fink vil rippe op i en gammel konflikt med en skolegårdsretorik, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Er badmintonspilleren og OL-guldvinder Viktor Axelsen en skurk, fordi han har valgt at træne i Dubai i stedet for i Danmark? Ja, mener Morten Dahlin, folketingsmedlem for Venstre, i lørdagens udgave af Bagklog på P1:

”Jeg synes, at – og jeg må ikke bande – men jeg synes, at det er ærgerligt, for jeg synes, at vi har brug for at hylde dem, der kan noget særligt.”

Produceren Rikke Fink forklarede Morten Dahlin, at man gerne må bande i Bagklog, og tilføjede:

”Men det er måske Jakob Ellemann, der har sagt, at du ikke må?”

Morten Dahlin forklarede, at det faktisk er hans mor, der har bemærket, at han bander, når han er i radioen.

”Hvis du gør det [: bander] her, får du Kristelig Lytter og Fjernseer på nakken. Det ved jeg af erfaring,” tilføjede Esben Kjær, som mener, at det er et diplom at få KLF på nakken.

Morten Dahlin fortalte herefter, at ”studiet er tapetseret med klager fra netop den forening”. Rikke Fink tilføjede, at hun er ”mere bange for min mor end for Kristelig Lytter og Fjernseerforening”. Esben Kjær erklærede sig enig.

Esben Kjær og andre DR-værter bidrager til sproglig forråelse

Episoden undrer Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier:

– At KLFs medlemmer synes, at sproget er for groft i Bagklog på P1, er en helt legal ytring, som vi gerne vil bære videre, fordi vi kæmper for, at der er et ordentligt sprog i medierne. Men at Esben Kjær i 2019 håndterede en saglig kritik ved at udnytte P1s sendeflade til at sende en primitiv og ækel bredside ud mod menige lyttere var taktløst og misbrug af P1. Noget, som P1- og DR-chefer dengang tog afstand fra. Men det er åbenbart en sag, som Esben Kjær og Rikke Fink gerne vil rippe op igen med en skolegårdsretorik: ”Jeg er mere bange for min mor end KLF.” Det taler helt for sig selv, konstaterer Mikael Arendt Laursen.

Han bider mærke i Morten Dahlins bemærkning om, at studiet var tapetseret til med klager fra KLF, og det glæder for så vidt Mikael Arendt Laursen.

– Hvis Esben Kjær har fundet KLFs klager værdige til at blive hængt op, er det et tydeligt signal til lytterne om, at vores arbejde for det gode sprog ikke er helt forgæves. Og KLF, Kirke & Medier vil også fortsat på det kraftigste minde Esben Kjær og andre af DRs værter om, at de har et ansvar for at tale ordentligt, fordi sprogbrugen i medierne har en afsmittende virkning ude i samfundet – både positivt og negativt. Og det er et åbenlyst svigt overfor befolkningen, at DR legitimerer dårligt sprog i studierne såvel som i samfundet, fastslår Mikael Arendt Laursen, som tilføjer:

– Jeg vil i øvrigt opfordre DR til at finde et større studie til Bagklog, for Esben Kjær vil nok snart løbe tør for vægplads til klager fra lytterne og KLF.

Jakob Sloma Damsholt, Redaktionschef, P1 & Debat svarer følgende:

I Bagklog tager Esben og Rikke hver uge et hav af forskellige emner under kærlig behandling, og de gør det fremragende. Vi sætter en ære i at sige tingene som de er, og mener det er sundt for den offentlige samtale, at der er højt til loftet og plads til humor – også når vi behandler alvorligere emner. Det afspejler sig i det sprogbrug, man møder i programmet, og det skal der være plads til. Der er hver uge mange politikere, magthavere og organisationer, der står for skud, og vi hilser det i den grad velkomment, at KLF eller andre reagerer på det. Det hjælper alt sammen til at gøre os klogere.

Opdateret d. 2. september kl. 20.13 med kommentar fra DR.

Hvad mener du?

Hører du Bagklog på P1 med Esben Kjær? Hvad synes du om det?

Skriv en kommentar herunder eller send en reaktion ved at trykke på knappen…

 

Tidligere artikelPodcast: Armslængde-principper og tåbeligt dating-program
Næste artikelKLF giver TV 2-korrespondent Uffe Dreesen Buketten