Nikolaj Koppel er kanalchef på P2 og drømmer om en kanal, hvor klassisk musik skaber sammenhæng mellem historie og nutid og mellem ældre og yngre lyttere.
Af Svend Løbner i Magasinet Kirke & Medier
Musik udtrykker mere end ord. Musik kan være en følelsesmæssig og intellektuel følgesvend i ens liv. Musik kan også samle mennesker i et sprogløst univers baseret på medmenneskelighed.
Så omfattende er Nikolaj Koppels vision for musikken på radiokanalen P2, som han er kanalchef for. Han er oprindelig koncertpianist og blev – efter en afstikker som redaktør og freelance journalist – musikchef i Tivoli, inden han startede sin karriere i Danmarks Radio.
Sammenhængskraft
Som chef for P2 er Nikolaj Koppel tilbage ved sine rødder: den klassiske musik. Hans drøm er, at musikken vil bygge bro mellem generationer og formidle historiens vingesus.
– Sammenhængskraft er et godt ord, når vi taler om klassisk musik. Der bliver talt til én fra et helt andet århundrede. Man oplever, at det ikke er første gang, nogen har haft de tanker og følelser, man går og tumler med. På den måde bliver der en eller anden form for sammenhængskraft og en større forståelse for en ellers meget uforståelig verden.
Og derfor er Nikolaj Koppel lidt ærgerlig over, at forrige medieforlig førte til en sammenlægning af P1 og P2, hvor P2 har FM-båndet fra 18 til 06 og P1 har det fra 06 til 18.
– Det var ærgerligt, at miste mere end halvdelen af lyttetiden, fordi 70 procent af lytningen foregår mellem 6 morgen og 18 aften. Den gode nyhed er, at vi ikke har mistet 70 procent af vores lyttere. Lyttertallet er blot faldet ganske lidt fra 430.000 til 410.000, fortæller Nikolaj Koppel.
Musik er som vin
Men lytternes gennemsnitsalder bekymrer ham:
– Vi har en relativ høj gennemsnitsalder, 62 år, og derfor er vi nødt til at rekruttere yngre lyttere. Det gør vi med programmer i en lettere tone, i en mere introducerende form og i nogle tilfælde med humoristiske indslag. P2’s eksistensberettigelse må ikke dø ud med det nuværende kernepublikum, siger han.
Men Nikolaj Koppel ved, at de nye programmer kan skille vandene.
– Nogen bliver ked af programmerne, andre synes, de er gode. Alle over en kam kan ikke synes, at alle programmer er lige fantastiske – slet ikke på en kanal som P2. Det er lidt som en vinbutik, jeg kan godt lide god vin og kan ofte smage når en vin er bedre end en anden, men der er nogle, der ved vanvittig meget om vin, og de vil gå ind i en vinbutik og have et helt andet behov, end jeg har. Og så er der nogle, der måske lige har fået deres første glas vin og bare skal have en studenterflaske. De står et andet sted.
Klassisk er levedygtigt
Indimellem kan man som garvet lytter ramle ind i noget, der ikke er møntet på én, og andre gange kan man som ny lytter synes, at det bliver lige lovlig svært.
Derfor er det en balancekunst at lede en kanal som P2, som jo skal levere public service til alle danskere:
– Ingen musik skal være forbeholdt en bestemt aldersgruppe. Jeg synes, klassisk musik har så mange fantastiske værdier og så mange evigt gyldige kvaliteter, at den bør opleves af flere, end tilfældet er nu. Det er fantastisk musik, som har overlevet generationer og århundreder. Det er i sig selv er et vidnesbyrd om, at denne musik ikke er afhængig af trends, modeluner eller hitlister for at holde sig i live lang tid efter, den blev undfanget.
– Hvis vi mener, at Brahms, Bach og Beethoven har noget at sige os i vores moderne samfund lang tid efter, den er skrevet, så har vi også en forpligtelse til at holde deres musik i live og give den videre til de næste generationer. Vi skal formidle musikken, så den også findes om 50, 60 eller 100 år. Det gør vi bl.a. ved at formidle musikken til nye lyttere på en anden måde, end man måske gjorde for 10 år siden.
Kun to slags musik
Hvad bidrager den klassiske musik med, som popmusik ikke gør?
– Jeg er tilhænger af det gamle mundhæld: ”Der findes kun to slags musik, god og dårlig musik”. Det afhænger ikke så meget af genren. En popsang på tre minutter eller en gammel Beatles sang kan have lige så stor værdi som en hel symfoni af Beethoven. Musik kan udtrykke tanker og følelser, som ord ikke kan beskrive. Musikken kan være en slags følelsesmæssig og intellektuel følgesvend, alt efter behov og humør. For mig er musikken en værdi, som skal favne på tværs af politik, race og religion. Den kan favne og samle mennesker i et sprogløst univers, baseret på medmenneskelighed.
På FM får I nye lyttere ved at folk tilfældigvis stiller ind på P2. Efter 2019 slukkes FM-signalet og folk skal vælge mellem flere målspecifikke kanaler. Bliver det ikke svært at få nye ind i ”butikken”?
– Jo, det bliver sværere. Især for dem, der er glade for at høre radio i bilen. Langt de fleste radiomodtagere i danske biler er analoge, og da 15 procent af al radiolytning foregår i bilerne, og vi ikke er til stede i dagtimerne, giver det os et hak i tuden. Men i stedet for at være trist over tingenes tilstand, vil vi gøre P2 så attraktiv som muligt, slutter Nikolaj Koppel.
——
Læs flere spændende artikler i magasinet Kirke & Medier, som sendes gratis til alle medlemmer. Bliv medlem og modtag magasinet ved henvendelse til info@klf.dk.