DR fastholder, at der bliver skruet op for trosstoffet i 2020

Efter skriverier i både KLFs magasin og i Kristeligt Dagblad skærer Henriette Marienlund, mediedirektør i DR, igennem i et interview med klf.dk: DR skruer op for trosstoffet i 2020. "Nye programmer er ikke dårligt," fastslår hun. KLF, Kirke & Medier opfordrer DR til at bevare den høje faglighed, der traditionelt har været omkring trosstoffet.

0
1610

“Det er en klar nedprioritering af trosstofet, når DR sløjfer trosprogrammer og lancerer to nye, hvoraf det ene ikke har tro som hovedfokus, mener tidligere redaktør.”
Sådan skrev Kristeligt Dagblad onsdag den 4. december.
“DR skruer op for trosstoffet i 2020. Selvom DR K lukker, påvirker det ikke DRs trosprogrammer. Tværtimod vil DR skrue op for ambitionerne i 2020.”
Sådan står der i KLFs nyeste magasin (nr. 4/2019).
I dette interview med KLF, Kirk & Medier fastholder Henriette Marienlund, mediedirektør i DR, sine – og Thomas Buch-Andersens – budskab i KLFs magasin.
”Det er vores ambition…”
Fastholder du, at DR skuer op for trosstof?
– Ja. Når vi ændrer på noget, er det ikke fordi, vi skruer ned for tingene. Vi prøver på at lave en dynamisk formiddag på P1, og det at vi laver om på nogle programmer, er ikke det samme som, at de bliver dårligere. Vi håber, at det bliver bedre. Det er det, der er ambitionen. Hvis det ikke bliver bedre, kommer vi til at kigge på det og laver det om. Jeg er overbevist om, at det bliver rigtig fint. Anders Laugesen, som er blevet draget ind i debatten, kommer til at formidle gudstjenesterne på radioen, og han kommer faktisk også til at rykke med på gudstjenesterne på tv, hvor han bliver en slags vært.
Er det korrekt opfattet, at trosstoffet bliver en mere indirekte del af de to radioprogrammer, der kommer til at ligge omkring gudstjenesten?
– Der vil både være noget om tro og noget om andre emner. Jeg vil appellere til, at vi lytter til programmerne, før vi konkluderer noget. Der er en bekymring for, om troen glider ud eller kommer det ikke til at handle om det. Men jeg synes, at vi skal tro på, at det bliver nogle rigtige gode programmer.
Er det rigtigt, at der er kommet færre trosprogrammer sammenlignet med tidligere?
– Det bliver jeg nødt til at dobbelttjekke. Men prøv at hør her: Vi prioriterer trosstoffet. Vi transmitterer gudstjenester, ændrer programmer og laver masser af trosstof. Vi sender også trosstof på tv, og nu må vi se, hvordan det går; om vi kan gøre det interessant. Vi vil lave trosprogrammer, som folk synes er spændende.
Generalister kan også tro
Anders Laugesen er den, der ved mest om trosstoffet i DR takket være sin høje faglighed. Bliver Anders Laugesen “parkeret” på gudstjenester eller kommer vi til at se ham igen i deciderede journalistiske programmer med ham som vært?
– Ikke lige nu. Han kommer til at stå for formidlingen af gudstjenester på radio og tv. Det bliver rollen lige nu. Hvordan det bliver resten af livet, kan jeg jo ikke sige. Men vi har også behov for at udvikle vores trosstof på radioen og gøre det på andre måder. Man kan dække trosstoffet på to måder: Både ved at vide noget om det selv og ved at have vidende folk i studiet, som ved meget om det. Der er ikke én måde at lave trosstof på.
Det er jo diskussionen indenfor journalistikken: Ønsker vi generalister og specialister? Anders Laugesen er mere specialist end generalist…
– Ja, han er klart en specialist. Men jeg synes nu også, at vi har andre, der ved noget om tro. Og det er jo ikke et enten-eller. Nogle gange prøver vi generalister, der har interesse for det. Og andre gange bruger vi specialister. Det er et pendul, der svinger.
Skuf os ikke, DR
Svarene fra Henriette Marienlund er både en lettelse og giver anledning til en appel fra KLF, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier. Han kvitterer for, at Henriette Marienlund genbekræfter, at DR opgraderer trosstoffet.
– Jeg glæder mig til, at søndag formiddag bliver en oase for trosstoffet. Men lad være med at skuffe os. Jeg tager aldrig stilling til programmer, jeg ikke har hørt. Men mine forventninger stiger, når DR siger, at det er en opgradering af trosstoffet, siger Mikael Arendt Laursen.
Han er noget ambivalent, når det gælder det, at trosstoffet bliver samlet søndag formiddag. Det kan blive rigtig godt, men det kan også betyde, at trosstoffet i øvrigt forsvinder fra sendefladen, og dermed bliver oasen til et reservat.
– Det er fint med en oase søndag formiddag, hvis der kommer lejlighedsprogrammer i løbet af ugen og i løbet af året. Hvis DR er nysgerrige, er der masser af spændende trosemner, som man kunne dykke ned i, siger han og henviser til blandt andet lejlighedsprogrammet “I korsets tegn”, hvor journalisterne Charlotte Rørth og Mikael Jalving i otte programmer tog temperaturen på levende kristentronoget, som de fik en buket for.
Mikael Arendt Laursen ønsker ikke at gå ind i debatten om Anders Laugesens rolle. Men nævner ham alligevel i en analogi: Når en teamchef i Formel 1 beslutter, hvem der skal køre bilen, sætter han den bedste kører i bilen, for så stiger chancen for, at han vinder.
– Jeg ønsker ikke en debat om Anders Laugesen, men det må altid handle om at sætte det bedste hold. Det er en stor styrke og noget unikt at have en vært i studiet, som ved noget om det, der tales om. Generalister giver os almindeligheder, men specialister giver os guldet, fordi de ved, hvor det ligger.

Tidligere artikelDR løfter sløret for to nye trosprogrammer på tv i 2020
Næste artikelTV 2 varsler store ændringer på TV 2 Play