DR Medieforskning afslører i rapport at stadig mere af danskernes medieforbrug er på amerikanske hænder. Amerikansk kommercialisering gør os mere selvcentrerede, vurderer en ekspert.
DR Medieforskning konkluderer i sin rapport om danskernes medieforbrug i 2013, at amerikanerne i stigende grad påvirker danskernes daglige medieforbrug. For eksempel er det danske netmarked domineret af to amerikanske giganter i en grad, så det langt overgår, hvad danske udbydere kan hamle op med, skriver Kristeligt Dagblad.
Det gælder bl.a. Google, Facebook og YouTube, der på en almindelig måned at trække to millioner danskere til. Derimod kommer kun en million danskere i berøring med danske udbydere – dr.dk, tv2.dk, eb.dk og dmi.dk – i løbet af samme tidsinterval.
Og det påvirker danskernes værdier, som det i øvrigt har gjort det siden Anden Verdenskrig, mener Anders Dræby Sørensen, filosof og idéhistoriker.
– I forhold til den europæiske tradition repræsenterer de amerikanske medier noget meget kommercielt. Det påvirker vores kultur og vores måde at være til på. Både digitaliseringen og kommercialiseringen præger os og har betydning for den måde, vi forstår os selv og andre på, siger han og fortsætter:
– Vi opbygger en instrumentaliseret selvforståelse. Hvor vi tidligere har opfattet os som værende repræsenterede i sammenhænge af social forståelse, handler det nu mere og mere om, at vi bruger hinanden. Vi siger også, at ’vi har et netværk’, som vi så kan ’udvide og styrke’. Men vi er ikke forpligtede på det, og det skaber den her selvcentrerede virkelighedsforståelse, siger Anders Dræby Sørensen.
Jakob Isak Nielsen, lektor på Institut for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet, mener, at vi i Danmark står stærkt – i hvert fald når det gælder filmmediet. For blandt andet når man ser på andelen af solgte billetter til film på eget sprog, ligger Danmark helt i top i Europa, kun overgået af Frankrig.
Noget af det samme kan opleves på tv-siden, hvor danske tv-serier har en enormt høj seerandel sammenlignet med for eksempel tyske serier i Tyskland. Derudover sælges danske serier til stadig flere udenlandske markeder, skriver Kristeligt Dagblad.