Absurdistan går over stregen i forhånelse af kristendommen

0
974

Pressemeddelelse

Man kan godt forstå, Danmarks Radio havde betænkeligheder ved at sende det ottende program i serien Absurdistan. Det gik nemlig langt over stregen i forhånelse af kristendommens kernebudskab. Trosbekendelsen, Fader Vor og Jesus blev gjort direkte til grin.
Det var angiveligt derfor, programmet taget af plakaten i sidste uge. Hvorfor det så blev sendt i denne uge alligevel, er en gåde. For selv om programmet var sjovt 80 procent af tiden, bliver kristendommen udsat for et væsentligt angreb.
Jo, folk må gerne gøre grin med kirker, præster, profeter og bibelske begivenheder. Men der går en grænse ved direkte forhånelse af Gud, Jesus og Helligånden.
Studievært Jesper Juhl er udklædt som præst og går over stregen, når han prædiker: ”Vi kan lige så godt se det i øjnene: Jesus kommer aldrig tilbage. Og selv om han gjorde ville han være sat så langt tilbage at vi ville grine af ham”.
Jesu genkomst latterliggøres og fejes af bordet som uvæsentlig. Det er netop Jesu genkomst, der rummer hele det kristne håb, og det bør man ganske enkelt ikke lave grin med på denne måde.
Det er for så vidt i orden, at diskutere om kirke og stat bør adskilles, og det var spøjst, da værterne provokerede politiet til at tage blasfemiparagraffen i anvendelse. Det var også en fin afsløring af danskernes manglende tro og viden om Bibelen, og der lå en interessant pointe i, at studieværterne så designede en religion, der tog bestik at moderne danskeres præferencer.
Problemet opstår, når de to værter laver om på Fader Vor og skifter Gud og Jesus ud med Troels Kløvedal og Mikkel Beha i trosbekendelse og velsignelse.
Satireprogrammer går som regel lige til stregen, når de udstiller menneskers tolkning af religion. Men Absurdistan gik over stregen i direkte forhånelse af en religions indhold.
Programmets logik er egentlig klar nok: Danskerne er ikke kristne, politiet vil ikke håndhæve blasfemiparagraffen, altså må kirke og stat adskilles. Og når det ikke kan lade sig gøre, må kristendommen moderniseres. Men værterne går langt over stregen, når de håner Jesus og misbruger ritualerne i deres absurde afart af religion.
Vi er i en tid, hvor ytringsfriheden næsten er blevet en religion i sig selv. Men hvis vi ønsker et samfund, hvor respekten for det enkelte individ fortsat skal stå i højsædet, så kræver det bl.a. et opgør med den omsiggribende hån og spot af menneskers tro og livssyn. At lege med trosbekendelsen på den måde – og forhåne tanken om genkomsten, er klart at forhåne det hellige. Den slags har aldrig ført noget godt med sig. Vi forstår derfor til fulde, hvorfor DR tog forbehold overfor programmet.

Tidligere artikelKLF deltager på Folkemødet, som sendes til hele Danmark
Næste artikelLyttere og seere protesterer mod sammenlægning af regionale stationer