Selvom julen 2020 er omgærdet af en masse begræsninger og for lidt “plejer”, så kan fjernsynet måske hjælpe én igennem en noget atypisk højtid. Vi har kigget dybt i programoversigterne og fundet 10 højdepunkter.

Foto: SVT

Julen

SVT2, 23. december kl. 17:05

Julen er en stor og kær højtid, som fejres til minde om Jesu fødsel. Men julen er en blanding af kristne og hedenske traditioner. Og det er ofte svært at afgøre, hvad der er hvad.

Foto: NRK

Sissels jul

SVT2, 23. december kl. 18.30NRK1, juledag kl. 10:50SVT1, juledag kl. 14:45NRK1, 2. juledag kl. 10:50

Intimkoncert med Sissel Kyrkjebø og hendes fantastiske musikere. Sissel synger julen ind med kendte og elskede julesange. Hun synger desuden nogle af sine største hits.

Foto: Arne Illeborg / DR

Julegudstjeneste

DR1, juleaftensdag kl. 14:45

Juleaftensdag klokken 14.45 på DR1 lægger TV-vært og chefdirigent for DR Pigekoret Phillip Faber op til juleaftensgudstjenesten fra Risskov, hvor det aarhusianske kor Korvida står klar i vandkanten med den første julesang. Anders Laugesen og Sofie Østergaard er værter foran Risskov Kirke. Det er sognepræst Hanne Marie Houkjær, der prædiker på DR1 juleaftensdag, og Anders Laugesen taler med hende inden gudstjenesten.

I Risskov sætter de to DR-værter også både de lokale børn og børn over hele landet i gang med at lave særlige ’rullinger’ til en julekrybbe. En ’rulling’ er en lille dukke, som de fleste børn og deres forældre kender fra Ramasjang. ’Rullinger’ er lavet af det inderste af en toiletrulle, og gennem tiden er der blevet lavet tusindvis af ’rullinger’ til kanalens ’Mini MGP’. Børnene bliver opfordret til at lave figurer som Josef, Jomfru Maria, engle, hyrder, får, æsler og de hellige tre konger – og samtidig tage selfier og billeder af rullinger og sende dem til DR efterfølgende.

Foto: Vadakkan

Sølvguttene sunger julen ind

NRK1, juleaftensdag kl. 17:00

Det norske drengekor, Sølvguttene, synger julen ind. I Hønefoss kirke fremfører koret både kendt og elskede julesange. Yngve Søberg er solist, mens Frikk Heide-Steen og Fredrik Otterstad er dirigenter.

Foto: Göteborg Domkirke / SVT

Krybbespil fra Göteborg

SVT1, juleaftensdag kl. 18:15

Et juleevangelium med et englekor, hyrder, Josef, Maria og Jesusbarnet, de tre vise mænd og Herodes og m.fl. Krybbespillet finder sted uden for domkirken i Göteborg og har været en populær tradition i byen i mere end 20 år.

Foto: Eugene Pivovarov

Midnatsmesse fra Rom

DR1, juleaftensdag kl. 23.55

Juleaften ved midnat sender DR1 den traditionsrige julemesse fra Vatikanet, hvor Pave Frans holder sin juleprædiken for millioner af seere over hele verden, men færre end normalt på Peterspladsen i Rom i år – på grund af coronapandemien. For tredje år i træk er det Katarina Lewkovitch, der kommenterer messen, som varer et par timer.

Foto: Vadakkan

Julens salmer med Sølvguttene

NRK1, 2. juledag kl. 11:40

Ingen julestemning uden drengekoret Sølvguttene. Her får du de smukkeste julesalmer.

Foto: Anna Branowski / ZDF

Skridt efter skridt

ZDF, 2. juledag kl. 18:15

“Pilgrimsvandring på Luthersvejen”. En gruppe på fem personer begiver sig ud på en pilgrimsvandring på Luthersvejen: 600 km på 28 dage. Luthersvejen i Tyskland er en af de mest spirituelle vandreveje i Tyskland.

Foto: Ralph Orlowski, ZDF

Sonntags

ZDF, 27. december kl. 9:03

Fascinationen ved klostre. Mere end 230.000 personer gør hvert år brug af klostrenes tilbud om at bo en tid i et kloster. Også under corona-krisen er der mulighed for at få lidt af klosterlivets ro over internettet.

Foto: Mads Juul Rasmussen / DR

Jule-/jazzgudstjeneste

DR1, 27. december kl. 10:15 – DR2 kl. 14:00

Der venter seerne en særlig jazzgudstjeneste fra Vor Frue Kirke i København, hvor domprovst Anders Gadegaard er prædikant.

Paula Larrain er vært for gudstjenesten på TV, og hun har inviteret jazzbassisten Chris Minh Doky og orkester med som gæster. Sammen med organist Mark Baumann og Domkirkens Kantori sørger de for det musikalske.

Tidligere artikelTV 2-regionerne leverer et stærkt juletilbud
Næste artikelBestil studiebog til bibel- og samtalegrupper

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her