Temaudsendelser, dokumentarer og musik markerer påsken i radio og tv

P2, DR2, dk4 og TV 2 Bornholm sender os godt rundt i påskens hjørner.

0
2043
Christoffer Emil Bruun rykker i studiet Langfredag med en temaudsendelse på P2 om tro i musikken. Foto: Stefan Vase.

Tirsdag

Vil du se min smukke kirke? er én af dk4s faste trosprogrammer. Klokken 10.20 handler programmet om Tved Kirke, som både er den ældste og største af kirkerne på Mols. Den ligger helt ned til Knebel Vig, lidt for sig selv, og er myldrende fuld af gode historier. Jan Schmidt har været præst ved kirken siden midten 1980’erne, og han kender sin kirke godt. Hør blandt andet om tårnet, der blev til gravkapel, og om en 800 år gammel tegneserie, som man selv skal afslutte.

Skærtorsdag

TV 2 Bornholm har også et fast trosprogram, som hedder Kirke og meninger. Klokken 20.15 besøger værten Brian Christensen Rø Kirke for at møde præst Nikolaj Hartung Kjærby. Han viser tre ting i kirken, som han finder særligt interessante – og tolker også dagens prædiketekst.

Langfredag

Gravkirken i Jerusalem er et imponerende syn. Foto: Валерий Дед.

DR2 viser kl. 15.05 den amerikanske dokumentar Gåden om Jesu grav. Gravkirken i Jerusalem har været et pilgrimsmål for kristne i de sidste 2000 år. Bibelforskeren Joan Taylor og arkæologen Frederick Hiebert fortæller, mens andre forskere bruger de nyeste videnskabelige teknikker til at genoprette ædiculum, det lille ‘hus’, der omslutter graven.

Et par gange til jul har DRs trosredaktør Christoffer Emil Bruun været i radiostudiet for at markere højtiden. Nu gør han det også her langfredag sammen med sin medvært Esben Tange kl. 16.03 i programmet Tro på musikken på P2. Den over tre timer lange udsendelse handler om, hvordan kristendom og klassisk musik krydser spor. Blandt gæsterne er blandt andre forfatteren Carsten Jensen, præst Kathrine Lilleør og sangcoach og ’Fællessang’-vært Katrine Muff.

Helligåndskirken i Århus er et bemærkelsesværdigt byggeri. Foto: Hubertus45.

dk4 spørger: Er det en svømmehal? Er det et rensningsanlæg? Nej, det er Helligåndskirken, med et stort livstræ i en rigtig have, og med stor indre skønhed. I programmet Vil du se min smukke kirke? kl. 17.00 hører vi historien om Helligåndskirken, en lidt anonym bygning i et stort socialt boligområde i Århus Vest. Arkitekt Grith Bech-Nielsen fortæller, hvordan arkitekturen får kirken til at falde i med sine omgivelser. Men inden i er den smuk, stor og rummelig, og sognepræst Henrik Oest elsker sin kirke og viser blandt det store livstræ og den ægte have.

I kølvandet på Tro på musikken sender P2 kl. 1920 koncerten Johannespassionen med Concerto Copenhagen direkte fra Garnisons kirke i København. Det er Bachs kendte påskeværk i en “transparent og distinkt version”; der er nemlig blot otte sangere – corona-foranstaltning? – som både skal agere solister og kor.

I Langfredags-udgaven af TV 2 Bornholms trosprogram Kirke og meninger kl. 20.15 møder vi Nexø Kirke – og kirkens nye præst Peder Skoubo Jørgensen. Han viser tre ting i kirken, som han finder særligt interessante – og tolker også dagens prædiketekst.

Påskelørdag

Kl. 19.40 kan man i programmet Før søndagen på DR2 høre Bodil Jørgensen fortolke salmen Krist stod op af døde.

Som en optakt til Påskedag besøger Kirke og meninger Sct. Knuds Kirke kl. 20.20 på TV 2 Bornholm. I Knudsker er Flemming Mose Lauridsen præst. Han viser tre ting i kirken, som han finder særligt interessante – og tolker også dagens prædiketekst.

Påskedag

Selvom der Påskedag er en del gudstjenester at vælge imellem, kunne man overveje at se TV 2 Bornholm kl. 9.40 for at høre tre salmer i programmet Ribe Domkirkes Kantori: “Påskeblomst, hvad vil du her”, “Den mørke nat forgangen er” og “Fred hviler over land og by”. Programmet genudsendes kl. 13.40.

Grønlandsapostlen Hans Egede mindes her med en statue ved Vor Frelser Kirke i Grønlands hovedstad Nuuk. Foto: Svíčková.

Kl. 13.03 tager Katarina Lewkovitch i P1-programmet Audiens: Fra Nørrebro til Nuukfjorden på sejltursekspedition i Grønland, ligesom missionæren Hans Egedes gjorde det for 300 år siden. Målet er de kristne nordboere, der i 900-tallet slog sig ned dybt inde i Nuukfjorden, og som Hans Egede ledte efter. Men hvem var denne troens strenge mand, og hvordan gik det med at omvende grønlænderne? Vi skal dybt ind i både troens og naturens hjerte med rensdyrjagt i de øde fjelde, fiskeri og bærplukning, når vi stævner ud på et smukt gammelt hvalrosfangerskib.

Lektor Kasper Bro Larsen medvirker i programmet 5 skarpe om Jesus. Foto: DR

Kristendommen har i mere end 1000 år været Danmarks dominerende religion. Men dens hovedperson er en gådefuld skikkelse, som ikke desto mindre er blevet et navn, hele verden er kommet på fornavn med. DR2 giver dig kl. 15.00 5 skarpe om Jesus:

  1. Jesus – verdens største brand
  2. Den historiske Jesus
  3. Profet, filosof og revolutionær
  4. Evangeliernes Jesusbilleder
  5. Manden med de tusindansigter.

2. Påskedag

Kampen for at redde Notre-Dame. Foto: ITV Global Ent Limited

Det påvirkede formentlig mange, da katedralen Notre Dame i Paris stod i flammer d. 15. april 2019. I programmet Kampen for at redde Notre-Dame kl. 9.20 på DR2 ser vi, hvad der skete, da det 850 år gamle gotiske vidunder bygget af sten, tømmer og glas hen over to århundreder blev ramt af ulykken. Nu kæmper håndværksmestre og ingeniører forat redde bygningen fra en katastrofal sammenstyrtning. Kan de afkode fortidens spor og bruge banebrydende teknologier til atgenopbygge det historiske vartegn?

Kl. 19.20 på P2 er der mulighed for at stifte bekendtskab med en af de mere moderne komponister af kirkemusik Arvo Pärt i programmet Pärts Passio. Det er en anderledes afdæmpet påskekoncert, der begynder med tre mindre værker af den amerikanske kordirigent og komponist, Eric Whitacre og slutter med estiske Arvo Pärts passionsfortælling.

Tidligere artikelBliv klogere på påsken på NRK, SVT og ZDF
Næste artikelPodcast: KLF præsenterer mærkesager for Joy Mogensen på videomøde