'Sommer' vises på søndag

0
1093

Hvad sker der i en moderne familie, når familiens overhoved sygner hen og dør? Det analyserer dramaserien Sommer, som genudsendes fra på søndag. Her fortæller dramachef Ingolf Gabold, hvordan samfundsanalyse blev til kunst og underholdning for familien Danmark.
Sommer2014
Mange – især ældre – kan huske dramaserien Sommer på DR for fem år siden. Fra på søndag bliver den populære serie genudsendt på DR1.
Serien følger den store ærværdige Christian, som visner bort i sygdommen Alzheimers, mens hans kone, børn og svigerbørn prøver at udfylde tomrummet. Serien afdækker hovedpersonernes forsøg på at afstemme forventninger, håndtere dilemmaer og løse konflikter.
Bag serien står Ingolf Gabold, der var dramachef i Danmarks Radio. Her uddyber han, hvorfor Sommer blev så stor en succes – især blandt ældre:
– For det første var det ikke en krimi, som jo ikke rigtig har noget publikum blandt ældre. For det andet kan ældre nemt identificere sig med det ældre par, Christian og Sophia, og deres to voksne sønner.
Ældre spejlede sig i hovedpersonerne
Filmen begynder med Christians 60 års fødselsdag, hvor han falder om på græsplænen og bliver syg af Alzheimers. Vi følger ham gennem alle 20 afsnit, hvor han bliver dårligere og dårligere.
– Den proces kan vore ældre seere jo også identificere sig med: Hvor svært det er, at få det mere og mere skidt som tiden går.
– Og så er der forældreopgøret med den ene søn, Adam, som aldrig er faldet til i sin fars praksis og ikke vil overtage den, som faren havde håbet. Mange forældre kender til konflikten mellem deres egne forventninger og deres voksne børns ønske om at gå egne veje.
Inddrager det åndelige liv
Du starter med en kirkelig festhandling, konfirmationen, og slutter med endnu en kirkelig handling, begravelsen. Er det bevidst?
– Jeg har altid gerne villet inddrage det åndelige liv. Det er nemlig et af de store problemer i dagens samfund: Det er blevet åndløst. Vores politik handler udelukkende om økonomi. Hvad folk skal leve af rent mentalt og åndeligt, er der ingen politikere, der kærer sig om.
– Det er også en public service-opgave at vise mennesker med en åndelig, spirituel, religiøs indstilling til livet. Det hører med til vores tilværelse, hvis vi ikke skal være enøjede.
Underholdende kunst
Ingolf Gabold tager gerne ordet ”kunst” i sin mund, når han fortæller om dramaserien:
– Vores TV-dramatik er kunst, og som kunstnere går vi jo ind og undersøger menneskers liv med sig selv og hinanden. Kunst kan være underholdning, men underholdning er ikke automatisk kunst. Det er det rent samfundsanalytiske, der adskiller de to.
Stærke, unge kvinder
Serien Sommer er en analyse af det tidstypiske, at vi er på vej væk fra det patriarkalske samfund og over i en mere kompleks model, ”hvor unge, travle og foretagsomme kvinder tager over”, fortæller Ingolf Gabold.
– Det store spørgsmål i serien er: Hvad sker der i det øjeblik, patriarken langsomt forsvinder ud i periferien. Er det så moren, der overtager? Det har vi ikke set i Skandinavien. For at styrke Sophia til muligvis at overtage ledelsen, har vi udstyret hende med katolicismen, som jo er udbredt i det sydeuropæiske patriarkalske samfundsliv. Men Sophia bliver ikke overhoved for familien. Det lader vi Mille blive – den mest umulige og den mest fortabte svigerdatter. Hun køber svigerforældrenes gule lægehus på bakken. Det er et stærkt billede på en ny generation af unge kvinder, som får betydning for familien, slutter Ingolf Gabold.
Følg serien Sommer hver søndag kl. 20 på DR1.

Tidligere artikelProblem med undertekster på DR K
Næste artikelReality-tv skaber abort

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her