”Skam” er unges råb efter kærlighed

0
876

Skam-web
Den norske tv-serie ”Skam” har taget danskerne med storm. Serien er en troværdig skildring af moderne ungdomsliv, mener anmelder. En skildring, der hjælper voksne til at forstå og hjælpe de unge, mener den norske pendant til KLF, Kirke & Medier.
Tredje sæson af den norske ungdomsserie “Skam” er godt i gang på DR3. Serien var oprindelig målrettet 16-årige norske piger, men når i dag langt ind i de voksnes rækker.
Hvordan kan et så negativt fænomen som skam blive sådan et tilløbsstykke? Jo, den rammer en nerve i dagens unge – også hos dem, der ikke lever så vildt som dem i serien, forklarer Alexis Lundh fra ungdomsorganisationen i KLF, Kirke & Mediers norske søsterorganisation, Familie & Medier.
Forældre svigter
– I serien ser det ud til at meningen med livet er knyttet til at leve i gode relationer med både veninder og kærester. Samtidig oplever de unge, at relationer ofte opløses. Her rammer ”Skam” en nerve. De unge er overladt til sig selv, fordi deres forældre har for travlt eller bare er ligeglade, siger han i en mediekommentar, der giver et vink med en vognstang til forældre, foreninger og kirker:
– Jeg vil udfordre voksne til at se ”Skam” i kærlighed og omsorg for de unge. Alt hovedrysten bør erstattes af kærlighed i aktion. Det kan være at melde sig som ”Natteravn” eller i andet frivilligt arbejde for unge. For kristne, ungdomsledere og forældre, giver dette en mulighed for at tale om den evige kærlighed fra Gud, som er ophav til al kærlighed, siger han.
Skildrer de unges liv
Herhjemme har Københavns Stift taget udfordringen op og behandler emnet i et særligt debatmagasin. Her citerer de blandt andet Mads Laurids Pedersens anmeldelse i magasinet Soundvenue:
– Der har ikke før været tv-serier, som har skildret unges almindelige liv så nuanceret og troværdigt. ”Skam” er serien, som vi ville ønske, vi selv havde haft som unge, skriver han og fortsætter:
– ”Skam” handler om, at man skal acceptere, at man ikke er perfekt, og at man skal stå ved sig selv. I bund og grund er den et sympatisk og opbyggeligt opråb til de unge, uden at være en løftet pegefinger.
Til gengæld har det moderne samfund løftet pegefingeren.
Kærligheden giver identitet
Det skriver biskop over Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, i debatmagasinet om skam:
– Vi er dem, der er bange for ikke at være hurtige, dygtige, kloge, smarte nok. Der har lagt sig en følelse af utilstrækkelighed henover os. Vi er blevet bange for de andres hån… Vi er blevet alene i vores eget liv.
Men klummen standser ikke her. Vi er ikke overladt til os selv, ikke overladt til kun at se vores eget spejlbillede. Vi kan se på Jesus, som er ”Guds ansigt i verden”, skriver biskoppen. Jesus ”hjælper os til at danne relationer”, fordi hans kærlighed ligger som et klenodie dybt i vores hjerter og giver os identitet.
– Kærligheden er klenodiet, der skinner og gør menneskelig.
”Skam III” vises på DR3 hver onsdag aften. Første og anden sæson kan ses på dr.tv Debatmagasinet fra Københavns Stift kan læses online

Svend Løbner

Tidligere artikelVi er blevet bedre til at fordybe os
Næste artikelRapport: Vi bruger medier på flere platforme