Seerredaktør: Politikere skal ikke blande sig i DR’s programmer

0
847

DR’s seerredaktør tager nu til genmæle over for politikere, der har protesteret mod sidste afsnit af Historien om Danmark.
Historien om Danmark har fået massiv kritik fra politikere. Naser Khader (K) vi have mere oplysning om borgerlige modstandsfolk. Søren Espersen (DF) kalder programmet ”venstreorienteret propaganda”, og hans parti vil have programmet helt fjernet.
Nu tager seernes redaktør i DR til genmæle.
– I et veludviklet demokrati er det en selvfølge, at politikere ikke skal bestemme, hvad medierne skal skrive, filme eller på anden måde viderebringe. Politikere har deres ytringsfrihed som andre og har ret til at kritisere mediernes produkter. Men ethvert forsøg – skjult som åbent – på at diktere, hvad medierne bringer, hører ikke hjemme i et veludviklet demokrati, skriver Jesper Termansen på DR.dk.
Men det seneste forslag fra fremtrædende politikere om at forlange sidste afsnit af DRs Danmarkshistorie omredigeret efter partiets smag, lyder betænkeligt som noget, der kunne være fremsat af politikere fra regimer med knap så rodfæstet en respekt for mediernes frihed, mener han og pointerer, at det er Folketinget, der har udstukket rammerne for DR, men at det ikke er politikernes penge eller politikernes smag, der skal definere, hvad DR producerer. Det er licensbetalerne/skatteydere og borgere, som DR producerer for.
Der findes ikke noget som en officiel sandhed; hverken om journalistik eller historieskrivning, fremholder han.
– Enhver historieskrivning af præget af personer, samtid, fravalg og tilvalg. Det er helt fair. Det afgørende er, at man åbent ligger sine præmisser for arbejdet frem.
Jesper Termansen fortsætter:
– Det vil være dybt skadeligt for fortællingen om os selv – navnlig den nyere historie – hvis der ikke er frihed for forskere som journalister til at fremstille virkeligheden på den måde, man ser den. Ikke som en uantastelig sandhed, men som den bedst opnåelige version af sandheden. Også når den er kontroversiel.
Det er farligt for demokratiet, når politikere fremsætter trusler og krav om omredigering.
– Hvis DR skal kunne fungere som et troværdigt public servicemedie er det vigtigt, at befolkningen ikke opfatter DR som en institution, der lader journalistik og programvirksomhed bliver til ud fra politisk pres, men udelukkende ud fra journalistiske valg, der selvfølgelig kan diskuteres og betvivles.
– Ellers er tabet af DR som troværdighed som nyhedsformidler langt større, end den fare der måtte opstå, hvis DR i et enkelt afsnit af Danmarkshistorien skulle have gjort sig skyldig i forglemmelse af borgerlige modstandsfolk.

Tidligere artikelOtte udsendelser i korsets tegn
Næste artikelGratis bog til nye medlemmer