Præst på rejse fra brosten til vandkant i ny DR-serie

0
1077
Josefine Frej Mikuta er hovedpersonen i DRs serie Præst søger Paradis, om at være nyuddannet præst for knap 300 sognebørn på Sejerø. Foto: Ina Lindgren.

Da præstestillingen på Sejerø blev ledig for et par år siden, var der straks en nysgerrighed, der blev vækket i den 28-årige nyuddannede præst Josefine Frej Mikuta.

Hun havde ambitioner om at kunne udvikle sig som menneske og som præst ved at indgå i nye stærke relationer på nogle helt andre præmisser end dem, hun havde prøvet fra sit liv i København.

Sejerø har 350 indbyggere, hvoraf langt de fleste er pensionister, og her kunne hun få chancen for at lære alle sine sognebørn at kende og knytte personlige bånd med mennesker, der har lang livserfaring og tid til at være en del af et fællesskab.

Bryder traditionen med lyssværd og rollespil

Josefine fik præstestillingen blandt fem ansøgere, og det var ikke uden en vis spænding og sommerfugle i maven, da hun byttede sin lille lejlighed på Nørrebro ud med den 300 kvadratmeter store præstebolig på Sejerø.

For Josefine var bevidst om, at hun nok ville tolke sin præstegerning på en noget mere utraditionel facon, end borgerne var vant til – ikke mindst som følge af den generationskløft, der var mellem hende som præst og menigheden.

Josefine skulle nu forsøge at vinde de garvede kirkegængers tillid og håbede, at øboerne turde at vise hende tillid, så hun kan være der for dem som præst, selvom hun er ung og selvom hun gør tingene anderledes. For eksempel bruger hun rollespil i sit embede, fordi hun synes, det er vigtigt både at turde lege og turde være højtidelig på en og samme tid. Og i konfirmandundervisningen lader hun de kommende konfirmander kæmpe med lyssværd for at kropsliggøre lærdommen om det gode og det onde.

Som mennesker befinder vi os i en kamp mellem det gode og det onde, hvilket sognepræst Josefine Frej Mikuta vil demonstrere overfor konfirmanderne med en dyst med lyssværd. Foto: Ina Lindgren.

Banko, zumba og vinterbadning

I de fire programmer følger seerne Josefines mange aktiviteter som helt nyslået præst. Hun har fart på og for at komme tæt på menigheden og kunne være til stede i deres liv, takker hun ja til at møde dem i de sammenhænge, som de i forvejen indgår i. Derfor kan præsten for eksempel ses til vinterbadning, zumba, banko, golf, filmklub, pensionistklub og sangforening.

Seerne er med allehelgenssøndag, hvor der bliver tændt et lys for de døde og til natteløb for øens børn, der skal handle om de 10 bibelske plager. Til jul kæmper hun for mere nærvær og mindre forbrug og selv, når det kommer til æbleskiverne, er hun inde og pille ved traditionerne, når hun serverer en glutenfri vegansk version.

Når man er den eneste præst på øen, er det ikke bare en ny arbejdsplads, men også et nyt lokalliv man indtræder i, og det giver stof til eftertanke, når vi som mennesker forlader de kendte trygge fællesskaber, og pludselig befinder os i nye og anderledes sammenhænge.

Alle fire afsnit kan allerede nu ses på DR TV. Første afsnit blev sendt på DR 2 i søndags kl. 21.30. De efterfølgende afsnit sendes de næste tre søndage kl. 21.30.

Hvad mener du?

Har du set Præst søger Paradis? Hvad synes du om det?

Skriv en kommentar herunder eller send en reaktion ved at trykke på knappen…

Tidligere artikelDagens nyheder udfoldes i ny DR-podcast
Næste artikelVil hjælpe med at aktualisere gudstjenesten