Mennesker og tro i nye klæder til januar

0
1934

LONGREAD: Et nyt P1-program om troserfaringer får i et nye år mere sendetid og et format, der appellerer til nye lyttere, fortæller kanalchef Thomas Buch Andersen i denne uforkortede magasin-artikel. Anders Laugesen bliver en af to værter på det nye program.
Af Svend Løbner
Rygterne om lukningen af det populære P1-program Mennesker og tro skabte et ramaskrig i kirkelige kredse. Men lytterne kan være ganske rolige, lover kanalchef på P1 Thomas Buch Andersen. Fra nytår lanceres en ny ugentlig udsendelse om troserfaringer. Udsendelsen vil blive mindst lige så god, vare dobbelt så længe og appellere til flere lyttere.  Og den populære studievært Anders Laugesen bliver en af seriens to værter.
Fokus på kristendommen
Udsendelsen vil i lighed med Mennesker og tro handle om personlig tro og åndelige erfaringer med særligt fokus på kristendommen.
– Vi giver mere tid til emnet, ligesom religionsområdet i det hele taget har fået mere plads på P1, siden jeg startede som kanalchef, fortæller Thomas Buch Andersen og forklarer: – Programmet har særligt fokus på kristendommen, fordi kristendommen er definerende for vores kultur og værdier.
Kanalchefen kan endnu ikke afsløre, hvem der skal stå for udsendelsen, men det bliver ”en vidende og engageret programvært”, lover han.
– Jeg kan godt forstå den tvivl, usikkerhed, bekymring og endda utilfredshed, der opstår, når et program, man er glad for, lukker. Men jeg er meget rolig og tryg ved det, der erstatter Mennesker og tro. Det nye program bliver lytterne mindst lige så glade for, siger Thomas Buch Andersen.
Uforløst potentiale
Hvad var grunden til at stoppe med Mennesker og tro?
– Vi kigger hele tiden på, hvordan vi sikrer os, at et program både er tidssvarende og relevant – ikke blot for P1’s kernelyttere eller for de lyttere, der er helt specifikt engagerede i det aktuelle stofområde, men også for at gøre dem, der ligger i periferien af stofområdet, interesserede i at åbne for kanalen eller lytte til programmet på podcast.
Thomas Buch Andersen tror, der er et stort potentiale for udsendelser om personlige troserfaringer og erfaringer med åndelighed i bredere forstand.
– Her har vi et uforløst potentiale på P1. Jeg tror, vi kan nå flere lyttere og gøre det relevant for flere ved at behandle emnet på en dybere måde, siger han.
Kristendommen er spændende
Hvordan vil I gå dybere?
– Dybere er måske ikke det rigtige ord, for vi kan vel næppe komme dybere end i det nuværende Mennesker og tro. Anders Laugesen er en fremragende vært og en rigtig god samtalepartner. Men vi kan engagere flere ved at formidle stoffet på nye måder.
Skal omlægningen gøre det kedelige mere spændende?
– Jeg synes ikke, kristendommen er kedelig, tværtimod. Og jeg vil gerne bruge P1 til at vise, at kristendommen ikke er kedelig. Jeg synes faktisk, DR er med til at præsentere kristendommen på en ny og engagerende facon. Og der er mange og flere nye måder at præsentere stoffet på.
Beholder kerne fra Mennesker og tro
– Måden, vi har præsenteret den personlige troserfaring på i programmet Mennesker og tro, har været meget traditionel. Det var én vært og ét menneske ad gangen; der var ikke nogen særlige greb og har ikke været nogen formmæssig udvikling i en række år. Det kigger vi på nu: Hvordan kan vi formatere programmet på en måde, så det beholder sin kerne, sin dybde, og samtidig bliver relevant for flere.
Hvorfor skal flere berøres og engageres af dette stofområde?
– Enhver, der har et forhold til sin tro og et åndeligt holdepunkt i livet, ved, hvad det vil sige at lytte til noget, de kan genkende sig i. I programmet taler vi om og med folk, som selv har de erfaringer.
Fokuserer på oplevelser
De åndelige erfaringer har ikke gode vilkår i det danske mediebillede, fordi den danske journalistiske diskurs er meget rationel, mener Thomas Buch Andersen.
– Dagens journalistik er meget fornufts- og arguments-baseret. Og når man taler om den personlige tro, er argumenter og logik og rationalitet ikke i særligt høj kurs, siger han.
Og derfor skal der være plads til udsendelser om troserfaringer:
– Det vigtige er, hvad troen betyder for den enkelte, og hvilke værdier, man bygger sit liv på. Hvad er det, man oplever, der er sandt for en selv? Det kan man ikke nødvendigvis argumentere for. Det er en oplevelse. Netop det er Anders Laugesen god til. Og Anders Laugesen bliver på kanalen. Man vil stadig kunne opleve Anders Laugesen på P1.
Plads til det irrationelle
Hvor står du selv i forhold til stoffet?
– Jeg har mine egne personlige troserfaringer og har derfor stor forståelse, respekt og sympati for folk, der har det. Og jeg tror, at flere med den form for oplevelser tør stå frem i det offentlige. De er vigtige at få frem, for deres oplevelser står i kontrast til klassisk nyhedsjournalistik. ”Kan du bevise, at du har mødt Jesus? Nej, det kan jeg ikke; han dukkede op på min selfie, da jeg tog billedet!”
Men derfor kan erfaringen godt være ægte og værd at formidle, siger kanalchefen. Der skal være plads til det irrationelle.
– Det nye program om menneskers troserfaringer er nok det mest irrationelle program på P1. Det skal der være plads til, og det er der. Og jeg vil gerne give mere plads til det.

Tidligere artikelGuldet i gemmerne kommer ud af glemmebogen
Næste artikelTV 2: Med Ingemann i Jesu fodspor