Få historien bag passionsspillet i Oberammergau på ZDF 2. pinsedag

Hvert 10. år samles indbyggerne i en lille sydtysk by for at opføre og genfortælle påskeberetningen. 2000 personer er i sving - og Collien Ulmen-Fernandes fortæller om historien og personerne på ZDF 2. Pinsedag.

0
1130
En scene fra passionspillet i Oberammergau. Indtoget i Jerusalem med Rochus Rückel i rollen som Jesus. Foto: Birgit Gudjonsdottir/ZDF.

Siden 1634 har indbyggerne i den lille sydtyske by Oberammergau, 1½ times kørsel syd for München, hvert 10. år (med få undtagelser) opført passionsspillet – påskens dramatiske beretninger – for stadig flere og flere publikummer.

Tilfangetagelsen i Getsemane. Fra passionsspillet i Oberammergau. Foto: Birgit Gudjonsdottir.

Passionsspillet blev grundet coronapandemien udskudt fra 2020, men nu bliver det opført, og hvis man ønsker at få historien bag, skal man stille ind på ZDF 2. Pinsedag kl. 18.15, hvor man i programmet ‘Leben mit Passion’/’Et liv med passion’ kan opleve skuespiller og tv-vært Collien Ulmen-Fernandes møde tilskuere, optrædende, instruktører og alle de andre mennesker, der bidrager til, at passionsspillet kan realiseres. Svimlende 2000 mænd, kvinder og børn er i sving undervejs!

Collien Ulmen-Fernandes har sat sig for at finde ud af, hvem skuespillerne er, og hvordan passionspillet har påvirket deres liv. Nogle af deltaferne inviterer Ulmen-Fernandes hjem og uddyber deres følelser og tanker om påskens begivenheder.

Som skuespiller er Collien Ulmen-Fernandes særlig interesseret i, hvordan passionspillet er sat op i Oberammergau, og hun taler med instruktør Christian Stückl om traditionen og temaerne i det kristne drama.

I et interview med ZDF bliver Collien Ulmen-Fernandes spurgt om, hvad hun tænker om, at passionsspillet har været på scenen i snart 400 år.

– Det er ret vildt, at traditionen har overlevet så mange år. På trods af modstanden fra den bayerske kirke, på trods af verdenskrigene – så bliver passionspillet sat op igen og igen. Det er en imponerende bedrift af indbyggerne i Oberammergau og viser noget om deres udholdenhed og tro.

Hvordan bliver man påvirket af at medvirke i messiashistorien?

– Det er også et centralt spørgsmål for mig. Jeg forestiller mig, at du kommer til at forholde dig til nogle emner og spørgsmål, som har med tro at gøre – på en meget intens måde. Eva-Maria Reiser, der spiller Maria i spillet fortæller, at det hjalp hende igennem en personlig krise.

Collien Ulmen-Fernandes på scenen i passionsteatret. Foto: Sabine Finger/ZDF,

Det er din tredje ZDF-dokumentar om de kirkelige højtider. Hvorfor kan du li’ den opgave?

– Det er nogle meget spændende emner, som redaktørerne giver mig, og så er der nogle særlige journalistiske udfordringer forbundet med det. Jeg holder meget af det, fordi det handler om mennesker og de værdier, der former dem – og hvad de orienterer sig efter. Hver gang får det mig til at reflekterer over mit eget liv – og jeg håber, at seerne føler det på samme måde.

Udsendelsen sendes med danske undertekster, hvis man ser ZDF via en tv-pakke.

Tidligere artikelKLF har sat klare fingeraftryk på ny medieaftale
Næste artikelSofie Østergaard bliver ny vært for tv-gudstjenesten