DRs gudstjenester i juletiden manglede klar formidling

Der er grund til taknemmelighed for DRs mange tv-gudstjenester i juletiden, men gudstjenesterne juleaftensdag og nytårsnat blev ikke serveret særlig godt for kulturkristne, mener KLF, Kirke & Medier.

0
809
Gudstjenesterne juleaftensdag og juledag blev sendt fra Skanderborg Slotskirke. Foto: Skanderborg Provsti.

Gudstjenesternes seertal topper pr. tradition juleaftensdag og nytårsnat. Det er der flest har fjernsynet tændt for at se Disneys juleshow og rådhusklokkerne. DR havde også satset stort på julegudstjenesten, hvor Sofie Østergaard og Anders Laugesen stod foran en snedækket slotskirke i Skanderborg og bød provst Laura Gylden-Damgaard og musiker Thomas Buttenschøn ind til en snak om jul, traditioner og engle. Men det var en noget tam oplevelse, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

– Jeg forstår ikke, at DR ikke kan levere en bedre vare til seerne juleaftensdag. Det virkede meget tilfældigt og ligegyldigt. En langtrukken optakt til julegudstjenesten uden særlig meget kød på. Kulturkristne følte sig næppe inkluderet i de noget tilstræbt folkelige snakke om engle, julefødsler og julemusik. Kirkevante kunne glæde sig over den gode snak i begyndelsen med Laura Gylden-Damgaard, mens resten virkede temmelig akavet og kedsommeligt, siger Mikael Arendt Laursen.

Optakten er fuld af mange gode intentioner, mener Mikael Arendt Laursen.

– Det er godt tænkt at lade en trosmedarbejder og en børnevært samarbejde om en optakt til en julegudstjeneste. Det er en god ide med at klippe-klistre værksted for børn. Det er en forfriskende at have en kendt musiker med. Men børnene hundefrøs, musikeren havde ikke særlig meget at byde ind med i samtalen, og samarbejdet mellem Sofie Østergaard og Anders Laugesen fungerer ikke særlig godt.

Biskop Peter Birch gjorde en god figur til en nytårsgudstjeneste, der ellers ikke gjorde meget for at få befolkningen med. Foto: Sune Fritzen.

Gudstjenesten nytårsnat med den nye biskop i Helsingør Stift Peter Birch var julegudstjenestens diametrale modsætning med en højtidelig stemning, der dog virkede fremmedgørende.

– Man kan mærke på Helsingørs nye biskop, at han er medievant. Han inviterede seerne ind til gudstjenesten på en fin måde. Men salmevalget var besynderligt og ikke videre folkeligt. Der blev ikke gjort særlig meget for at få den brede befolkning med på et tidspunkt, hvor mange må forventes at se med. Her har DR, præster, organister og korledere en opgave forud for de kommende tv-transmitterede højtidsgudstjenester, vurderer Mikael Arendt Laursen.

KLF, Kirke & Medier håber, at DR vil holde fast i en optakt til julegudstjenesten. Den kunne eventuelt være med forproducerede indslag med præst og organist – eller gøre noget helt enkelt som NRK.

NRK bruger en af deres vanlige tv-værter til at præsentere gudstjenesten, præst og musik før gudstjenesten, hvor vedkommende også taler med kirkegængere på vej til gudstjeneste. Kunne DR ikke med fordel bruge en af værterne på Aftenshowet som vært til gudstjenesten juleaftensdag, som kunne stille få relevante spørgsmål til medvirkende og kirkegængere kort før gudstjenesten går i gang?

Tidligere artikelKan man sammenligne Folkekirken med rullepølse?
Næste artikelDR og TV 2 glemte julen i store juleudsendelser