DR vrager igen morgenandagten for at sende sport og genudsendelser

VM i atletik med 11 danske atleter er i gang med væg-til-væg dækning på DR2. TV-gudstjenesten går fri, men ikke morgenandagten. Morgenandagten bør permanent flyttes til DR1, som domineres af genudsendelser i det tidsrum, mener KLF, Kirke & Medier.

0
893

Det kan nemt lyde som en genudsendelse: Men igen sker det, at sport går forud for faste programmer i sendefladen. Denne gang drejer det sig om VM i atletik, der foregår fra lørdag den 19. – søndag den 27. august, som DR2 sender fra i stor stil – på bekostning af morgenandagten. Det vækker kritik fra KLF, Kirke & Medier:

– Det er mildest talt forbløffende, at DR igen med åbne øjne træder morgenandagtens seere over tæerne, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

Et plaster på såret er det dog, at tv-gudstjenesten denne gang går fri. Både den 20. og den 27. transmitterer DR1 en tv-gudstjeneste fra Ishøj Kirke kl. 10.00. På DR2 skubber VM i atletik lidt til tv-gudstjenesten fra det sædvanlige sendetidspunkt kl. 14.00; så den begynder kl. 13.55 den 20. august og 14.05 den 27. august.

– Det er glædeligt, at DR vælger at prioritere tv-gudstjenesten med beskedne ændringer, så tv-seerne har mulighed for at få gudstjenesten på et noget nær normalt sendetidspunkt. Den samme omhu og respekt for seerne efterlyser jeg fra DR, når det gælder morgenandagten, fastslår Mikael Arendt Laursen.

Morgenandagten flytter fra DR2 torsdag den 24. august og lørdag den 26. august til DR TV til fordel for finalerne i 35 km. kapgang og maraton. Det er de eneste to discipliner ved VM i atletik, som begynder så tidligt, at det kolliderer med morgenandagten. I samme tidsrum genudsender DR1 Aftenshowet og 4. del af Jorden rundt i 80 dage. Det får Mikael Arendt Laursen til at spørge:

– For mig at se har DR to gode udvejer: Enten at afbryde transmissionen fra VM i atletik på DR2 for at sende morgenandagten. Dem, der gerne vil undgå afbrydelser af de to discipliner, kan fange signalet på en ekstra kanal på DR TV, som vi kender det for eksempel fra Tour de France på TV 2 Play. Eller også kunne DR sende morgenandagten på DR1 de to dage.

Sidste gang morgenandagten måtte vige for sport – det var EM i indendørs atletik i marts – afslog DR at flytte morgenandagten til DR1, fordi de ikke ville forvirre seerne. Dengang forklarede Henrik Birck, planredaktionschef i DR:

Vi ønsker ikke at flytte Morgenandagten over på DR1 for så få gange (altså to dage), fordi vi er bekymrede for om det faktisk vil skabe mere forvirring hos seerne om, hvor de normalvis kan finde Morgenandagten.

DR har uddybet overfor KLF, at de har undersøgelser, der viser, at mediebrugerne har svært ved at håndtere programskift.

Men det er en dårlig undskyldning, mener Mikael Arendt Laursen:

– Normalt er DR ikke tilbageholdende med at henvise seere til andre kanaler med et lille, forklarende skilt i toppen af skærmen. Der er ingen saglig grund til at stille seerne af morgenandagten ringere end øvrige DR-seere. Dertil kommer, at det reelt ikke gør den store forskel for morgenandagtens seere, om de skal forholde sig til et skilt, der forklarer, at de kan høre morgenandagten på P2 og se den på DR TV – eller et skilt, der forklarer, at de kan se morgenandagten på DR1. Derfor burde det være en smal sag – og en vindersag – for DR undtagelsesvist at transmittere morgenandagten på DR1 for de to dage.

DR har ifølge KLF, Kirke & Mediers opfattelse valgt at gøre DR2 til en event- og sportskanal. Og derfor bør resultatet af DRs prioriteringer være, at morgenandagten permanent flytter til DR1.

– Vi ser flere løsningsmuligheder – og har igen og igen foreslået dem overfor DR. Men de lukker sig inde bag nogle meget høje barrikader af problemer, som vi og vores medlemmer ikke kan genkende. Den oplagte løsning må være, at morgenandagten permanent flytter til DR1, som domineres af genudsendelser i det tidsrum. Så er problemet endegyldigt løst: DR kan anvende DR2 til alle de lejlighedsudsendelser og breaking news, som de vil – uden at morgenandagtens seere rammes af det.

I kølvandet på VM i atletik transmitterer DR2 desuden fra EM i ridebanespring og EM i dressur. Det indebærer, at genudsendelsen af tv-gudstjenesten flyttes søndag den 3. september og søndag den 10. september. Den 3. september rykker genudsendelsen til kl. 16, og den 10. september rykker den til kl. 12.30. TV-gudstjenesten på DR1 påvirkes ikke.

Fakta: Ændringer i morgenandagten og tv-gudstjenesten

  • Søndag den 20. august: TV-gudstjenesten sendtes på DR2 kl. 13.55
  • Torsdag den 24. august: Morgenandagten kl. 8.05 flyttes fra DR2 til DR TV
  • Lørdag den 26. august: Morgenandagten kl. 8.05 flyttes fra DR2 til DR TV
  • Søndag den 27. august: TV-gudstjenesten sendes på DR2 kl. 14.05
  • Søndag den 3. september: TV-gudstjenesten sendes på DR2 kl. 16.00
  • Søndag den 10. september: TV-gudstjenesten sendes på DR2 kl. 12.30
Tidligere artikelDEBAT: Kritikken af DRs egenreklame mangler nuancer
Næste artikelTV Avisen bliver til TVA og går ‘live’