Bliv klogere på påsken på NRK, SVT og ZDF

Som sædvanlig tænker nabolandskanalerne kreativt, når det gælder markeringen af de kirkelige højtider med nye programmer, dokumentarer og dramadokumentarer.

0
1451
Foto: Lawrence OP

Palmesøndag

Andrea Ballschuh ert vært på programmet Sonntags. Foto: Ralph Orlowski, ZDF

Hvis du kan nå det mellem de mange gudstjenester, bør du tænde for ZDFs Sonntags kl. 9.03 Palmesøndag, hvor der er et tema med titlen: “Møde med døden”. Livet er værdifuldt og skrøbeligt. Man kan pludselig blive konfronteret med hvor skrøbeligt, det er, når en ven eller et familiemedlem dør. Hvordan skal man agere? Hvad skal man sige? Vi møder unge, der står med denne udfordring.

Samme aften viser NRK2 de første to afsnit af dokumentarserien På sporet af Jesus. I første afsnit ser værten Robert Powell på den unge Jesus og i andet afsnit, hvordan Jesus blev en forkynder. Første afsnit sendes kl. 22.20.

Mandag d. 29. marts

Kl. 20.10 sender NRK2 dokumentarserien Vår historie – vår sang – om forbindelsen mellem kirke, kristendom og musik. Første afsnit handler om, hvordan afrikanske slaver i de nye amerikanske stater i kristendommen fandt et fristed fra slaveriets grusomheder.

2. afsnit sendes onsdag d. 31. marts kl. 20 på NRK2 handler om, hvordan kirker med hjælp fra musik peger på sociale problemer i samfundet.

NRK2 viser senere samme mandag 3. og 4. afsnit af På sporet af Jesus, som handler om Jesu’ mirakler og taler – og endelig Jesus’ sidste dage. Visningen begynder kl. 22.30.

Skærtorsdag

Er påsken mere end æg? Det forsøger SVT2 at finde ud af Skærtorsdag kl. 18.30 i Om påsken.

3. afsnit af Vår historie – vår sang sendes på NRK2 kl. 19.45 og fortæller om, hvad tabet af ledere som Martin Luther King jr. betyder for kirker, der består af afroamerikanere.

Sarah Loy (t.h.) og Michaela Bayer. Foto: Michaela Bayer og ZDF.

Langfredag

ZDF viser kl. 13.30 dokumentaren Leben ist mehr. Her møder vi sygeplejeskerne Sarah Loy (27) og Michaela Bayer (26), som arbejder på palliativ afdeling på Klinikum Großhadern i München. De kan ikke længere tælle, hvor mange de har fulgt i døden. For dem er døden en del af livet. De to sygeplejesker deler på en meget populær blog oplevelser fra deres arbejde.

14.40 viser SVT2 1. del af dramadokumentaren Berättelsen om Jesus. Hvem var Jesus’ far Josef, og hvordan var Jesus’ første tid? jesus fødes i en verden fuld af konger, oprør og magtkampe under det romerske imperiums glansperiode. I dramadokumentaren skildres tiden, som Jesus – måske – selv så den.

Påskelørdag

Jesus forvandler vand til vin. Still fra dramadokumentaren Berättelsen om Jesus. Foto: Mohammed Kamal

2. del af Berättelsen om Jesus vises på SVT2 kl. 14.40 og fokuserer på, hvordan Jesus var omkring de 30 år. Maria forsøger at beskytte sin søn, men efterhånden som han gør flere mirakler, spredes rygtet om ham – og han udsætter både sig selv og sin familie for fare.

Påskedag

Hvilke forventninger har unge tyskere til kirken – og vil det lykkes kirken at få fat i dem? Det undersøger ZDF-programmet Sonntags kl. 9.03.

3. del af dramadokumentaren Berättelsen om Jesus vises på SVT2 kl. 14.40. Judas er i dag synonymt med forræderi, men hvad fik ham til at svigte sin bedste ven. Det er et af Bibelens store mysterier, som den dag i dag stadig giver historikere kvaler. Pontius Pilatus har svært ved at forstå, hvad Jesus har gjort galt og forsøger at lade ham slippe med en afstraffelse. Men han har undervurderet folkemængden.

2. Påskedag

Kl. 14.40 viser SVT2 4. og sidste del af Berättelsen om Jesus. Efter at Jesus har hjulpet Maria Magdalene, bliver hun en af hans mest trofaste følgere. Også Peter følger Jesus tæt, men da han fornægter Jesus tre gange, bliver han meget fortvivlet.

Angelika Pohlers kæmper for kunsten. Foto: Denis Luthi / ZDF.

ZDF undersøger i programmet Frau.Macht.Kirche kl. 18.15 kvindernes stilling i Den katolske kirke. Kvinderne er søjlerne i kirkelivet, og hvis de forlader kirken, falder den sammen. Johannes Rosensteins dokumentar skildrer fire kvinders kamp for en mere retfærdig kirke. Antonia Papenfuhs vil være præst, Doris Bauer har opgivet kirken, Angelika Pohlers kæmper for kunsten og søster Maria Stadler diskuterer med biskopper i Den katolske kirke.

Tidligere artikelDR efterlyser menighed til direkte tv-gudstjeneste
Næste artikelTemaudsendelser, dokumentarer og musik markerer påsken i radio og tv