Værd at vide om TikTok

TikTok har været en del i vælten på det seneste. Vi bringer her en kort gennemgang af TikTok.

0
1781
Grafik: Henrik Lundahl Revshøi

TikTok er kort fortalt en videoplatform ala Youtube, hvor særligt mange børn deler små, korte videoer, hvor de mimer eller danser til et stykke musik. Men TikTok, som har overtaget tjenesten Musical.ly, har også nogle udfordringer, som er godt at kende til.

  • For det første er TikTok ejet af den kinesiske teknologivirksomhed ByteDance Alle kinesiske virksomheder er underlagt meget omfattende overvågning af den kinesiske stat, og det er vanskeligt at afgøre, hvor tætte forbindelser ByteDance har på det kommunistiske parti i Kina. Ud fra et data- og personbeskyttelsessynspunkt er det problematisk i sig selv.
  • For det andet er TikTok som så mange andre sociale medier styret af algoritmer, og der er en mangelfuld kontrol med de videoer, der bliver lagt op. På den måde minder TikTok i en vis udstrækning om eksempelvis Facebook. Det betyder, at der eksempelvis florerer videoer på Tiktok med drabet på amerikaneren George Floyd, som har fyldt meget i både amerikanske og danske medier de seneste uger. Hvis man eksempelvis siger nej til racisme eller udtrykker sig om racisme eller racerelaterede emner, er der en risiko for, at algoritmen vil eksponere brugeren for denne video – uagtet brugerens alder. Og det er blot et lille eksempel på TikToks største udfordring; at der ikke tages hensyn til eksempelvis børn i TikToks algoritme.
  • For det tredje er profiler offentlige – med mindre at man selv slår det fra. Det er dog ikke helt så nemt, som det måske lyder, og derfor får mange børn det ikke gjort. Børn er måske heller ikke bevidste om, at det faktisk kan være nyttigt at gøre profilen privat. Når man først bliver udstillet af andre, er skaden sket…

Det er ikke dårligt det hele. TikTok er ligesom andre sociale medier fællesskabssøgende og lægger op til, at børn samarbejder om at producere videoer. Det er godt og styrker deres evne til samarbejde. Det er dog ikke et argument i sig selv for at benytte TikTok. Der findes masser af aktiviteter, der lægger op til samarbejde, leg og kreativitet uden brug af TikTok – eller skærme i det hele taget.

Vi er dog oppe imod en flokmentalitet; at hvor mange er, vil endnu flere samles. En lemmingeeffekt.

Det er svært at stille noget op imod på egen hånd. I forhold til det enkelte barn kan man altid støtte og vejlede i forhold til en mere bevidst brug af et givent socialt medie – og inspirere til spændende, sjove og kreative alternativer. Det er værd at glæde sig over de mange legetøjsbutikker og spilbutikker, som (ofte) har et meget rigt udbud. Dem kan man med fordel gå på opdagelse i – og evt. søge vejledning om produkter til et barn med den og den alder og med de og de interesser.

Tidligere artikelStore udsving i seere til gudstjenester på DR2, SVT2, NRK2 og ZDF
Næste artikelKlar tale om kristen tro i Gud fader bevares

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her