Debatten om trosstoffet i DR har raset de seneste to måneder både i KLFs magasin, på klf.dk, i Kristeligt Dagblad og på de sociale medier. Årsagen? DR lukker ’De højere magter’, skærer gudstjenesten med 7 minutter, ombygger ’Tidsånd’ og introducerer det nye trosprogram ’Tal til mig’ med Iben Maria Zeuthen.
Til KLFs magasin har Thomas Buch-Andersen, kanalchef på P1, blandt andet udtalt:
”Vi skruer faktisk op for trosstoffet i 2020. Vi laver en søndag formiddag på P1 som i høj grad bliver i troens og i eksistensens tegn. Det bliver en flade, der varer tre timer hver søndag med fokus på tro, værdier og eksistens. Det bliver samlet set flere minutter, end vi hidtil har haft til trosstoffet. Også selv om de tidligere formater, Tidsånd og De højere magter, ophører og værterne flyttes over på andre programmer.”
Senere har Henriette Marienlund, DRs mediedirektør, kommenteret debatten med disse ord:
”Når vi ændrer på noget, er det ikke fordi, vi skruer ned for tingene. Vi prøver på at lave en dynamisk formiddag på P1, og det at vi laver om på nogle programmer, er ikke det samme som, at de bliver dårligere. Vi håber, at det bliver bedre. Det er det, der er ambitionen. Hvis det ikke bliver bedre, kommer vi til at kigge på det og laver det om. Jeg er overbevist om, at det bliver rigtig fint.”
KLF, Kirke & Medier har valgt at tage udmeldingerne for gode varer, fastslår Mikael Arendt Laursen:
– Både Thomas Buch-Andersen og Henriette Marienlund har bygget vores forventninger op. Men vi må desværre konstatere, at vores forventninger ikke er blevet indfriet. DR har desværre ikke i realiteten leveret nogle nye trosprogrammer, som erstatning for dem, der er forsvundet, og det er skuffende, mener Mikael Arendt Laursen.

Grafik: Henrik Lundahl Revshøi

Et fatamorgana – troen forsvandt
Den nye søndag formiddag var udlagt som en oase for trosstoffet med først en time med ’Tidsånd’, hvor det historiske element er røget ud for i stedet at fokusere på ”ugens begivenheder fra et religiøst og åndeligt perspektiv”. Dernæst følger radiogudstjenesten i en lettere forkortet udgave for at gøre plads til radioavisen. Og endelig programmet ’Tal til mig’, hvor ugens gæst ”fortæller om en afgørende overgang i gæstens liv. For det er ofte i vores livs overgange og kriser, at nye meninger og indsigter åbenbarer sig.”
Det er to fine programmer, mener Mikael Arendt Laursen, men de handler bare ikke særlig meget om tro – og slet ikke om kristendom:
– Formålet med det nye ’Tidsånd’ lyder spændende og relevant. At kradse i aktuelle i begivenheder i et religiøst eller åndeligt perspektiv er en god ide, men det blev desværre for meget en politisk og filosofisk diskussion, og der blev ikke gjort meget for at dreje samtalen over på de religiøse og åndelige aspekter. Den samme nølen gjorde sig gældende med ’Tal til mig’. En lang samtale om en livskrise kom først i de allersidste minutter til at berøre religiøse indsigter – og desværre var den del et underligt miskmask af østlig mystik og Paulus’ brev til Korinterne.
Selvom der kun har været sendt én udgave af hvert program, tøver Mikael Arendt Laursen ikke med at udfordre DR:
– Søndag formiddag på P1 tegner ikke til at blive en oase for trosstoffet, men et fatamorgana. Selvom der kun har været sendt én udgave af hvert program, forekommer det mig meget underligt, hvis man vælger at begynde med en blød mellemvare. Hvorfor ikke begynde stærkere? spørger Mikael Arendt Laursen.

Vil Buch-Andersen virkelig trosstoffet?
I Thomas Buch-Andersens tid som kanalchef for P1 – han trådte til 1. februar 2015 – er der efter Mikael Arendt Laursens opfattelse sket en udvanding af trosstoffet i radioen (se faktaboksen), og det bestyrker ham i, at der med de to førsteudgaver af programmerne søndag formiddag ikke er tale om en enlig svale.
– Som kanalchef har Thomas Buch Andersen det endelige ansvar for, hvad der bliver sendt. Og jeg vil vove den påstand, at trosstoffet på P1 var tydeligere før ham end nu. Fra 2016 til nu har trosstoffet fået flere sendeminutter, men set på indhold er trosstoffet blevet udvandet – kvaliteten er forsvundet.
Mikael Arendt Laursen understreger, at han ikke anker værterne noget: Vært på ’Tal til mig’ Iben Maria Zeuthen er ’en af de bedste interviewere i Danmark’ og værterne på ’Tidsånd’ Paula Larrain og Christoffer Emil Bruun ’er meget vidende’. Men koncepterne er blevet svagere, mener Mikael Arendt Laursen:
– ’Religionsrapport’ og ’Mennesker og tro’ var begge programmer med en meget tydelig profil og med en hovedvægt på først og fremmest kristendommen – og i anden række de andre store verdensreligioner. De efterfølgende programkoncepter har stået meget svagere. Vi tror på Thomas Buch-Andersen, når han siger, at han gerne vil udvikle trosstoffet. Men han har endnu til gode at vise, at han vil udvikle det til det bedre; mindre udenomssnak og mere substans.

Fakta: Trosprogrammer på P1

  • 1/2 2016: Thomas Buch-Andersen blev udpeget som kanalchef for P1. På daværende tidspunkt sendte P1 to journalistiske programmer om tro og religion: ’Religionsrapport’ og ’Mennesker og tro’.
  • 1/1 2017: ’Religionsrapport’ lukker og erstattes af ’Tidsånd’.
  • 1/1 2018: ’Mennesker og tro’ lukker og erstattes af ’De højere magter’.
  • 1/1 2020: ’De højere magter’ lukker og erstattes af ’Tal til mig’.

Tendensen er ifølge Mikael Arendt Laursen, at i de nye programmer har kristendom og religion stået svagere end i de programmer, de erstattede.
P1 har transmitteret højmessen siden 1925 og står stort set uændret.

Tidligere artikelSilja Okking ser frem til 'Live fra Højskolesangbogen'
Næste artikelInvolvér dig i e-sport ligesom fodbold i klubben

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her