DR fornyer tv-gudstjenesten med kendte gæster i kirken

Fra 1. marts klokken 14 kan seerne opleve en ny og længere tv-gudstjeneste på DR2. ’TV-gudstjenesten’ ændrer navn til ’Med Laugesen i kirke’ og samtidig udvides sendetiden med et kvarter.

0
3533

Ændringerne i trosstoffet fortsætter. Fra årsskiftet afløste ‘Tal til mig’ med Iben Maria Zeuthen ‘De højere magter’ med Anders Laugesen og Paula Larrain, og alle trosprogrammerne blev samlet på P1 søndag formiddag. En oase for trosstoffet var i fare for at blive et fatamorgana, lød advarslen fra KLF, Kirke & Medier.

Nu er turen kommet til fjernsynet og tv-gudstjenesten, som fremover kommer til at vare 1 time i stedet for 45 minutter og får Anders Laugesen som gennemgående vært. Og som endnu en fornyelse vil Anders Laugesen hver gang have en gæst med i kirke.

– Jeg glæder mig til at gå til gudstjeneste i selskab med en ny gæst hver søndag og besøge forskellige kirker og præster rundt om i Danmark.  Vi skal sammen tale os ind på de emner, vi møder i gudstjenesten og forhåbentlig få åbnet for det særlige rum, vi sammen med seerne skal opleve. Gæsternes personlige overvejelser om tro, kristendom og eksistens – altså emner, der vedrører os alle – vil være med til at sætte rammen for søndagens gudstjeneste, siger vært Anders Laugesen.

DR vil fortsat fornye trosstoffet

På søndag vil Anders Laugesen have skuespiller Bodil Jørgensen med i kirke. Derefter følger manuskriptforfatter, tv-kok og meget mere Adam Price, skuespiller Annmari Max Hansen og skuespiller Lars Mikkelsen.

– Jeg håber, at fornyelsen af TV-gudstjenesten vil tiltrække kerneseere, men også gøre de seere, der ikke har et klart defineret forhold til tro, nysgerrige, siger Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR.

Ifølge Henrik Bo Nielsen er den fornyede tv-gudstjeneste det første af flere nye initiativer på tv.

– Trosstoffet er et centralt område for DR. Jeg er optaget af, at vi skal gøre trosstoffet både levende og relevant. Så det på den ene side løfter formidlingen af den kristne kulturarv og samtidig afspejler den tid, vi er i lige nu, tilføjer Henrik Bo Nielsen.

KLF: Positivt med mere tid til gudstjenesten

Den nye tv-gudstjeneste er et meget spændende initiativ fra DR, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier.

– Vi glæder os for det første over, at tv-gudstjenesten får mere tid, og at det er lykkes DR at få en kapacitet som Anders Laugesen til at formidle gudstjenesten. Vi ser meget frem til at se de nye tv-gudstjenester, fastslår Mikael Arendt Laursen.

Foto: Lars Møller Hansen, DR

Han peger dog på nogle udfordringer. Det første er den såkaldte værtsrolle.

– Med Anders Laugesen har DR sat deres bedste medarbejder indenfor trosstoffet til at være vært. Men det er vigtigt, at han så også får lov til at være vært, at han får lov til at tage ejerskab over programmet og forme programmet. Og at han ikke bliver brugt som en undskyldning til at klippe væk fra abstrakte, liturgiske dele af gudstjenesten som præludium, altergang og postludium.

Eksistentialisme og kristendom er ikke det samme

En anden udfordring er gæsten. Hvad bliver gæstens rolle?

– Det er afgørende for os at se, at gæsten rent faktisk kan berige tv-gudstjenesten. Derfor undrer vi os over, at Adam Price er med. Han har med dramaserien “Herrens veje” som tydeligt resultat gjort sig mange tanker om tro og kirke, men han er samtidig erklæret ateist eller agnostiker. På hvilken måde kan han berige tv-gudstjenesten, når det er hans udgangspunkt?

Valget af gæster minder lidt om de gæster, der er i trosprogrammet ‘Tal til mig’. Det er ikke nødvendigvis gæster, der har gjort sig de store tanker om kristentro, men tvinges til det af programmets formål.

– Vi oplever en tendens til, at DR udvander trosstoffet i disse år under dække af, at det er en fornyelse. At man inviterer gæster ind i ‘Før søndagen’, ‘Tal til mig’ og nu tv-gudstjenesten, som ikke har gjort sig de store overvejelser om kristentro, men som allerhøjst er eksistentialister. Men eksistentialisme og kristendom er kun indirekte beslægtede. Og dermed svigter DR sin grundlæggende forpligtelse.

Den nye tv-gudstjenestes største udfordring er ifølge Mikael Arendt Laursen, at man har en overkvalificeret vært og en meget rodet sammensætning af gæster.

– Der er ingen tvivl om, at Anders Laugesen vil være et godt modspil til Adam Price. Mens enhver anden trosmedarbejder ville kunne få noget godt ud af både Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen. Vi er bekymret for substansen. Kan gæst og vært berige gudstjenesten, eller er det blot en måde at popularisere gudstjenesten, som den egentlig ikke har brug for.

DatoKirkePræstGæst
1. martsSorgenfri KirkeSøren HermansenBodil Jørgensen
8. martsSorgenfri KirkeSøren HermansenAdam Price
15. martsSorgenfri KirkeSøren HermansenAnnmari Max Hansen
22. martsSorgenfri KirkeSøren HermansenLars Mikkelsen
29. martsBruderup ØdekirkeMarie Therese Strand
AprilLangenæs KirkeLouise Højlund
Tidligere artikelKLF giver Buketten til H.K.H. Prins Joachim
Næste artikelDerfor har medieaftalen og public service-kontrakten fra 2018 ikke den store betydning

EFTERLAD ET SVAR

Skriv din kommentar

Skriv dit navn her