Et folketingsvalg er for en ivrig mediebruger og politisk nørd som mig både en stor glæde og en stor sorg. En stor glæde, fordi medierne sætter alle kræfter ind på at give os en god politisk dækning. En stor sorg, fordi det konfliktsøgende, det kontroversielle og dem, der råber mest, ofte overskygger eftertænksomheden.
Men alt det ændrer sig, når valglokalerne lukker Grundlovsdag den 5. juni kl. 20.00. Så handler det ikke længere om at skaffe overskrifter og likes, men om reel politik. Valgaftenen, valgnatten og dagen derpå er en fest for typer som mig.
 
Valgaftenen på DR
I mange år har DR haft valgstudie på Christiansborg. Sådan bliver det ikke i år, hvor DR har indrettet et valgstudie i DR Byen. DR Nyheder har givet sig selv den opgave at gøre valget så relevant og interessant som muligt. Der har studiet sine fordele, fordi DR har bedre muligheder for at præsentere stemmetal grafisk.

Her ses Ask Rostrup i DRs valgcenter fra Europaparlamentsvalget i 2019. Det er lidt af det samme, vi kommer til at opleve på valgaftenen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR.

I studiet er der også indrettet hjørner til dels erfarne P4-reportere, som ved, hvad der gør sig gældende på deres hjemegn, og dels de to tidligere statsministre Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokratiets statsminister fra 2011 til 2015) og Anders Fogh Rasmussen (Venstres statsminister fra 2001 til 2009), som fortæller om, hvordan man forbereder sig på opgaven som statsminister og på at stoppe igen. Aftenen bliver krydret med omstillinger til Christiansborg, hvor Kim Bildsøe Lassen er på ”vagt”.
Værter på DRs valgaften er (fra venstre) Johannes Langkilde, Stephanie Surrugue og Ask Rostrup. Foto: Bjarne Bergius Hermansen, DR.

Valget bliver også markeret på P1, hvor Orientering-redaktionen med Søren Carlsen og Karen Hjulmand har et parallelt spor, og på P3, hvor Julie Toft og Issa Jeppesen gør deres for at gøre valgresultaterne relevante for en masse førstegangsvælgere.
 
Valgaftenen på TV 2
TV 2 sætter også det store maskineri i gang på valgaftenen. Tv-stationen har indrettet et tv-studie foran Christiansborg, hvor Cecilie Beck og Poul Erik Skammelsen sammen med Hans Engell guider seerne igennem valgaftenen og resultaterne efterhånden, som de kommer ind. TV 2 har reportere ude hos alle partierne og samarbejder med de 8 TV 2-regioner om at komme ud i landet.

Den unge TV 2-kanal Zulu markerer også valget på en opsigtsvækkende måde: fra 8 morgen, hvor valgstederne åbner, til 8 aften, hvor valgstederne lukker, sendes der … INGENTING! ”Tavsheden” bruger Zulu til at opfordre seerne til at stemme. Ganske godt tænkt af TV 2. Om aftenen åbner Natholdet og Anders Breinholt op for en anderledes valgdækning.
 
Den store finale…
Valgaftenen føles ofte lang… Men der er grund til at hænge på, for det er på valgaftenen konturerne for en ny regering begynder at tegne sig. Ikke mindst i partilederrunden, som afslutter valgaftenen/valgnatten, og som DR og TV 2 – klogt nok – igen producerer sammen. DR sender Kim Bildsøe Lassen, og TV 2 Cecilie Beck.
Men den allerbedste valgdækning får vi næsten dagen derpå. Både i papiraviserne og i morgenfladerne på P1, DR1 og TV 2, som sætter alt ind på at give os det overblik, som vi måske har savnet allermest i hele valgkampen.
Faktisk virker det som om, at det er dagen efter valgdagen, at der bliver mest interessant:
På DR1 samler Nina Munch-Perrin og Klaus Bundgaard Poulsen fra morgenstunden op på valgresultaterne. P1 Morgen er udvidet med to timer, og Anders Bech-Jessen og Maria Dohn kigger nærmere på resultaterne.
TV 2 og TV 2 News har afsat det meste af dagen til at konstatere ”Sådan gik valget”. Hvis man er på jagt efter den lokale vinkel, satser TV 2 Regionerne massivt på at fortælle, hvem storkredsenes mandater tilfaldt.
 
Sådan sender DR og TV 2 fra valgdagen

 • P3: 16.03-0.00. Valgaften på P3
 • P1: 18.05-0.00. Valgaften på P1
 • DR 1: 18.50-0.00. Valgaften på DR
 • TV 2: 19.00-0.00. Valgaften på TV 2
 • DR 1, P1 & TV 2: 0.00-0.30: Partilederrunde
 • TV 2 Zulu: 7.55-20.00. Lukket pga. valget
 • TV 2 Zulu: 20.00-1.20. Natholdet – ZULU Valgspecial

 
Sådan sender DR og TV 2 fra ”dagen derpå”

 • P1: 5.00-10.00. P1 Morgen
 • DR 1: 6.00-12.00. Valgmorgen
 • TV 2: 12.25-17.00: Sådan gik valget
 • TV 2-regionerne sender kortere og længere ekstra udsendelser i løbet af dagen
Tidligere artikelMagasin 2 – 2019
Næste artikelValget får danskerne til at streame nyheder som aldrig før